Z médií

Dvacet minut Radiožurnálu

3. dubna 2014 / rozhovor v médiích

Hostem diskusního pořadu ČRo Radiožurnál byl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Vládní politici se přou o to, jak a jestli vůbec pomoci společnosti OKD. Oč jde? Vlastníci OKD chtějí koncem roku uzavřít důl Paskov na Frýdecko-Místecku. O práci by tak přišlo až dva tisíce lidí. Ministr průmyslu Jan Mládek z České strany sociálně demokratické chce, aby stát podpořil společnost miliardou korun, tím by se prodloužila těžba o dva roky a odložilo ono propouštění. Jenže ten plán narazil třeba u ministra financí Andreje Babiše. Jak se vlastně na podporu od státu pro důl Paskov dívá opoziční ODS? Budeme se ptát. Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je Zbyněk Stanjura, šéf poslaneckého klubu Občanské demokratické strany. Zdravím vás, dobrý den. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Dobrý den. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Pane poslanče, vy znáte dobře region, byl jste několik let členem zastupitelstva Moravskoslezského kraje. Pomůže podle vás miliardová finanční injekce? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:


Podle mě nepomůže. Podle mě se ten problém pouze odloží o dva roky. Nic se nevyřeší, jenom stát vydá 1,1 miliardy, aspoň podle těch materiálů, které předkládá, připravuje ministr Mládek. Já si myslím, že to je špatné řešení. Že to je diskriminační vůči ostatním zaměstnancům, kteří odcházejí z jiných firem. Vemte si, jaký byl propad pracovních míst třeba v oblasti stavebnictví v posledních letech. A nikdo to neřešil s pomocí státních dotací a státních subvencí. Takže nemyslím si, že to je dobrý nápad. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Na druhou stranu ale, jak jsem říkala, vy znáte ten region, tak také víte, že tam je poměrně značná nezaměstnanost. Je tam v tuto chvíli bez práce bezmála sto tisíc lidí. Tak si vezměte, že by se k nim přidaly další dva tisíce lidí. Víte, jestli, když říkáte, že to je diskriminační, že například lidé ze stavebních firem a tak dále, také nedostali žádnou pomoc, tak jestli zase nemůže člověk brát v potaz tu situaci toho samotného regionu, víte? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já mluvím o našem regionu. Mluvím o tom, kolik lidí ztratilo práci v našem regionu, když se podíváte na ta čísla za poslední tři, čtyři roky. Tak ta čísla šla neustále nahoru. Takže zaprvé myslím si, že i OKD uvádí, že se jedná o 1 500 pracovních míst. Za druhé, co se stane na konci roku 2016? Bude ten samý problém, nic jiného se nevyřeší, než že zase bude ohroženo těchto stejných 1 500 pracovních míst. Jenom stát to bude stát 1,1 miliardy. A je tam ještě jeden problém. Pravidla Evropské unie říkají, že stát může pomoci, pokud se ten důl definitivně uzavře. A pokud existuje nějaká šance, že by se v okamžiku, že se třeba zvýší cena uhlí na světovém trhu, mohly dotěžit zásoby, které tam jsou, tak pokud bude notifikována a vyjednána ta státní podpora v Bruselu, což vůbec není jisté, tak bychom ten důl už pak nemohli znovu otevřít. Za druhé si myslím, že tu sanaci i sociální programy mají zvládat především firmy, které propouštějí, a že je to zodpovědnost především toho vlastníka, aby, já bych řekl, v těch lepších letech si vytvářel rezervu na případnou sanaci po ukončení těžby. A současně aby si vytvářel rezervy na svůj sociální program. A aby bezesporu splnil kolektivní smlouvy, které tam jsou podepsány a podobně. Říkám, ten problém tím, co navrhuje ministr Mládek, pouze odsouvá o dva roky. Nic víc, nic míň. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

