Z médií

Události, komentáře: Hlasování o nedůvěře vládě

25. května 2015 / rozhovor v médiích

Opoziční poslanci svolali na zítra mimořádnou schůzi, kde se bude hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě. Koalice by ale hlasování měla bez problémů ustát. ODS, TOP 09, a hnutí Úsvit vadí, že kabinet nepodpořil zrušení daňové úlevy u spotřební daně na biopaliva. Podle nich jde o byznys ministra financí a majitele Agrofertu Andreje Babiše. Potvrdí hlasování silnou pozici koalice, nebo se ve vztazích mezi vládními stranami objevují trhliny? Hostem byl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Celý rozhovor s předsedou poslaneckého klubu ODS můžete zhlédnout na ČT24.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Už zítra zažije Poslanecká sněmovna to velké vzrušení jménem vyslovování nedůvěry vládě. No, vzrušení. On ten výsledek je předem jasný a jasné vlastně je, co bude říkat jak opozice, tak i vládní koalice. Ale přesto všechno existuje spousta otázek. Třeba. Je nutné omezovat zákonem střet zájmů Andreje Babiše? A zdržuje opozice ministry od práce? Začínají Události, komentáře, dobrý večer. Všechno to začalo minulý čtvrtek. Tehdy opoziční strany vystoupily před kamerami s kritikou vládní koalice. Vadilo jim zachování daňové úlevy pro biopaliva, což je byznys šéfa hnutí ANO, ministra financí Andreje Babiše. 

 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ (záznam): 

Ta dohoda vypadá takto. Sociální demokracie realizuje svůj socialistický program, jedno opatření za druhým je realizace socialistických myšlenek a umožňuje Andreji Babišovi realizovat svoje ekonomické zájmy. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A já vítám mé hosty, kteří už se mnou sedí ve studiu. Tím prvním je Ondřej Benešík, místopředseda KDU-ČSL. Dobrý den. 

 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Dobrý večer. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Proti němu sedí Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM. Dobrý večer i vám. 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

Dobrý večer vám i divákům. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Vedle něj Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Dobrý večer. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A ve spojení je s námi také Jan Chvojka, místopředseda poslaneckého klubu ČSSD. Dobrý večer. 

 

Jan CHVOJKA, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Hezký večer z Pardubic. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Začnu u vás, pane předsedo Stanjuro. Řekněte mi, chodíte rád předem do prohraných bitev? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Těžko říct, jestli to bude prohraná bitva. Já myslím, že asi budu souhlasit s vámi, že ten výsledek je pravděpodobný. Já jsem to zažil v minulém volebním období v opačném gardu, kdy za tři roky jsme celkem sedmkrát podstoupili hlasování o důvěře, či nedůvěre. Pětkrát jsme čelili pokusům tehdejší opozice, která taky měla menšinu, dokonce naše koalice měla zpočátku 118 hlasů, což je víc, než má stávající koalice, a první hlasování o důvěře bylo po čtyřech měsících od ustavení vlády. A dvakrát jsme šli sami pro důvěru, jednou na začátku volebního období, a potom v okamžiku, kdy se vlastně rozdělila jedna z koaličních stran, tak jsme šli podruhé požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru. A já si myslím, že tím hlavním důvodem je ale něco jiného. Chceme ukázat na velký problém, který reálně existuje. Pan předseda Fiala to popsal velmi dobře. A bohužel se stala situace, kdy místopředseda vlády vlastní i nemalou část tisku. A já jsem přesvědčen, že kdyby to bylo například v minulém volebním období, tak tu roli by sehrála nezávislá média a tisk a nemusela by takovou roli hrát opozice, jakou hraje dneska. Když si představím… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já se omlouvám, já se vrátím zpátky k tomu hlasování. Takže vám v zásadě příliš nejde o ten výsledek, ten je očekávatelný, ale spíš o tu cestu, která k němu vede. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Přesně tak. My tu situaci považujeme za vážnou, kdy vlastně od nějakého pasivního střetu zájmů jsme svědky aktivního, kdy se schvalují zákony. Vy jste to řekl sám, že je to opatření, které podporuje byznys Andreje Babiše. A je to prostě něco jiného než takzvaný potenciální či pasivní střet zájmů. Premiér Sobotka s tím evidentně nic nedělá. On byl takový hrdinný na sjezdu ČSSD. Já bych mohl citovat jeho slova. Já bych je podepsal o tom, jak je nepřípustná koncentrace politické, ekonomické, mediální moci v rukou jedné osoby, jak vyzýval Andreje Babiše, aby se rozhodl, jestli bude podnikatel nebo politik. Ale to jsou jenom slova a činy žádné. Takže v tom okamžiku nastoupí opozice, aby na to upozornila, aby reprezentovala zájmy svých voličů, a aby řekla, tak tohle už ne. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já jsem nic takového neříkal, já jsem pouze citoval vás nebo jsem to uváděl do souvislostí. Zeptám se pana poslance Chvojky. Jste klidní? Vyslechnete si opoziční argumenty a pak v zásadě počkáte na hlasování, nebo co si z toho odnesete? 

