Z médií

Události, komentáře

23. února 2015 / rozhovor v médiích

Hostem komentovaných událostí byl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT24.

 

David BOREK, moderátor:

Schválně, kdy státní rozpočet Česka naposledy skončil beze schodku? Bylo to v roce 1995. Následujícího roku činil deficit pouhou 1,5 miliardy korun, letos 100 miliard. Přichází ale takzvaná dluhová brzda. Koalice se dohodla na návrhu, který by letitý trend mohl otočit. Vítejte u Událostí, komentářů. Finanční ústava neboli dluhová brzda, ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti prošel vládou a počítá s tím, že celkové dluhy nesmějí překročit hranici 55 % HDP. Ve sněmovně hodlá normu kromě koaličních poslanců podpořit i 10 zákonodárců Úsvitu, a to by kabinetu stačilo. Pravicová opozice a KSČM jsou proti. 

Petr VAŠEK, redaktor: 

Zpomalit růst důchodů a platů státních zaměstnanců, zmrazit dotace do zdravotnictví nebo třeba zvýšit daně firmám. Některé z kroků, které by zřejmě musela udělat tato nebo příští vláda, pokud by překročila veřejný dluh 55 % k HDP. Finanční ústava sice vládě konkrétní kroky nepřikazuje, ministři by ale museli v případě překonání této hranice snížit schodek o desítky miliard. 

Andrej BABIŠ, ministr financí a předseda hnutí /ANO/ (záznam): 

Dluhová brzda 55 % HDP je maximum a měli bysme skutečně dělat pro to všechno, abysme se nezadlužovali. 

Petr VAŠEK, redaktor: 
K dosažení hranice 55% veřejného dluhu, po jejímž překročení mají přijít škrty, dnes chybí vládě 480 miliard. Pro představu, tato částka by českému státu vystačila na téměř 5 měsíců. Současná vláda ale velmi pravděpodobně 55% hranici ještě nepřekročí. Ministerstvo financí totiž počítá s tím, že dnešní zhruba 43% veřejný dluh v poměru k HDP bude v příštích letech spíše klesat. 

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/ (záznam): 

Pokud máme jednou přijmout euro, tak ten celkový veřejný dluh by neměl být vyšší než 60 % hrubého domácího produktu. 

Petr VAŠEK, redaktor: 

Koalice má vůbec poprvé šanci finanční ústavu prosadit. K dosažení ústavní většiny potřebuje ještě 9 hlasů navíc. Dodat je chce 10 poslanců Úsvitu, kteří se před 2 týdny rozešli s Tomiem Okamurou. 

Marek ČERNOCH, předseda poslaneckého klubu /Úsvit/ (záznam): 

Pokud se vláda nebude chovat hospodárně, pokud bude zadlužovat stát a tím pádem i občany, tak se dostáváme do té spirály, do které se dostat určitě nechceme.

 

Petr VAŠEK, redaktor: 

Finanční ústavu naopak kritizuje pravicová opozice. Podle ní by měla vláda začít tvrdě šetřit už při dosažení zadlužení 45 % k HDP. Petr Vašek, Česká televize. 

David BOREK, moderátor:

Ve studiu už vítám Zbyňka Stanjuru, předsedu poslaneckého klubu ODS. Příjemný večer. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Dobrý večer. 

David BOREK, moderátor:

Za vládu tady máme Jiřího Dienstbiera, ministra a senátora za ČSSD. Vítejte. 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Krásný večer. 

David BOREK, moderátor:

A přišel také Jan Volný, poslanec hnutí ANO, místopředseda rozpočtového výboru, hezký večer. 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Hezký večer, hezký večer. 

David BOREK, moderátor:

Pane Volný, zadlužení Česka je teď zhruba 45 % HDP, ta dluhová brzda je nastavena na 55, mně z toho vychází, ať to počítám, jak to počítám, že současná vláda může vesele utrácet dál a dluhová brzda se nespustí. Jaký smysl má takovýto návrh v tuto chvíli? 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Já vás trochu poopravím, za ten rok 2014 je to 41,3 %, to znamená ne 45. Ten… 

 

David BOREK, moderátor:

No to je ještě, tím pádem je to ještě větší propast k té hranici 55 %.

 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Určitě. Prosím vás, tento zákon má 3 části. Jeden je ústavní zákon, tam se mluví o 55, to je opravdu taková ta brzda, kdy se rozsvítí ty koncový červený světla, a pak je tam takzvaný zákon o pravidlech rozpočtové zodpovědnosti, a ten právě řeší, jak se má vláda chovat, aby se nepřiblížila k tomuto číslu nějak velice rychle. 

David BOREK, moderátor:

Dobře, ale já se ptám, proč to číslo je nastaveno tak daleko? Tak daleko do budoucnosti, že vlastně v tomto volebním období teoreticky můžete pokračovat ve stomiliardových schodcích a dluhová brzda nebude vůbec spuštěna. Jestli to není tak, že břemeno vlastně dostanou vlády příští. 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

V žádném případě. Evropská unie v podstatě doporučuje nebo to číslo, které ona určuje, je 60 %. My jsme naopak šli o 5 % dolů a snížili jsme tento deficit na těch 55 % a je to v podstatě výhledově, dlouhodobě chceme udržitelnost. To znamená, proto taky ten ústavní zákon, aby každá vláda si nemohla stavět jiná pravidla. Ale ten hlavní zákon je právě ten zákon o pravidlech rozpočtové zodpovědnosti, kde mluvíme o 1 % zadluženosti každoročně. A ten právě vede vládu k tomu, aby neutrácela. 