A nenašlo by se podle vás nějaké řešení během těch dvou let, jak zachránit ty lidi? A teď už se nepřeme o to, jestli to je 1 500, 1 800, někde se uvádí až dva tisíce lidí. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Pokud se nezmění na světových trzích cena uhlí, tak se to prostě nedá vyřešit. To je prostě realita, kterou neovlivní žádná česká vláda ani rozhodnutí, dejme tomu, českého parlamentu. To je věc, která se tvoří mimo Českou republiku. A v této chvíli prostě vzniká ztráta na každé vytěžené tuně, myslím, že 1 500 korun, pokud mám přesnou informaci, těží se tam milion tun ročně. To znamená, automaticky vzniká ztráta 1,5 miliardy ročně. A to nejsme schopní vyřešit ani ovlivnit. Samozřejmě, že se může stát, že za dva, za pět, za osm let bude cena na světových trzích uhlí prostě jiná. Ale v okamžiku, kdy využijeme státní dotaci na uzavření dolu, tak ten důl se pak nedá znovu otevřít. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Zbyněk Stanjura, šéf poslaneckého klubu Občanské demokratické strany je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Takže podle vás, pane poslanče, ta chyba je jednoznačně na straně majitele? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já nechci říkat, že je chyba na straně majitele tak jednoznačně stoprocentní. Jsou věci, kdy prostě ekonomické podniky vznikají a zanikají. Rozhoduje poptávka, rozhoduje nabídka, rozhodují ceny na světových trzích a podobné. Nicméně, myslím si, že s tou situací si musí především poradit vlastník. Neplatí to pouze u OKD, ale platí to u každé jiné soukromé firmy. Opravdu dnes a denně dostávají mnozí naši občané prostě výpověď z ekonomických důvodů v těch podnicích. Protože třeba ten podnik ztratil nějakého zákazníka, má menší objem zakázek, tak prostě snižuje počet pracovních míst. A proč bychom měli pomáhat jenom jedné skupině obyvatel a druhé ne? Třeba v našem kraji Moravskoslezském za poslední roky přišlo o práci zhruba 1 500 učitelů podle informací, které mám k dispozici. Taky jsme to neřešili. Je to zase logické, protože je menší počet dětí a studentů, takže se snižuje počet pracovních míst.

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Takže podle vás, když se propustí 1 500, nebo 1 800 horníků, tak zkrátka si mají jít najít jinou práci, udělat si rekvalifikační kurz, začít dělat něco jiného, takhle byste jim to doporučil, pane poslanče? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Ono to zní takhle příliš příkře. Samozřejmě, že někteří z nich si najdou práci, někteří budou mít i s tím velký problém. A pokud jim chceme pomoci, tak podle mě, přesně jak jste říkala, rekvalifikační programy, možná sociální program a podobně, aby byly šance se adaptovat na novou situaci a měli šanci si tu práci najít. A podporovat například, pokud chce stát pomoct, tak myslím, že mnohem lepší pomoc bude, pokud budou třeba investice do dopravní infrastruktury směřovány do krajů s vysokou nezaměstnaností, třeba do Moravskoslezského, jako že tam ty stavby máme připraveny. Může, může stát podporovat vědu, výzkum v našem kraji, aby se vytvářela další pracovní místa. Nestěžovat podmínky živnostníkům a podobně. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

No, ono to asi budete ale těžko říkat někomu, kdo dělá dvacet let na šachtě, pane poslanče.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Ale tam taky, já myslím, že není pravda, že tam někdo dělá dvacet let. Tam přece ty doby, zejména těch, kteří fárají, jsou už omezeny, takže já vím, že to pro… 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Tak několik let na šachtě, dobře. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Ano, pro ty jednotlivce i pro ty rodiny je to velmi těžká situace. A rozumím tomu, že tu pomoc hledají i u státu. Tomu já přece, těm rodinám rozumím, nebo těm lidem, kterým hrozí, že o tu práci přijdou. Tomu naprosto rozumím. Na druhé straně jenom říkám, že prostě to nesystémové řešení, které možná je populární, já bych řekl, že je někdy až populistické. A v zásadě těm lidem, možná to vyřeší situaci těm lidem, kteří mají dva roky do důchodu. Tak pro ně ty dva roky vlastně… 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Jsou důležité asi. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