 

Jan CHVOJKA, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Jsme velmi klidní. Tak ten institut je něco, na co má opozice samozřejmě právo. My sami jsme ten institut využili, jak říkal pan předseda Stanjura, v tom minulém období několikrát. Takže je to něco, na co opozice právo má a co se v běžném demokratickém státě může stát. Takže nevidíme to jako nějakou speciální věc, které bychom se měli bát. Myslíme, že ten výsledek je jasný. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Dobrá. A to otázka, co si z toho odnesete? Ono ten strach samozřejmě není příliš velký. Tomu já rozumím a chápu to. A na druhou stranu budete to tam jen tak poslouchat, maximálně budete proti tomu nějakým způsobem vystupovat nebo ani to? Mě zajímá, jestli si z toho něco odnesete? 

 

Jan CHVOJKA, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Poslouchat určitě nebudeme. Já si myslím, že od toho ta koalice není, že by měla jenom poslouchat to, co říká opozice. Ale myslím si, že naši poslanci a ministři a pan premiér Sobotka budeme všichni aktivně vystupovat a ty věci nějakým způsobem vyvracet či dávat na pravou míru, takže to bude podle mě diskuse, která k tomu nějakým způsobem patří a já se na ni těším. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane poslanče, dokázala by vás a za jakých okolností opozice přesvědčit, že má pravdu? 

 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Pokud bude mít dostatečné argumenty. My samozřejmě chápeme, že právo opozice je k takovýmto krokům, je to její nezadatelné právo. Je to její práce. Ale my si myslíme, že ta záležitost je trošičku složitější. A koneckonců Andrej Babiš nebo jeho firmy, pokud z toho profitovaly, tak z toho profitují dlouhá léta. Problém je v tom, že Andrej Babiš se stal poslancem, založil si vlastní hnutí a opravdu s tímto KDU-ČSL nemá nic společného. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Minimálně společného máte s ním to, že jste v jedné koaliční vládě, to jako nemůžete popřít, to je věc, kterou máte společnou. Vy jste ale řekl, že pokud bude mít argumenty, tak jí budete rozumět. Znamená to pro vás, že když vás dokáže přesvědčit, že byste třeba hlasovali proti vládě? 

 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Já si to nemyslím. My jsme si tu záležitost vysvětlovali mnohokrát. Ona je velmi komplikovaná. Ale prostě my držíme dohody a nemyslíme si, že tento problém by mohl ohrozit fungování nebo vůbec existenci vlády. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pavel Kováčik. Proč vy jste se nepřidali k té pravicové opozici a nechcete? 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

Správně jste to řekl, k pravicové opozici. A úsměvné na tom je, že pravicová opozice napadá pravicovou část vládní koalice, protože Andrej Babiš vícekrát prohlásil, že jsou pravicovou stranou. Pravda, sem tam se sociálním cítěním. Ale to je tak jen tak, jen tak vedle. S pravicí v tomto směru těžko se budeme spojovat zvláště poté, co jsme se dozvěděli o schůzi, až byly podpisy hotovy. S námi se nejednalo. A v tom smyslu máme naprosto volné ruce. A my jsme ta levicová opozice, která má samozřejmě této vládě co vyčítat. Například to, že o co halasněji před volbami mluvili o nápravě církevních restitucí, o to tišeji od toho rychle po volbách odstoupili a tam si myslím, že je to jedna z hlavních věcí, které je třeba této vládě nebo sociální demokracii zejména jako hlavní vládní straně můžeme vyčítat. Současně ovšem víme, že některé programové body, které byly totožné s našimi programovými body, tak splnili. Takže… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já tomu rozumím. Ale zítra se bude hlasovat nebo ten předmět té schůze je možný střet zájmů Andreje Babiše, a proto mě by zajímalo… 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

A navíc ještě, pane redaktore… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já se omlouvám. 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

O tom střetu zájmů pana… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ano, to by mě zajímalo. 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