 

David BOREK, moderátor:

Vy jste, tedy váš ekonomický expert označil ten návrh, tuším, za vykastrovaný nebo takové nějaké jiné fotogenické slovo. Dobře, ale je přece jenom pravda, že se to se přijímá na desítky let dopředu, není to vlastně jedno, že ten práh ten nastaven na 55 %, když někdy v budoucnu to bude fungovat, někdy v budoucnu to zafunguje? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Já souhlasím s tím, že nejdůležitější není debata o tom čísle, jestli 55 nebo 45, které jsme navrhli my, když se spouští určité mechanismy. Problém je v tom, že vláda tam nechala jenom nadpis, tam není nic, v tom ústavním zákonu není vůbec nic. Je tam jediné číslo 55 % a všechno chce řešit normálním zákonem. To není pravda, co říkal pan poslanec Volný, že každá vláda bude svázaná tou ústavní povinností a ústavním zákonem, vůbec ne, normálním zákonem. A když se podíváte, jaká opatření se mají dělat, když se rozsvítí brzdová světla, jak řekl tak hezky poeticky pan poslanec Volný, tak v zásadě žádná. Zůstaly 4, z toho 3 se netýkají vlády, a vládě zůstalo jedno, je tam tak obecná formulace, že vláda schválí a předloží návrh a střednědobý výhled státního rozpočtu, který vede k dlouhodobě udržitelnému stavu veřejných financí. Vy jste, pane redaktore, dneska celý den, jsem viděl vždycky headliny, vláda musí v tom případě schválit a předložit vyrovnaný nebo přebytkový rozpočet, to tam není. To oni vyhodili. Bude to… 

 

David BOREK, moderátor:

Myslíte z toho ústavního zákonu. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

I z toho prováděcího. Není to tam vůbec. To samé byly headliny – poslanci budou sankcionováni, když bude 55 %. I to vyhodili z toho návrhu. V zásadě, když si porovnáme návrhy, které jsme předložili my v roce 2012, byla tam jiná čísla, ale byla tam konkrétní opatření přímo v tom ústavním zákoně, potom loni předložil ministr financí návrh ústavního zákona, kde sice byla jiná hranice, ale bylo všechno v ústavním zákoně, nebylo to v tom normálním. Bylo tam 7 věcí a sociálním demokratům se podařilo, protože oni to nechtěli nikdy, vlastně to úplně vyprázdnit. Jestli budeme říkat, že to je – „vlk se nažral a koza zůstala celá“ nebo vykastrovaný návrh nebo prázdná skořápka, to je úplně jedno. V tom zákoně není vůbec nic. Jediné, co je, tak dávají pozornost na zdravotní pojišťovny, obce a kraje a ostatní instituce. Vláda podle těch zákonů všech nemá žádné povinnosti ani při těch 55 %. 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Já bych chtěl tady doplnit pana kolegu Stanjuru. 

 

David BOREK, moderátor:

Doplnit nebo kritizovat jeho názory? 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Já bych chtěl doplnit to, co on řekl. Oni předkládali, oni 15 let předkládali a nikdy nepřijali, protože v podstatě oni by sami sobě svazovali ruce, stejně jako my jsme si teďka svázali ruce. A… 

 

David BOREK, moderátor:

Mimochodem, pane Stanjuro, tedy dovolte mi to tedy, váš tedy ekonomický expert pan Skopeček se pochlubil tím, že ODS navrhovala dluhovou brzdu už v roce 2009, on tedy mimochodem už Václav Klaus, když se loučil se sněmovnou na přelomu let 2002/2003, také něco takového tedy navrhoval. No nicméně v tom roce 2009 podle vás ten práh měl být 40 % HDP zadlužení, ale v té době zadlužení bylo někde slabě nad 30 %, tak to bylo opět to samé. Vy jste něco navrhovali… 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Všiml jste si, že jsem nekritizoval tu samotnou číslovku 55 %? To je debata a každá vláda a opravdu každá to prognózuje, protože to nemůžete přijmout z roku na rok. Tam jsou nějaká opatření, i když nemají žádná opatření, /nesrozumitelné/ co jsme navrhovali, takže já nekritizuji to samotné číslo 55 %, ale že vláda nenavrhuje vůbec nic. 