…by byly důležité, aby jakoby v klidu měli práci až do toho času, kdy odejdou do starobního důchodu. Ale co ti ostatní? Ti prostě dostanou to samé za dva roky. Proto si myslím, že to řešení je prostě nesystémové a není vhodné. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Každý problém má svou tvář, v případě dolu Paskov je to Zdeněk Bakala. Byť Zdeněk Bakala není ani jediným ani většinovým vlastníkem, ale holt je to známá tvář. Dá se jemu osobně něco vyčítat? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já nechci vyčítat jednotlivým vlastníkům. Jenom říkám, že obecně platí, že vlastníci se musí vypořádat jednak s tou situací ve firmě jako takové. A případně mít sociální programy pro ty, kteří z těch firem odcházejí. Takže to samozřejmě platí o vlastníku OKD. Ať už je to pan Bakala, nebo ti ostatní. Platí to pro všechny. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Ale vyčítat jim, že třeba nechtějí platit nevýhodný byznys, to má logiku asi ze strany finančníků, že nechtějí dotovat ten nevýhodný byznys. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Ale to /nesrozumitelné/. Já myslím, že žádná firma si nemůže dovolit dlouhodobě podporovat nějakou ztrátovou činnost jedné své divize, jednoho svého dolu, jedné své součástky. Protože tím samozřejmě ohrožujete ty ostatní části, ostatní pracovní místa. Ale to zase platí obecně, neplatí to pouze v případě OKD. To znamená to, že stát chce dotovat ztrátovou činnost selektivně v jedné firmě, to je to špatné. V tom případě, když přijde jiná firma, třeba menší, a řekne: já potřebuju, já udržím 30 pracovních míst, když mi dáme ne jednu miliardu, když mi dáte sto milionů. Proč ten stát v jednom případě řekne ano a v druhém případě řekne: ne, my už na to nemáme? A stát evidentně nemůže řešit všechny problémy a dávat to všem. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

A není náhodou problém také trochu na straně státu? Nebyl problém v tom, jakým způsobem v roce 2004 vlastně společnost získala Ostravsko Karvinské doly? Levně se říká, že získala, levně.

 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Samozřejmě to je jiný případ. Já s ním souhlasím, myslím, že to získal levně. Myslím si, že stát to mohl prodat výhodněji. Myslím, že ti, kteří se pod tím tehdy podepsali, se dneska k tomu nehlásí po těch deseti letech. To samozřejmě ano, ale to je jiný případ. To s tou momentální situací nesouvisí. To, že stát případně něco prodal nevýhodně, to prostě platí, i když ta firma prosperuje, nebo neprosperuje. Prostě stát tam evidentně přišel o prostředky, které mohl získat. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Já si vzpomínám ještě na loňský návrh prezidenta Miloše Zemana financovat problémy v dole Paskov z výnosů z prodeje bývalých bytů OKD, které výhodně společnost Zdeňka Bakaly podle některých názorů získala. Tato myšlenka by se vám zamlouvala? Zpětně teď. 