…pana Andreje Babiše. Ono se to celý ten problém biopaliv a vůbec zemědělství zužuje na „kšeft“ Andreje Babiše. Ale on není jediný. Pravda, je veliký, možná největší, pěstitel, zpracovatel, prodejce a tak dál, a tak dál. Co se týká bionafty, je rozhodující hráč na trhu. Ale biopaliva nejsou jenom bionafta. A já jako místopředseda zemědělského výboru a dlouholetý zemědělec vím, že třeba tím, že by skončila daňová podpora biopaliv, tak se zhroutí v podstatě pěstování a zpracování cukrové řepy, což je 15 tisíc hektarů a s ním spojená pracovní místa. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A ten střet zájmů není vymezen pouze biopalivy a já a nechci mluvit za pravicovou část opozice, alespoň tak to prezentovala, když ji budu parafrázovat, že ten problém je širší. To vám nevadí. 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

Ten problém je samozřejmě širší a pan premiér Sobotka to na tom sjezdu, jak to tady pan kolega citoval, pojmenoval v podstatě stejně, jako si to myslíme i my, že prostě ta koncentrace moci ekonomické, politické a mediální v jedněch rukou je nestandardní, je veliká a těžko se v okolních zemích hledá podobná koncentrace té moci. Nicméně voliči věděli o tomto spojení. Alespoň tedy o té ekonomické moci. Rozhodnutím voličů dostal pan Andrej Babiš i moc politickou a mám-li moc ekonomickou, mám snadnější cestu k tomu, abych si získal i moc mediální. Takže voliči věděli, voliči zvolili pana Babiše. Je druhou nejsilnější stranou… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ano, tomu rozumím. 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

My až třetí, bohužel. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ano, pane předsedo. 

 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Ale nevěděli, jakou bude zastávat funkci. Taky to hnutí tvrdilo, že bude v opozici, nebude ve vládě. A jsou resorty, kde by Andrej Babiš nebyl v každodenním střetu zájmů, jako je dneska. Bohužel ty resorty koaliční partneři svěřili někomu jinému a prostě je to zodpovědnost i koaličních partnerů. Máte pravdu, to nejsou jenom biopaliva. Například firmy z Agrofertu loni dostaly investiční pobídky, to znamená daňové slevy, ve výši 1,5 miliardy. Sám sobě ministr financí schvaloval daňové úlevy, respektive svým firmám. Pan ministr financí rád mluví o zdravotnictví, ale zapomíná říkat, že jeho zařízení inkasují stamiliony ročně od zdravotních pojišťoven. A takhle by mohl pokračovat krok za krokem. A my chceme upozornit premiéra… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane předseda, ano. 

 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

…aby s tím něco dělal, že nestačí jedna řeč na sjezdu ČSSD a že má několik možností, co by mohl dělat, aby se tomu zabránilo a předcházelo těmto konfliktům dennodenním. To určitě může řešit nejenom premiér, ale i koaliční partneři. To nemůže být tak, jako on je z koaliční strany, my s tím nemáme nic společného. To je velmi pohodlné, ale je to pravda. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ano, já dám prostor, já dám prostor vám. Neměli byste s tím něco udělat nebo aspoň minimálně vyvolat tu debatu uvnitř vládní koalice, jejíž jste součástí? 

 

 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

 
Ta debata samozřejmě probíhá. Otázka je, co je prostě ústavně možné a co není. Já tady zopakuji to, co tady zaznělo. Prostě Andreje Babiše zvolili voliči. Všichni věděli, že Andrej Babiš je finanční, mediální magnát, a Andrej Babiš nejrůznější pobídky a napojení na státní dotace měl samozřejmě předtím. Ten problém je v tom, že Andrej Babiš získal téměř 20 % ve volbách. My z toho nadšení nejsme a mě nikdo ani členy, ani představitele KDU-ČSL nemůže podezírat, že jsem volil Andreje Babiše. Prostě jsme ho nevolili, zvolili ho voliči a voliči ho zvolili prostě i s tímto. Bohužel je to tak. A teď je samozřejmě jako velmi složitá otázka, jestli teda máme měnit a jestli vůbec jdou měnit podmínky kvůli Andreji Babišovi. To je podobná situace jako měnit ústavu kvůli prezidentovi Miloši Zemanovi. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já dám prostor vám. 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

A dokonce si všichni pamatujeme, jak v té velké předvolební debatě prohlásil pan Babiš, že se tedy obětuje, když by náhodou na to přišlo a bude dělat toho ministra financí. Takže i to voliči věděli, v jaké bude funkci. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já se omlouvám. Já dám prostor, pardon. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