 

David BOREK, moderátor:

Ano, ale já jenom tedy se vracím k tomu, že ono to, on ten práh přece podstatný je, protože ano, můžeme se bavit o tom, jak silné nebo slabé jsou ta opatření, ale ten práh… 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

My jsme v minulém volebním… 

 

David BOREK, moderátor:

Pardon, nechte mě, pardon, pane předsedo, domluvit. Ten práh je podstatný v tom, že když ho nastavíte tak vysoko, že ho ve funkčním období nemůžete přeskočit, překonat, tak vlastně je to hezké mluvení, akademické mluvení, ale které odskáče, s prominutím, jiná příští vláda. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Když se podíváte na zákon, který jsme navrhli my v minulém volebním období, tak ta první pásma, která jsem navrhovali, už byly v té době, když jsme je navrhovali, my jsme tam měli 5 pásem od 40 % a už v roce 2012 to bylo přes 40 %. My jsme tehdy 9 měsíců trpěli, vyjednávali s opozicí, než jsme vůbec ten návrh zákona předložili. Byli jsme ochotni na návrh sociálních demokratů všechny ty hranice o 5 procentních bodů zvednout. My jsme je chtěli mít nižší, to znamená, už by se to týkalo naší vlády. Tehdy sociální demokraté chtěli o všechna ta pásma o 5 % vyšší, my jsme na to byli ochotni přistoupit, ale prostě když vláda nemá ústavní většinu a opozice řekne, že ne, tak ten zákon prostě neprosadí. Proto říkám, že sociální demokraté i do tohoto návrhu prosadili svůj dlouhodobý pohled. Oni to v zásadě nechtějí. 

 

David BOREK, moderátor:

Pane Dienstbiere. 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Já bych dokonce souhlasil s tím, že my jsme prosazovali do návrhu ústavního zákona náš pohled, to je pravda, protože nevidíme žádný důvod, proč bychom na ústavní úrovni měli zakonzervovat naprosto šílenou škrtací politiku těch předchozích vlád, v kterých byla Občanská demokratická strana. To jsme doopravdy nechtěli, to po nás přece nikdo ani nemůže požadovat. A samozřejmě ta škrtací politika, ta vedla k tomu, že vláda ODS s ministrem financí Kalouskem, byť za různé strany postupně, tak dělala jeden rekordní schodek za druhým, tak v této politice doopravdy pokračovat nechceme. Jinými slovy… 

 

 

David BOREK, moderátor:

Dobře, teď mi to tady, s prominutím, to tady zní jako retro nějaké televizní debaty z doby před 4 lety. Jsme v roce 2015, ČSSD s tím souhlasí, nebo nesouhlasí s tím, co teď je navrhováno? 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

My předkládáme nyní koaliční návrh finanční ústavy, který je naprosto dostatečný z hlediska splnění našich povinností vyplývající z členství v Evropské unii. A zároveň jsme se dohodli na tom prováděcím zákoně, o kterém tady byla řeč, který má i jiná pravidla než pro situaci, kdy už schodek dosáhne 55 %, a která by měla vést k tomu, aby se předkládaly takové rozpočty, aby veřejné finance byly dlouhodobě udržitelné. Každý jeden rozpočet musí být sestaven podle těchto pravidel. Ta kritéria v zákoně jsou. To my v tuto chvíli považujeme za dostačující. Máme v programovém prohlášení vlády závazek dodržovat víceméně maastrichtská kritéria. To plníme a jsme rozhodnuti to plnit i nadále. Tedy myslím si, že postupujeme dostatečně rozpočtově nebo fiskálně zodpovědně a že nám k tomu stačí ten návrh, který je předložen. A doopravdy nechceme předkládat ústavní zákon, který zakonzervuje tu ekonomickou politiku, která měla ty dopady na naší ekonomiku tak, jak jsme je v minulosti viděli. To po nás doopravdy nechtějte. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Řekněme si, jaký návrh připravilo ministerstvo financí a co z něj zbylo. Ministerstvo financí navrhovalo… 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

To myslíte za Kalouska. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Ne, myslím za Andreje Babiše v květnu 2014. 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

To byl původně ten samý návrh. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Ne, nebyl, skutečně nebyl. Ministerstvo financí navrhovalo mimo jiné, když bude 55 % zadlužení, 50 % HDP, že vláda musí předložit vyrovnaný nebo přebytkový rozpočet, to z toho zmizelo. To samé ministerstvo financí Andreje Babiše navrhovalo, že v okamžiku, kdy to bude 55 %, se sníží platy poslancům a senátorům a členům vlády o 20 %. To z toho návrhu vypadlo. Dokonce ministerstvo financí Andreje Babiše navrhovalo, že když bude 55 % zadlužení, že vláda svým exekutivním rozhodnutím může vyplácet nižší důchody, nižší, ne že sníží valorizaci, než určuje zákon. To všechno bylo v původním návrhu zákona, proto říkám, že tam sociální demokraté prosadili všechno ze svého programu, protože oni to nechtějí. Oni jediné, proč to mají… 

 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Jsem rád, že nás chválíte, jak dobře prosazujeme náš volební program. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Ne, však já to respektuju, proto říkám, vy to děláte jenom proto, abyste v Bruselu mohli udělat čárku. Vy to vůbec neděláte kvůli české ekonomice a zadlužení českého státu, vy jste to přesně řekl. 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Ale děláme … /Souzvuk hlasů/. 

 

David BOREK, moderátor:

Teď se vám podařilo tedy, že mluvíte všichni tři najednou, do toho ještě tedy já jako čtvrtý, tak nechme tedy pana Volného zareagovat. Tak konkrétní výtky, že tam byl absolutně naředěn původní návrh vašeho ministra financí. 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Určitě to nebylo takhle postavené. Já jenom upozorňuji, že poslední bod těchto sankcí je žádost o vyslovení důvěry vlády. To znamená jde to tak daleko, že ta vláda… 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

To tam není. 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

To víte, že to tam je. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
To tam není. 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

To znamená, musíme rozdělit ústavní zákon. Vy říkáte, pane redaktore, vy zavazujete budoucí vlády, ne, my zavazujeme prostě, že se nad těch 55 % prostě nikdy nepůjde, ať to budeme my nebo jiná vláda. 