 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Promiňte, to je myšlenka, nebo nápad, kterou nemůže ani prezident, ani vláda ani politici ovlivnit. To je nápad, že vlastník ze své jedné iniciativy bude dotovat druhou iniciativu. Mně by to vůbec nevadilo, samozřejmě. Bylo by to řešení, ale stát nemá žádnou šanci tohle to prosadit. To prostě nemůžeme nikomu nařídit, nebo něco. Samozřejmě by to bylo řešení, ale je to na tom soukromém vlastníkovi, jestli je schopen část svého podnikání, která je výhodná, touto částí z toho výnosu financovat ztrátovou činnost jiné části podnikání. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Jak vy se vlastně díváte na tu kauzu bývalých bytů OKD? Těch bytů je celkem 44 tisíc, zhruba stovku teď společnost RPG nabídla k prodeji a čelí kritice od bulváru, že je nabízí 14 krát dráž, než je koupila. Nájemníci za byty zaplatí zhruba 8 900 korun za metr čtvereční. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

To se vracíme k té privatizaci OKD, protože pokud by se to prodalo tehdy za tržních podmínek, tak by ten argument dneska nebyl pravdivý. Je pravda, nebyl jsem u toho, ale pokud mám dobré informace, že se tam kalkulovalo zhruba s cenou 40 tisíc za jeden byt, což je prostě cena absolutně dotovaná, nereálná, za 40 tisíc si žádný byt nepořídíte. To znamená, chyba na straně státu byla v okamžiku, kdy ty byty prodával. To bezesporu ano. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Půjde podle vás jenom o důl Paskov? Jaký je váš odhad? Myslíte si, že by se mohly dostat do potíží i další doly v kraji? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Už tam jsou celkem jenom čtyři, takže po případném zavření Paskova zůstávají jenom tři. A platí to, co jsem říkal. Zase platí obecně: pokud firma dotuje nějakou ztrátovou část podnikání, tak může ohrozit i ty doposud ziskové části. Takže právě v tomhle tom kontextu se ta situace musí posuzovat. A hlavní zodpovědnost mají vlastníci. Chci říct, že náš kraj prošel velmi těžkým obdobím i z kraje devadesátých let, kdy vlastně z celého odvětví hornictví odešlo sto tisíc pracovních míst, a museli jsme se s tím vypořádat. Proto si myslím, že musí vláda, pokud chce tomu regionu pomoci, a bylo by to dobře, najít jiné metody, než dotovat ztrátovou činnost jedné konkrétní firmy. Například v těch rekvalifikačních programech, například v těch státních investicích do dopravní infrastruktury, věda a výzkum v našem kraj. A to bych se opakoval. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Zbyněk Stanjura, šéf poslaneckého klubu Občanské demokratické strany je stále hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Pane poslanče, jak se coby bývalý ministr dopravy díváte na zlaté padáky v Českých drahách? Jen připomínám, že dnešní Mladá fronta Dnes píše, že Dalibor Zelený, který byl generálním ředitelem sedm měsíců a odešel letos v únoru, bude po dobu jednoho roku brát 250 tisíc měsíčně, aby nenastoupil ke konkurenci. Je to v pořádku podle vás? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já myslím, že to v pořádku není. Je to samozřejmě zodpovědnost dozorčí rady, která to schválila. Ať už té, nebo předchozí, která to schválila v předchozím případě. Musíme si říct, co reálně hrozí v tom, kdyby nastoupil bývalý generální ředitel ke konkurenci, jak by ovlivnil dominantní postavení Českých drah? Já si myslím, že minimálně. Protože pokud máte nějaké obchodní tajemství, tak podle zákonů ho nesmíte zneužívat ani po odchodu z té firmy. Takže si myslím, že můžeme jednat o nějakém nadstandardním odstupném ve smyslu, že to třeba není tříměsíční plat jako u standardní pozice, když někdo odchází z manažerské pozice. Podle mě by to taky mělo být závislé na délce, jak dlouho tu funkci vykonáváte. Pokud se nepletu, tak bývalý ředitel tam byl sedm měsíců. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Ano, sedm měsíců tam byl. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Dostal dva měsíce odstupné a dalších dvanáct měsíců. Takže za každý měsíc, který tam byl, dostal dva měsíční platy navíc. A to mi přijde prostě nepřiměřené. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Podle vás zkrátka nemůže odejít ke konkurenci, protože tady žádná konkurence k Českým drahám není? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Ale je, podle mě může odejít ke konkurenci. Myslím si, já jsem to říkal naopak, že pokud by odešel a nastoupil ke konkurenci, zítra, za měsíc, za dva, tak si nemyslím, že by se cokoliv změnilo na postavení Českých drah v tom konkurenčním prostředí, které už je. To otevírání železničního trhu jde u nás pomalu a ztuha. V zásadě máme konkurenci na jedné trati Ostrava – Praha. Naprosto dominantním dopravcem jsou České dráhy. A nemyslím si, že případným přestupem, nechci nikomu říkat, že někam míří, nebo nemíří bývalý generální ředitel, že by se na té skutečnosti cokoliv změnilo. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Ani kdyby šel k Leo Expressu, nebo kamkoliv jinam, zkrátka ta konkurence není tak silná? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Ne, ne, tak já říkám, že platí, že když odejdete z nějakého zaměstnání, tak nemůžete používat věci, pokud máte normální pracovní smlouvu, která to většinou ošetřuje, a přitom tam není ta konkurenční doložka a zákaz nástupu ke konkurenci. Pokud by to bylo v privátní firmě, tak to vůbec neřešíme. Mluvíme o firmě, která dostává zhruba 12 miliard ročně z veřejných rozpočtů, ať už státních, nebo krajských. A tam si myslím, vůbec v délce působení pana bývalého generálního ředitele je prostě ta lhůta ochranná, nebo jakoby ochranná pro České dráhy příliš dlouhá. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Měly by se konkurenční doložky u státních firem podle vás zrušit? Ano nebo ne? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já říkám, že by mohlo být u těch manažerských pozic třeba sjednáno smluvně odstupné ne v té zákonné ve výši tři měsíce, ale umím si představit třeba šest měsíců. A samozřejmě v době, po kterou dostanete odstupné, je naprosto přirozené, že nenastoupíte ke konkurenci. To je první varianta. A druhá varianta, pokud stát usoudí, že se nemůže nic stát, tak tam ta konečně položka prostě nemá co dělat. Myslím, že se to musí řešit případ od případu, že nemusí platit obecné pravidlo v každé firmě. Některá firma má strategické informace třeba z hlediska bezpečnosti státu. A některá firma je prostě nemá. Tam ta konkurenční doložka podle mého názoru nemá žádný význam. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Zbyněk Stanjura, šéf poslaneckého klubu Občanské demokratické strany je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Vy jste také členem rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. Proč vám, pane poslanče, přijde málo ambiciózní plán mistra financí Babiše hospodařit příští rok se schodkem sto miliard korun? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Protože je to prostě příliš velký schodek. Naštěstí to vypadá, že ekonomika má za sebou období stagnace či recese. V letošním roce se uvažuje o růstu něco ke dvěma procentům. Příští rok různé renomované instituce předpovídají růst kolem dvou nebo dvou a půl procent. A v okamžiku, kdy ekonomika roste, musíme mít ty rozpočty prostě, ty schodky rozpočtů nižší, nejlépe vyrovnané či přebytkové, což prostě není reálné v příštím roce, toho jsem si vědom. Ale zase máme normální hospodářské cykly a v horších časech logicky je větší deficit, než v těch lepších časech. A v těch ekonomicky lepších časech bychom měli hospodařit prostě lépe. Vláda slavnostně říká, že chce, aby Česká republika přistoupila k fiskálnímu paktu, který mimochodem říká, že pro ekonomiku, jako je česká, to znamená, která má menší dluh, celkové /nesrozumitelné/ než 60 procent HDP, může být roční procento strukturálních dluhů jedno procento, roční deficit. My ho máme vyšší. A vláda tím směrem vůbec nejde. Takže jenom dělá proklamace, že přistoupíme k fiskálnímu paktu, ale současně v reálné rozpočtové politice dělá pravý opak. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