A je to výmluva koaličních partnerů, že s tím nemohou nic dělat. Můžete v rámci té koalice vyjednávat. To přece není pravda. Nemusí váš ministr zemědělství obhajovat návrh, který si napsal Andrej Babiš. Nemusí. Můžete přece jednat o změně resortu nebo o tom, že takové zákony, které napomáhají převážně jeho firmám, nebudete předkládat. To prostě není pravda, že s tím nemůžete nic dělat. My přece neříkáme, že nemá být poslancem či ústavním činitelem. Respektujeme výsledky voleb. Ale v rámci politického jednání i v rámci koalice se dají nějaké mechanismy obranné prosadit a můžete je udělat vy a premiér a koaliční partneři to neudělali, proto o tom mluvíme, a proto máme zítra tu mimořádnou schůzi. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A krátká reakce. 

 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Já prostě znovu opakuji. Andrej Babiš se tady nenarodil s jeho hnutím v roce 2011. A ta otázka je, proč je Andrej Babiš v podstatě takovým finančním a podnikatelským magnátem. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

To nevadí. 

 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

On na tom pracoval od roku 90 a on jako občan České republiky má práva, svá politická práva. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

To bezesporu, to jsme ale ve shodě. 

 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

A tím pádem ten prostor ho nějakým způsobem jeho jako osobu krátit je extrémně malý, bohužel.

 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pánové, já se omlouvám, to už se trošku točíme v kruhu. Já dám ještě prostor panu poslanci Chvojkovi. Mě by zajímala jedna věc, která tady ve studiu také zazněla, a to je, jestli by se, předpokládám, že asi ne v tomto volebním období, ale třeba pro příští volební období, měla nějakým způsobem institucionálně zakotvit třeba zákonem, že prostě člověk, který vlastní nějaký podnik, je jeho majitelem, je jeho vlastníkem, by se prostě neměl podílet na politické moci? 

 

Jan CHVOJKA, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Já vím, že takový nápad vzniká v řadách TOP 09. Já už jsem někde v tisku říkal, že já s takovým nápadem nemám problém. Já bych ho podpořil. Otázka je, jestli je potřeba takový námět zakotvit na ústavní úrovni nebo jestli to stačí na úrovni zákona, protože ty názory jsou různé. Já si myslím, že něco takového by mohlo být. Ostatně to bylo již analogicky za První republiky. Takže já s tím nemám problém. Ale… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Vy osobně, chápu, nemáte s tím problém. Je to věc, o které jste třeba jednali na klubu a je to věc, kdy ta shoda je širší ve vašem poslaneckém klubu? 

 

Jan CHVOJKA, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Na klubu jsme o tom přímo nejednali, ale já jsem četl nějaké vyjádření pana premiéra, on říkal, že to je věc, o které určitě je možné se bavit a nějakým způsobem jsem vysledoval, že je jí taky nakloněn. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane předsedo, souhlasili byste s tím? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Já nevím, jestli měnit zákony kvůli jednomu člověku. Já mluvím o politických jednáních, o politické kultuře a o tlaku především… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Dobrá. Pardon, já se omlouvám, to už tady zaznělo. Ale pokud bude ležet na stole návrh, jak o tom mluvil pan poslanec Chvojka? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Až ho uvidím, tak se vyjádřím. Ale rok a půl ta vláda existuje, rok a půl ten problém existuje a pan kolega Chvojka říkal, já jsem četl nějaké vyjádření pana premiéra, že možná o tom budeme mluvit. Už to měli napsat, oni mají legislativce. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Dobrá. Tak teď mluví o tom, že nějaký ten návrh vzniká. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

No, až ten návrh vznikne. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Mě by zajímalo, jestli vy byste se přidali nebo jestli byste vůbec uvažovali o tom, že ho podpoříte? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Jako u každého jiného návrhu. My dopředu neříkáme většinou ne, podíváme se, co je obsahem a buď máme nějaké kritické připomínky, pokoušíme se to změnit. A já mám jenom jedno číslo, abychom věděli. Prošlo zhruba do konce 25. schůze 100 zákonů a my jako opozice, občanští demokraté jsme jich podpořili 68 a jenom u 30 jsme byli proti. To znamená, ten obraz, jakože jsme nesmiřitelní a nechceme vůbec nic, není pravdivý, že dvě třetiny zákonů jsme podpořili. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A k tomu se dostaneme. Já dám ještě prostor panu předsedovi. 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