 

David BOREK, moderátor:

No tak je teď je to relativně jednoduché, teď můžete mít dvěstěmiliardový schodek a nebudete nad tím prahem, že jo. 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Ne, tam jsou další pravidla. 

 

David BOREK, moderátor:

Ano, ale když se bavíme o tom prahu, tak to vás nijak nezavazuje. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Nejsou žádné sankce. 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

A ten zákon o těch pravidlech rozpočtové zodpovědnosti, ten to právě všecko drží na tom 1 %. 

 

David BOREK, moderátor:

Úplně konkrétně, pane Volný, co se bude dít ve chvíli, kdy jednou nějaká vláda překročí onen limit 55 % zadlužení ve vztahu k HDP? Co úplně automaticky bude muset taková vláda udělat? Co tam je v tom návrhu? 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Bude muset na příští rok předkládat vyrovnaný rozpočet. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

To tam bohužel není. 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

To tam je, rozpočet stejně tak budou muset… 

 

David BOREK, moderátor:

Počkejte, já teď jenom, já vás zarazím, já nemám rád, když ty debaty vyzní tak, že někdo řekne a, druhý řekne b a vlastně divák neví, jak to je. To, o čem mluvíte vy, tedy že tam takováto nutnost vyrovnaného rozpočtu je, je kde v tom návrhu? V tom, v té ústavní části nebo v té prováděcí části? 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

 

Ne, je to v té prováděcí části, samozřejmě. 

 

David BOREK, moderátor:

Pane Stanjuro, je to v té prováděcí části? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Není. Mám tady paragraf, mám tady paragraf 13 prováděcího zákona, který říká, co se stane, když při dosažení výše dluhu nejméně 55 % nominální /nesrozumitelné/. Dneska jsme si to vytiskl, než jsem šel, je to prováděcí zákon paragraf 13. Jsou tady 4 body, to, co… 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Dobře, ale potom tam máte i nad 60 %. 

 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Ne, to, co říkal pan… 

 

David BOREK, moderátor:

Ne, tak bavíme se o 55 %, je to tam, nebo to tam není? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

… poslanec Volný, bylo v tom původním návrhu ministerstva financí a teď už to tam není. 

 

David BOREK, moderátor:

Tak je to tam, nebo není, pane Volný? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Není. 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

V podstatě v tom rozmezí mezi 55 až 60 je povinnost vyrovnaného rozpočtu. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Není. To bylo v původním návrhu z ministerstva financí, v tom dnes vládou schváleném návrhu to prostě není. Tady to mám vytištěné. 

 

David BOREK, moderátor:

Já to teď nechám být, protože tady nejsme od toho, abychom tady analyzovali… 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Je tam složitý vzoreček, jak se má už dnes sestavovat rozpočet. Nemá smysl ho tady citovat, protože by to bylo nesrozumitelné. 

 

David BOREK, moderátor:

Ano. Já tady mám skoro chuť na zítřek si tedy udělat takového bobříka nebo závazek, že tedy si to, na to podíváme, zjistíme tedy, kdo z vás měl pravdu a kdo ne. Ještě jedna spíše politologická nebo politická, bytostně politická otázka. Platí, pane Dienstbiere, že budete mít možná podporu od lidí okolo Marka Černocha, který, kteří byli zvolení za Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury, ale rozešli se s ním. Představitelná varianta pro vás, že by ten zákon prošel s podporou lidí, kteří mohou být označeni za přeběhlíky? 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Já se musím přiznat, že já o tom nic nevím. Já jsem s panem Černochem nejednal. 

 

David BOREK, moderátor:

Co byste tomu říkal, kdyby to tak bylo? 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Já samozřejmě nemůžu žádnému z poslanců kterékoliv opoziční strany zakazovat, aby hlasoval pro vládní návrhy. Proč bych to dělal? Ale já doopravdy nic nevím o žádném vyjednávání s poslanci Úsvitu či bývalými poslanci Úsvitu. 

 

David BOREK, moderátor:

Což tedy musíme taky říci, že je docela logické, protože primárně nejste rozpočtář sněmovní nebo senátní. Pane Volný, vy jednáte s Markem Černochem a jeho lidmi? A pokud ano, co budou chtít za to, že takovýto zákon nebo návrh podpoří? 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Oslovili jsme to někdy před měsícem, když se to začalo tvořit, teď jsme konkrétně po tom jejich rozkolu s nimi nejednali. 

 

David BOREK, moderátor:

A představa, že by něco chtěli za tu svoji podporu, třeba přímá volba starostů, některé prvky přímé demokracie? 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Otázka jednání. Já předpokládám… 

 

David BOREK, moderátor:

Nevylučujete to. 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Je to otázka dalšího jednání. Já předpokládám, že i kolegové z pravého spektra nás podpoří. 