Dokonce jste podpořili víc jak my, protože my jsme podpořili jenom něco málo přes 50. Ale ta myšlenka toho zákona já si myslím, že to je potrava pro Ústavní soud, i kdyby to náhodou přišlo, protože to naráží na ústavu jako z titulu toho, že někdo má nějaký majetek nebo že někdo má nějakou funkci nebo cokoliv jiného, pokud není stanovena neslučitelnost s ústavou nebo zákony, které tu ústavu přímo upravují, není možné něco takového dělat. To znamená, že… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ale zákon o střetu zájmů teoreticky se dá rozšířit. 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

No, dobře. Ale střetem zájmu přece není, že někdo má nějaký majetek. To znamená, že by z té politické moci mohl být vyloučen třeba i pan Schwarzenberg, který ten majetek má také určitě, a řada dalších lidí. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Dobrá. A ta debata o tom zákoně vůbec? 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Ale ta debata o tom, že střet zájmů znamená, že v okamžiku, kdy vstoupím do politiky, zejména do exekutivy, ale i do legislativy, tak musím dát stranou všecky svoje aktivity, které přímo nesouvisí s touto prací. Buď si nechám podnikání, nebo budu dělat ministra, poslance a tak podobně. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

S tím souhlasíte? 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

S tím naprosto souhlasím. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Kdyby to takto bylo, tak byste to podpořili? 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

A to říkám, já osobně to říkám celá léta, protože… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ano, takže byste podpořili zákon, o kterém hovoří… 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

To je přece práce na plný úvazek a všecko ostatní mi překáží. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ano rozumím. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Nebo obojí, jak je to dneska za vládní koalice. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já se omlouvám. Pojďme dál. Mě by totiž ještě zajímala jedna věc, a to si možná pojďme uvést rovnou slovy Andreje Babiše. 

 

Andrej BABIŠ, vicepremiér pro ekonomiku; ministr financí /ANO/ /21. 5. 2015/: 

Pan Kalousek a opozice v podstatě zdržovala nás od práce. Mně bylo vyčítáno, že se vyjadřuju nějakým způsobem ke sněmovně. A já jsem šel do politiky proto, abych dělal práci ministra. A já ji nemůžu dělat, protože opozice dělá všechno pro to, aby nám zabránila v přijímání zákonů, aby nám zabránila v tom, abysme pracovali. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane Benešíku, to se nám tady trochu proměňuje paradigma. My makáme, opozice nás obtěžuje. To se vám líbí, s tím souhlasíte? 

 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Já si myslím, že opozice prostě dělá svoji práci. A bohužel, možná taky bohudík, v demokracii prostě to chodí tak, že to, co se opozici nelíbí, tak samozřejmě kritizuje a využívá svých možností, aby tomu zabránila. Ale já musím říct a koneckonců pan předseda Stanjura to tady dneska řekl. ODS například podpořila ze 100 68 zákonů. To znamená, možná ten konflikt ano, on je pochopitelně, ale ve velkém procentu prostě není a on je možná uměle vyhledávaný a medializovaný, než by si zasloužil. Druhá otázka je, a to skutečně říkám velmi otevřeně, jestli jednací řád sněmovny a ty možnosti, které jednotlivé poslanecké kluby mají, nejsou příliš otevřené vůči opozici, protože za určitých okolností… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

To by mě zajímalo, já se zeptám rovnou. 

 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

…se může stát, že… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ano, já se zeptám rovnou. 

 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Že koalice, že většina neprosadí svůj názor prostě proto, že existují… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ano, a to by mě zajímalo. Jste proto, aby se omezily nějakým způsobem například obstrukční možnosti opozice? 

 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Já si osobně momentálně si myslím, že to není na stole. Nemyslím si, že by to bylo nezbytně nutné. Ale je to také otázka politické kultury. Je to otázka, jestli opozice skutečně zneužívá těch možností, anebo je využívá. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Už se mi z toho vykrucujete. 