 

David BOREK, moderátor:

Pane Stanjuro, teď tedy staré české přísloví vrabec v hrsti je lepší nebo holub na střeše, komentátor Kamberský to nazval: „Poděkujte za vola, když nemáte býčka“, že by to třeba ODS podpořila, i když to není úplně nejideálnější návrh, který si dokáže představit? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Já myslím, že těch expresivních výrazů už bylo dost, tak se do toho nebudu pouštět. Jak kdo vypadal, kdyby pro to hlasoval. Já to nevylučuji. Já myslím, že o tom budeme jednat. Mě mrzí, že vláda o tom s námi nejednala předtím, než to poslala do sněmovny, ale dobře, budeme o tom jednat. Já říkám, klíčové není ta číslovka, ale jestli říkám dluhová brzda, znamená to, že automaticky naskakuje a v tom návrhu bohužel nic takového není. Pokud najdeme společnou řeč, některé ty věci z toho prováděcího zákona dostaneme do toho ústavního tak, aby byly automatické bez ohledu na konkrétní politickou reprezentaci, tak vůbec nevylučuju to, že bychom to podpořili. My jsme neřekli dopředu, že a priory jsme proti, je to navíc náš programový prvek. Jim bohužel zůstal jenom ten nadpis, to je ten problém. 

David BOREK, moderátor:

Budeme sledovat dál. Děkujeme, prozatím… 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Já bych, já bych k tomu řekl ještě jednu poznámku. Pokud by… 

 

David BOREK, moderátor:

Máte jednu holou větu, tedy čas na jedno holé souvětí. 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Pokud by v ústavním zákoně měly být škrty, tak by tam také měly být řešeny příjmy, tedy obě dvě strany rozpočtu. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Tam žádné škrty nejsou. Jestliže říkáme, že… 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Ale vy je tam chcete dostat. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Ne, my jsme říkali, že v případě, že bude nějaká výše zadlužení, a bavme se o té, že třeba vláda kterákoliv musí předložit vyrovnaný rozpočet, říkal to i pan kolega Volný, tak to nejsou žádné škrty. 

 

David BOREK, moderátor:

Děkuji. Já se s vámi neloučím, protože se ještě uvidíme u dalšího tématu, ale tedy poznamenávám, že si do zítřka skutečně zjistíme, jak to bylo s tím, s tím absolutním tedy rozporem v tom, co je nebo co není v návrhu onoho zákona. 

David BOREK, moderátor:

Změny ve financování politických stran. Jedno z témat, kvůli kterým se večer sešli zástupci koalice. Dohoda zatím není úplná. Koaliční špičky souhlasí s tím, že by měl vzniknout orgán, který bude financování kontrolovat. Neshody přetrvávají u otázky transparentních účtů a darů politickým stranám. Koaliční rada se tak rozhodně nesešla naposledy. Známo trio z předchozího tématu, ještě jednou, pánové, vítejte, tentokrát tedy u financování politických stran. Pane Dienstbiere, prosím jenom na začátek vyjasněte, ono se v těch mediálních zprávách o tomto tématu objevuje, že to po nás chce Rada Evropy, je to tak nebo to řekla jenom protikorupční organizace napojená na Radu Evropy? 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Je to takzvané doporučení GRECO. 

 

David BOREK, moderátor:

Je to doporučení, nebo je to příkaz, jak silný to je impuls? 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

No, příkaz, takhle bych to nedefinoval. Je to doporučení a samozřejmě netýká se všech bodů toho zvažovaného návrhu novely zákona o politických stranách, ale týká se například požadavku právě na nezávislou instituci, která by hodnotila a případně i rozhodoval ve věcech dodržení pravidel financování politických stran. 

 

David BOREK, moderátor:

Proč tím nemůže být soud nebo finanční úřad? Myslím něco, co už existuje a co přece už dnes může vykonávat nějakou kontrolu nad tím, jestli ve financování stran nejsou nepořádky? 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Protože je požadavek na nezávislost takové instituce, tak aby nebyla… 

 

David BOREK, moderátor:

Justice není nezávislá? Finanční úřad není nezávislý? 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Justice je něco jiného. Justice pouze kontroluje následně správní rozhodnutí, které činí správní, správní úřady. A my se tady bavíme o instituci, která by měla hrát roli správního úřadu, nezávislého správního úřadu. 

 

David BOREK, moderátor:

Kdo hlídá strážce, věčná otázka politologie, kdo by hlídal, kdo by vlastně zřizoval… 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Soud. 

 

David BOREK, moderátor:

…tento nezávislý orgán? Soud? 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

No to je otázka. My jsme zatím neřešili detaily, kdo by zřizoval tento nezávislý orgán, ale my také jsme dneska řešili různé varianty. Jednak nový štíhlý nezávislý orgán například složený ze tří členů, podobně jako jsme se bavili o rozpočtové radě, ale také jsme se bavili o variantách, že by se toto svěřilo některé jiné nezávislé instituci, například jeden z názorů byl Nejvyššímu kontrolnímu úřadu, což ale není úplně jednoduchá debata vzhledem k povaze této instituce. 

 

David BOREK, moderátor:

Pane Volný, já z toho nechci dělat drama, protože přiznejme si na rovinu, žádné drama se asi neodehrálo nebo nebyla to výrazná hádka, je to spíše, předpokládám, zatím polemika, argumenty, které jednotlivé koaliční strany mají. Ale v čem je tedy problém mezi koaličními stranami právě v této otázce toho hlídače? 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

V podstatě diskutujeme o tom, jaký by měl mít rozsah nějaký ten orgán nebo ta organizace, která by to kontrolovala. 

David BOREK, moderátor:

Myslíme rozsah, co všechno by mohla kontrolovat? 

 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Ne, kolik, v jakém rozsahu, jestli to bude 5 lidí, 9 lidí. My máme statistiku nebo víme, že třeba na Slovensku jich je 11, ve Finsku 7, takže my toto máme podchycené. Jak říká pan kolega, tady byl návrh na to NKÚ, ale existuje judikát z roku 1993, který přímo říká, že NKÚ to nemůže dělat, protože to je vlastně spojování politických stran se státním aparátem, to znamená se státem. To znamená to NKÚ, to by musel být zásah do ústavy a bylo by to velice problematické. To znamená, že to nějaký orgán musí být, my jsme si původně mysleli, že to budou nezávislí, já nevím, 4 lidi, kteří budou organizovat… 

 

David BOREK, moderátor:

Ne, ale jenom vysvětlete, ono je to takové velice nesnesitelná lehkost nezávislosti v této zemi a v politickém slovníku v této zemi, co to znamená, když se řekne nezávislý orgán? Já pořád nechápu. 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Nesmí to být státní sféra, nemůže to být daňový úřad, nemůže to být finančák, nemůže to být NKÚ, takhle já to chápu, já… 

 

David BOREK, moderátor:

Takže to bude soud, nějaký speciální soud pro kontrolu politických… 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Anebo to bude nějaký úřad. Já jsem se tam dočet, že tam by to snad měl jmenovat Senát nebo respektive navrhovat Senát nebo pan prezident. 

 

David BOREK, moderátor:

To je politická moc také. 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Ale jako hledá se ten kompromis k tomu, kdo to v podstatě bude vykonávat, to jede z problému, ano. 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Dobře, přiznejme, že absolutní nezávislost neexistuje, ale maximální odtažení od politického rozhodování. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Zase na to jdou kolegové od konce, to je úplně jedno, jestli 7 nebo 11. Měli bychom si říct, jaká pravidla předepíšeme pro politické strany, jestli se na nich shodneme, a pak se bavme o tom, kdo je bude kontrolovat, ale nejdřív musí být ta pravidla. A o tom jako neslyším nic a /nesrozumitelné/, jestli 7 nebo 11. Měli bychom se bavit o tom, jestli zavedeme… 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Protože jsme na to byli tázáni. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Ne, já tomu rozumím. 

 

David BOREK, moderátor:

Já také musím se zastat tady kolegů. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Ale musíme se přece bavit o tom, zda zavedeme limity na kampaně, jak to bylo v prezidentské kampani, i do těch ostatních voleb. 

 

David BOREK, moderátor:

No dobře, tak my se k tomu … 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Zda zavedeme limity pro dary od fyzických či právnických osob, tohle je všechno, to je důležitější, než jestli je 7 nebo 11. 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

To všechno je předmětem debaty. 

 

David BOREK, moderátor:

My se k tomu dostaneme, pane Stanjuro, ale opravdu k tomuto nemáte co říct? Je to opravdu pro vás podružná věc? Tedy jaký typ kontrolora bude zřízen pro útroby, finanční útroby českých politických stran? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Já jsem pro to, aby byly transparentní účty, aby si to mohla kontrolovat veřejnost, média, protože tam to vidím on-line. 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Transparentní účet. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

My ho máme, můžete se podívat každé ráno, jestli nám tam přibyly peníze, kdo nám je připsal, když nám někdo poslal 3 halíře se sprostou nadávkou, i to se tam prostě dočtete. Je to tam on-line, nepotřebujete na to ani 7, ani 11 úředníků, vidíte to. Já jsem se díval k vám, než jsem šel, tak jsem se připravil, vy tam nemáte nic. 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Máme transparentní účet. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Vy tam máte dary od firem, které jsou vyšetřovány za korupci, to nás by zničilo, vám to nevadí. My takové dary jsme museli vrátit nebo chtěli jsme je vrátit a podobně. Ale to je opravdu odvádění pozornosti, že se tady budeme dohadovat, jestli ten úřad bude starý nebo nový, velký nebo malý. Nejdřív musí být shoda na tom, jaká pravidla, a my jsme připraveni na tu debatu, na vážnou debatu, abychom se shodli na těch pravidlech. Když se shodneme na těch pravidlech, tak se určitě shodneme na tom, kdo je bude kontrolovat. 

 

David BOREK, moderátor:

Transparentní účty, pane Volný. 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Samozřejmě transparentní účet je základ, a to mají snad všechny politické strany. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

No vy je nemáte, vy je nemáte. 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Ale já říkám jednu věc. 

 

David BOREK, moderátor:

Vy jste tak trochu ukazováčkem vrtěl, když mluvil pan Stanjura. 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Že není, že podstata věci není transparentní účet. Je potřeba transparentní dary a transparentní výdaje, to znamená, jestli na ten transparentní účet vám přijdou peníze, které jsou zdaněné, které nepochází z trestný činnosti, toto je …, a kam odcházejí, co se z toho platí. To znamená transparentní účet je taková modla, říká, je potřeba, ale teď je potřeba, co tam za ty peníze chodí. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Vy ho tam třeba nemáte, že. Vy ho tam nemáte vůbec. 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

A to je potřeba kontrolovat. 