 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Osobně si myslím, že momentálně v tomto případě ne, je to otázka politické kultury. A dodal bych rád jednu věc, že například pánové, kteří sedí dneska proti mně, tak jsou, myslím si, v drtivé většině případů konstruktivní opozice. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Mě by zajímala jedna věc a mířím na vás, pane Kováčiku, pokud se nemýlím, bez jednoho roku vy jste tam dvacet let v Poslanecké sněmovně. 1996 tuším, ano. 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

Dožiji-li toho a dožije-li toho sněmovna, příští rok, ano. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Můžete oslavit spolu dvacítku. Mě by zajímala jedna věc. Jak se proměnila právě ta kultura ve smyslu opozice versus koalice z vašeho pohledu, protože vy jste to sledoval z opozičních lavic celou dobu. 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

Co se týká toho omezování jednacího řádu. Každý chvilku tahá pilku. To znamená, může se stát, že příště bude v opozici někdo úplně jiný. A jako já bych si s tím nehrál prostě s tím nějakým omezováním. Tato vládní koalice nepotřebuje de facto v řadě případů žádnou opozici. Ona si to obstruuje sama. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Ano. 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

To jsem se za těch 19 let nesetkal s tím, aby si to vládní koalice takovým mistrným způsobem obstruovala jako tato vládní koalice. Ať už tím, že naskakují na různé provokace a pan kolega Kalousek rád provokuje pana kolegu Babiše, a to potom jsou nekonečné tahanice mimo věc, osobní spory a tak podobně. Anebo tím, že přinesou zákon například energetický, ke kterému se narodí několik desítek až několik set pozměňovacích návrhů. To znamená, ty zákony jsou tak špatně zpracovány, že prostě poslanci jak vládní, tak opoziční mají zapotřebí dávat pozměňovací návrhy. To není tím, že by ti poslanci byli nějakým způsobem, to dělali schválně nebo. To je prostě tím, že ta předloha je nekvalitně zpracovaná. Co se týká toho postupu. Volby od voleb, ale to je možná tím, že už také trošku stárnu, se mi to zdá horší. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

V čem? 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

Ta komunikace koalice – opozice, to hádání o ničem, to, řekněme, jak pan kolega mluvil o politické kultuře, to je jako tam slabší a slabší. Ale je to možné, že je to tím, že člověku přece jenom nějakou dobu tam je. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane předsedo. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Říkal jsem, že jsme projednali a schválili 100 zákonů. To je přece práce ministrů a vlády. Klíčovou součástí je obhajovat ten svůj návrh v Poslanecké sněmovně. Ne že sněmovna zdržuje někoho od práce. To je součástí. A vláda přichází s desítkami a desítkami novel nových zákonů. Opozice sice taky, ale my jsme jich snad podali 5 nebo 6, a z toho 5 se jich ještě neprojednalo z těch šesti. Takže nejsme to my, kteří děláme agendu Poslanecké sněmovny. Já vůbec nerozumím, když si ti ministři stěžují. My tam nejsme přece od toho jako opozice, abychom vládě pomáhali. My se v mnohém shodneme, například agendu v zahraniční politice často udáváme my a jsme rádi, když se přidají poslanci vládní koalice. Pak hlasujeme spolu. Já nevím, jak si to teda představují, že Poslanecká sněmovna zdržuje, jakože přijdeme a bude to jak na sjezdu ANO, že nikdo nevystoupí, nikdo se nezeptá, schváleno v prvním čtení v devadesátce a jdeme dál. Takhle to fungovat nemůže. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já dám prostor ještě panu poslanci Chvojkovi. Co říkáte na to, že ta práce vaší vládní koalice je tak nekvalitní, jak říká opozice? 

 

Jan CHVOJKA, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

A já si myslím, že ta práce je standardní. Také to opozice tak říká to, co opozice říkat má. My to stejné jsme říkali to minulé funkční období, kdy jsme v opozici byli my jako ČSSD. Takže tam nevidím žádný problém. Já bych se vrátil trošku zpátky k tomu, že si ministři stěžují, že je opozice nějakým způsobem brzdí či blokuje. Já jsem zaregistroval, že si takhle stěžuje jenom jeden člověk, a tím je Andrej Babiš. A to je právě asi tím, že… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já se omlouvám. Ale to je vicepremiér vaší vlády se vším respektem. 

 

Jan CHVOJKA, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

 

 

Je to vicepremiér naší vlády a tam se trošku lišíme v tom názoru. Já sám osobně si myslím, že nás opozice nezdržuje, že dělá svoji práci. Pan Babiš asi si myslel, když přišel z té soukromé sféry, že to všecko bude tak, jak se řekne, že bude zákon schválen za pár dnů. Tak samozřejmě legislativní proces neběží. A žádný jiný ministr to neříká. To prostě k té opoziční práci patří, že oni se snaží ne všechny a jak to řekl pan Stanjura správně, ale malou část zákonů brzdit, takové ty extra politické zákony. A je to jejich práce. On ten zákon do finále nějakým způsobem projde a opozice ho brzdí. Ale pokud je tam k tomu nějaká koaliční většina, tak vždycky projde. Je třeba ten měsíc… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Rozumím. Já to budu považovat… 

 

Jan CHVOJKA, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

…kdybychom chtěli, ale o měsíc později. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Dobře. Já to budu považovat za takovou tečku za touto částí této debaty, protože mě zajímá ještě jedno téma. O tomto víkendu se lidovci na svém sjezdu poměrně ostře vymezili ohledně ukrajinského konfliktu. Odsoudili agresi Ruska na Ukrajině a podpořili její územní celistvost. A dokonce se vyslovili pro zpřísnění sankcí do doby, než Rusko ustoupí od své agresivní politiky. 

 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/ (záznam):

KDU-ČSL plně podporuje zachování územní celistvosti Ukrajiny, odsuzuje ruskou agresi a zásadně odmítá přepisování hranic vojenskou silou. KDU-ČSL je pro zachování, v případě potřeby i zpřísnění sankcí do doby, než Rusko ustoupí od své agresivní politiky. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane místopředsedo, proč se museli lidovci takto radikálně nebo museli a chtěli takto vymezit? 

 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

My jsme neřekli nic jiného než to, co říkáme dlouhou dobu. My jsme měli největší stranický chural za dva roky, který míváme. A tam jsme si vlastně to, co říkáme dlouhodobě, potvrdili právě na tom nejvyšším možném setkání, které KDU-ČSL má. Takže my jsme se nějak nevymezovali nebo ne nijak jinak, než jsme se vymezovali dlouhodobě. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ta slova o agresivním Rusku jsou poměrně příkrá, pokud to mohu hodnotit. Například sociální demokrati na svém sjezdu si vložili do deklarace pouze jednu jedinou větu, a to je: „Jsme si vědomi závažnosti krize na Ukrajině a pro budoucnost Evropy podporujeme její diplomatické řešení.“ Víc nic. Vy jste byli poměrně radikální. Ptám se proč? 

 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

 

Asi proto, že to tak cítíme. S tím, že znovu opakuji: my to říkáme dlouhodobě. My jsme to neřekli jenom na sjezdu, my jsme to říkali mnohokrát před sjezdem. A neříkáme nic jiného než to, co říkáme v Poslanecké sněmovně, to, co říkáme na vládě. A myslím si, že v mnoha ohledech jsme v naprostém souladu s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem za ČSSD. Jenom jsme to řekli na nejvyšším stranickém setkání, které máme jednou za dva roky. Ale není to žádná výjimka, není to žádný exces. Je to prostě kontinuální záležitost. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A zeptám se pana předsedy Stanjury. Je tohle to věc, kterou by měla podle vás razit celá vládní koalice a proč to lidovci v zásadě na rozdíl od strany sociální demokracie říkají tak jasně? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Mně je to sympatické. Já bych to podepsal to prohlášení, kdybych mohl, tak bych pro něj hlasoval. Já myslím, že v tomto máme hodně podobné názory a dlouhodobě. A musím potvrdit slova pana místopředsedy Benešíka, že takhle společně vystupujeme v Poslanecké sněmovně vlastně od okamžiku, kdy vznikla krize na Krymu, nejenom na Ukrajině. A společně jsme odsoudili anexi Krymu a velmi často společně hlasujeme. Ale musím říct, že ten postoj české vlády je v zásadě dobrý, mohl by být ostřejší, ale je dobrý. Něco jiného jsou potom vnitrostranické vyjádření jednotlivých členů vlády nebo jednotlivých členů poslaneckého klubu sociální demokracie. Ale klíčovým hráčem v zahraniční politice je vláda. A taky vláda ví, že jak jsem říkal, většinu tu agendy přinášíme my, navrhujeme ty body, většinu usnesení navrhujeme my a byli jsme schopni nalézt většinu a někdy i podstatnou většinu, třeba v otázce uprchlíků, kdy pro to hlasovala takřka celá Poslanecká sněmovna. A zrovna věc zahraniční politiky je věc, která by měla opozici a koalici spojovat. My se máme dohadovat o našich vnitřních problémech. Ale navenek pokud to bude jen trochu možné, tady je problém samozřejmě s komunistickou stranou, která má jiný pohled na zahraniční politiku, ale my bychom měli mít… 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

My bez problémů. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
My bychom měli mít jako pokud možno stejný pohled. A když se změní vláda po volbách, aby naši partneři věděli, že zahraniční politika vlády bude stejná nebo takřka stejná jako v předchozím období. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Rozumím. Já vám dám hned prostor. Jenom se ještě vrátím nebo vrátím, odskočím si k panu poslanci Chvojkovi, a to je ten moment nejednotnosti uvnitř poslaneckého klubu a vůbec uvnitř strany. Je tohle to věc, která podle vás je problematická, nebo vy to berete jako prostě součást vnitrostranické debaty? 