 

David BOREK, moderátor:

Povinnost to není, pane Stanjuro. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

No není, ale… 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

To je potřeba, to znamená, nezaštiťujme se transparentním účtem. To je první krok. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Já jsem neříkal, že to je jediné. 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Ale transparentní příjmy, abychom věděli přesně od koho, odkud pocházejí ty peníze, a taky výdaje, co si za to pořizuje ta strana. To je důležitý. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Souhlas, souhlasím. 

 

David BOREK, moderátor:

Pane Dienstbiere. 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Naprostý souhlas s panem poslancem Stanjurou, že není zásadní, jaká ta instituce bude. My jsme se shodli na tom, že by měla být nezávislá instituce a řešit nějaké varianty. A jaká z těch variant to bude, to se uvidí. To, co je doopravdy podstatné, to je debata o transparentních účtech. 

 

David BOREK, moderátor:

A na těch jste se neshodli, je to tak, že vy je chcete, vy jste skeptičtí, tak mi vysvětlete, kde je problém? 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Ale chceme to rozšířit o to, aby… 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

No, já bych to jenom dopověděl, směřujeme k tomu, že bude transparentní účet. Je otázka, jaké… 

 

David BOREK, moderátor:

Povinný transparentní účet pro všechny politické… 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Jaké všechny transakce přes ten transparentní účet půjdou. Je shoda například na tom, že to nebudou mzdy. 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

To není důležité. 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Protože to je příliš osobní údaj, než aby se na něj každý… 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Ale mohl by tam být souhrnný údaj 2 miliony měsíčně. 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

…každý díval. Stejně tak vedeme debatu o limitech na dary od fyzických a právnických osob. 

 

David BOREK, moderátor:

Jenom, pardon, když je… 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Postoj sociální demokracie, že tyto limity mají být, dokonce my bychom byli nejradši, kdyby bylo zcela zakázáno právnickým osobám dávat dary politickým stranám, ale na tom… 

 

David BOREK, moderátor:

Co to řeší, když to může udělat fyzická osoba potom? 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

No, to právě ten princip je takový, který se někde v zahraniční uplatňuje, říká se mu občanský princip, že tak jako má stejnou možnost svým jedním hlasem každý ovlivnit politické rozhodování v zemi, tak by každý měl mít srovnatelnou možnost i svým finančním příspěvkem ovlivnit politický prostor. 

 

David BOREK, moderátor:

Co když to rozepíše na svojí tetičku? 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

To je mnohem složitější, než to rozepsat na 50 právnických osob. 

 

David BOREK, moderátor:

Ale abych se vrátil k tomu, je to tedy tak, že tam je třeba, pane Volný, jistá ještě neshoda nebo nedohoda, abych použil klausovský slovník, v tom, jaký bude nebo zda bude vůbec limit na dary politickým stranám? 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Ano. Nám se… 

 

David BOREK, moderátor:

Vy jste pro to, aby tam byla liberálnější regulace? 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Určitě. Zdá se nám, že pokud člověk umí vydělat peníze, poctivě je zdaní, tak proč to limitovat milionem korun, když chce dát 2 nebo 3 miliony, když to bude transparentní příjemce, transparentně zdaněných, poctivě vydělaných peněz? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

To je ale fyzická osoba, teď se ale nebavíme o právnických osobách. A prostě my souhlasíme s tím, že by neměly být možnosti, že nejbohatší si pošlou 500 milionů z právnické osoby. Přece i nejdražší volby, které jsou na světě, to jsou prezidentské volby v Spojených státech, mají limitované dary a gró těch obrovských peněz vyberou po malých částkách od těch jednotlivých voličů. A to je princip, na kterém bychom se mohli shodnout. Já tady nechci říkat, jestli milion, dva nebo tři, to je řádově stejné, ale není to 30 nebo 300. To už je jiná částka, když jedna osoba nebo jedna firma dá 300 milionů. Proto se bavíme o limitech na kampaň, protože to je velmi, může to být rozumná věc. 

 

David BOREK, moderátor:

Ty se zmiňovaly, když se ta debata začala rozbíhat, ale jsou tam tedy v tom návrhu nebo v tom, chápu, že to teď ještě nemá podobu jednotného podepsaného koaličního návrhu, ale je tam někde kolonka limit na volební kampaň? Aby tedy někdo nemohl udělat v této zemi kampaň za 100 miliard korun? 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Kolonka v dnešní debatě byla, protože i o tomto jsme debatovali. 

 

David BOREK, moderátor:

Pozor, já se neptám na dary pro politické strany, já se ptám na limity pro politickou kampaň. 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Ano, limity na jednotlivé typy volebních kampaní, ano, o tom jsme dnes také vedli debatu. Zatím… 

 

David BOREK, moderátor:

A je ta debata uzavřená? Je tam dohoda? 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Není ta debata uzavřená, není tady žádná přesná částka na každý jednotlivý typ voleb. Bavili jsme se dnes spíše o principu a dohodli jsme, že ještě dojde k nějaké výměně názoru, že každá strana zašle svůj postoj k této i k některým dalším věcem. 