 

Jan CHVOJKA, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Teď myslíte tu Ukrajinu? 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Přesně tak. 

 

Jan CHVOJKA, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Tam se přiznám, že v zásadě převládá ten názor, jaký má pan ministr zahraničí Zaorálek. To znamená, my uznáváme, že ten akt ta anexe Krymu byla protiprávním aktem, porušením mezinárodního práva. Zároveň říkáme, že Ukrajina by si svoje problémy měla vyřešit, měla by zabránit té oligarchizaci země. Měla by vyřešit korupci, která tam je. Měla by nastoupit cestu reforem. Ale v zásadě souhlasíme. To, že tam jsou nějaké hlasy jednotlivců, opakuji jednotlivců, kteří tu věc vidí jinak, tak to je možná v každé straně. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Jenom si odskočím ještě k tématu asociační dohody. Ta bude podle vás schválená, bude schválená bez problémů, nebo budou tam, řekněme, nějaké dodatky nebo nějaké usnesení k tomu? 

 

Jan CHVOJKA, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Já si myslím, že by měla být schválena bez problémů. Opakuji. Neručím za každého jednoho poslance nejenom ČSSD, ale i z jiných stran, že tam nevystupují s názorem proti. Ale myslím si, že ten většinový názor ČSSD je jasný a je zcela v souladu s politikou pana ministra zahraničí Zaorálka. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pavle Kováčiku, vy jste tady říkal, že vaše vidění, pokud jsem tomu dobře rozuměl, zahraniční politiky, je stejné. To jsem, a tomu jsem asi rozuměl špatně, když mluvil pan Stanjura. Ne. 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

 
Ne, pan Stanjura říkal, že problém je s komunistickou stranou. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ano, a v tom jste kýval? 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

Já jsem řekl, proč by to měl být problém? 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Tak jsem tomu rozuměl, dobře. Ale když tady lidovci mluví o agresivní politice Ruska, to se vám poslouchá jak? 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

Ale my máme sjezd až za rok a rádi bychom na tom sjezdu konstatovali, že se podařilo vyřešit konflikt na Ukrajině, ať už to je souboj oligarchů, ať už je to cokoliv jiného. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

 

Já se omlouvám. Mě by zajímala ta agresivní politika Ruska. 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

A pro nás a jak jsme prokázali i v uplynulých dnech, kdy jsme zablokovali přijetí asociační dohody českou, českým parlamentem. Pro nás je současná ukrajinská vláda vrcholně nedůvěryhodná. Jestli někdo… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A to byl ten důvod, proč jste zablokovali asociační dohodu? 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

Jestli někdo oslavuje banderovce, na jejichž rukou lpí i česká krev, například v 43. roce vypálení českých vesnic na Volyni. Jestli někdo osvobození považuje za okupaci, viz řeč pana premiéra Jaceňuka, pro nás je to natolik nedůvěryhodné, že to je pro nás to hlavní. A mluvíte… 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Dobře. Tomuto já rozumím, co říkáte. Chápu vás. 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

Kdekdo mluví o agresivní politice Ruska. Já si myslím, že když bychom porovnali ty dvě světové velmoci v tom souboji, který teď intenzivněji vedou, tak si nemyslím, že to Rusko by nějak vyčnívalo úplně. Ale to je věc názoru. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

To znamená, že ale přistupujete na tu tezi, že agrese z Ruska je také. 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

My máme jiný názor, aniž bychom hájili jakékoliv agresivní akty. Víme, že Rusko je imperiální velmocí, jak já s oblibou říkám, stejně jako Spojené státy. A ten souboj mezi nimi my nehodláme pískat. Důležité je, aby na Ukrajině se strany sporu dohodly co nejdříve, aby byly plněny minské dohody všemi stranami dohody tak, aby mohla nastat na evropském kontinentě, protože Ukrajina i Rusko je také Evropa, normálnější poměry i z hlediska obchodu. 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Tak to si myslím, že na tom se asi shodneme tady všichni ve studiu. Já vám, pánové, děkuju za vaši návštěvu, za vaše odpovědi. Těšilo mě, mějte se hezky, na shledanou. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Děkuji, na shledanou. 

 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:

Děkuji, na shledanou. 

 

 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:

Děkuji za pozvání, na shledanou. 

 

Jan CHVOJKA, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Na shledanou. 

štítky: # #