 

David BOREK, moderátor:

Jaký má postoj hnutí ANO k limitům na volební kampaň? 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Budeme o nich diskutovat. Dneska tam nepadala žádná čísla. Řekli jsme ano, je to věc, která se musí oslovit. Dneska to bylo opravdu jedno z prvních jednání na toto téma. Diskutovali se třeba, jestli DMS ano, dárcovské SMS jestli ano, nebo ne, takové detaily. 

 

David BOREK, moderátor:

Ale limit nějaký by měl být? 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Myslíte jako… 

 

David BOREK, moderátor:

Na volební kampaň. Kolik může strana utratit za volby? 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

 
Já si myslím, že bychom o tom měli diskutovat. 

 

David BOREK, moderátor:

Když řekne politik, že by o něčem měl diskutovat, tak to je takové nezávazné. Tvrdší formulaci jste schopen použít? 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Dobře, tak… 

 

David BOREK, moderátor:

Já znám, jak politici mluví, novináři mají také své floskule. 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Tak já nejsem ještě politik, zaplaťpánbůh, ale, ale myslím si, že se o tom diskutovat bude. 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Já mohu za sociální demokracii jednoznačně říct, že my jsme pro… 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Klasický politik. 

 

David BOREK, moderátor:

To vy jste taky. 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

…limity jak na dary, tak pro limity na výdaje v jednotlivých typech kampaní. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

My taky. 

 

David BOREK, moderátor:

Teď to tedy skončí takovou všeobecnou, všeobjímající shodou, ale… 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

My o tom nebudeme přemýšlet, my jsme pro. 

 

David BOREK, moderátor:

Váš předseda je jeden z nejbohatších lidí v této zemi. Potenciál jistého rizika, že velice bohatí lidé mohou svými penězi zaplavit volební kampaň a volby vyhrát jenom gravitací, nikoliv svých názorů, ale svých peněz, je to relevantní argument, není to relevantní argument? 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

I to je asi relevantní argument, nicméně naše kampaň, s kterou jsme, myslím, byli velice úspěšní, nebyla zdaleka nějak přesahující rámce, které měla sociální demokracie, takže nemyslím si, že naše kampaň byla nějak finančně bombastická. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Ale jeden nový aspekt v té kampani byl a řešila to i velká vysílací rada, to byl případ Vodňanské kuře, že se komerční reklama prolínala s politickou reklamou. A je to vážná věc, kterou musíme do budoucnosti nějakým způsobem řešit, nejlépe dohodou kandidujících stran, lépe než zákonem, ale váš předseda volebního výboru to chce řešit zákonem. Já tvrdím, že bude lepší udělat dohodu a nevést komerční kampaň, směřovat v období, kdy je kampaň například do Poslanecké sněmovny. 

 

David BOREK, moderátor:

Pane Dienstbiere, vy jste byl v dobách vlády Petra Nečase docela ostrým kritikem Věcí veřejných a často jste zmiňoval i ta spojení tedy podnikatelský projekt a byznysmen, který předstírá, že je politikem, jaké to je, teď se možná tedy ptám trochu osobně, jaké to je pro vás teď sedět ve vládě se, s hnutím, které, kterému šéfuje jeden z nejbohatších lidí v této zemi? 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

No je to takové, že nějak dopadly volby, my jsme něco před volbami slibovali ohledně možných koalic, které budeme utvářet a v zásadě jsme si byli souzeni, protože nebyla jiná varianta, než udělat tuto vládní koalici. A každé koaliční vládnutí samozřejmě je do jisté míry složité, vyžaduje to značnou ochotu ke kompromisu a my se snažíme věcně ty problémy řešit. Tak jako jsme dnes věcně debatovali, byť jsme vždy neměli stejný postoj ke každému detailu těch projednávaných záležitostí. 

 

David BOREK, moderátor:

Aby to neskončilo tedy jenom takovým konstatováním, že se bude dál diskutovat a že se nad tím budete dál zamýšlet, kdy se nad tím budete dál zamýšlet? Pane Volný, kdy je tedy naplánována další schůzka a jaký je vlastně jízdní řád? Kdy by se mělo dospět k něčemu, co už bude mít třeba podobu koaliční dohody na této regulaci? 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

V podstatě domluveno je tak, že teď všechny tři koaliční strany pošlou na ministerstvo vnitra, které je garantem tohoto zákona, své připomínky. Ty se zpracují a dá se to meziresortního připomínkového řízení, kde v podstatě nějakým způsobem se to bude dál diskutovat. Chceme to diskutovat i s opozicí samozřejmě, abychom udělali něco funkčního, něco… 

 

David BOREK, moderátor:

Ale během letoška to bude tedy? 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

V každém případě. 

 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Ty dohodnuté termíny z dneška jsou do konce března předložit do meziresortního připomínkového řízení a do poloviny roku vládě, a tedy projednat ve vládě a následně poslat do Poslanecké sněmovny. 

 

David BOREK, moderátor:

Čili někdy podzimní poslanecká sezóna by to mohla případně posuzovat. 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Zhruba tak. 

 

 

David BOREK, moderátor:

Děkujeme. Jiří Dienstbier, Jan Volný, Zbyněk Stanjura. Pánové, na shledanou. 

 

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/:

Hezký večer, na shledanou. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:

Děkuji za pozvání, na shledanou. 

 

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:

Hezký večer, na shledanou. 

štítky: # # # #