A co by vám připadalo reálné? Jaký ten schodek by podle vás mohl být? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já myslím, že reálné, ambiciózní by bylo to směřovat někde mezi 60, 70 miliardami pro rok 2015. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Když se člověk podívá, jaké schodky byly v době Nečasovy vlády, 2010 byl nad 140 miliardami korun, podobně jako v roce 2011. V roce 2012 byl kolem sto miliard korun. Na druhou stranu se tam ale také mluví, že se podařilo stlačit ten deficit k 1,44 procenta HDP za cenu zvýšení daní. Tak že jste to nedokázali, víte, když byla ODS u vlády, ty ambice. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Ale to není pravda. Přesně jste mluvila o tom trendu. V roce 2010, vláda vznikla někdy v červenci nebo v srpnu, to znamená, rozpočet pro rok 2010 schvalovala vláda premiéra Jana Fischera. A když se podíváte na výsledky v roce 2011, 2012, 2013, ta šla rapidně ta čísla dolů. A to v období, kdy byl hospodářský pokles. Kdy se to mnohem hůře prosazuje, než když máte hospodářský růst, v tom okamžiku máte automaticky lepší výběr daní. Takže loni to bylo 82 miliard, předloni to bylo 101 miliard. Takže ten trend je naprosto jasný, nebo byl naprosto jasný. Až pro letošní rok se ten trend otočil, schválený rozpočet má 112 miliard. A pro příští rok sto miliard. To znamená. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Ono se to možná ještě změní, protože víme, že vláda dnes chválila návrh Ministerstva financí vázat v letošním rozpočtu zhruba pět miliard korun, jen na doplnění. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Tak zůstane 107. To znamená 107 miliard v roce, kdy bude hospodářský růst, porovnejte to s výsledkem roku 2012, kdy byl 101 a 2013, kdy byl 82. A letos bude 107. Tak to přece není žádný úspěch. To je mnohem horší výsledek hospodaření. Přitom když ekonomika naštěstí, a z toho máme, myslím, radost úplně všichni, že vykazuje známky oživení a zlepšení. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Jak se díváte na variantu, o které mluví ministr financí Andrej Babiš, tedy že chce do státního rozpočtu přivést peníze z dalších státních firem? Ono se už mluvilo o společnosti ČEZ a Lesů České republiky. Ale mohlo by to být také ČERPO, MERO, Česká pošta a Státní ústav pro kontrolu léčiv. Je ta možnost podle vás reálná? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Určitě reálná je. My jsme přece prosadili, naše vláda prosadila možnost, aby do státního rozpočtu odcházely peníze z úspěšných státních firem. Otázka je vždycky té míry, jestli můžete s tím počítat, že tu je opakovaný příjem, nebo je to jednorázový. Jestli vezmete 60 procent zisku, nebo sto procent zisku. Takže to je na debatu zase u každé firmy zvlášť. Ale my jsme vytvořili legislativní prostředí, aby úspěšné státní podniky mohly odvádět peníze do státního rozpočtu. A to je prostě v pořádku. Ta debata musí být u každého podniku zvlášť o té výši. Kolik procent z toho zisku, které produkuje, je dobré odvést do státního rozpočtu. A kolik procent je třeba nechat konkrétní firmě na investiční rozvoj a podobně. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Zbyněk Stanjura, šéf poslaneckého klubu Občanské demokratické strany je stále hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Ostatně, jak dobře hospodařit bude teď moci dokázat také Občanská demokratická strana sama sobě. Podle médií je vaše strana ve ztrátě, letos vás čekají troje volby. Zkusíte tedy uspět ve volbách bez velké kampaně? Předpokládám, že velkou kampaň si dovolit nemůžete. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:
Přesně tak, není to podle médií, je to skutečnost. Byli jsme ve ztrátě 14,5 milionu za rok 2013. Pro letošek máme schválený mírně přebytkový rozpočet. A čili kampaně budou skromnější ve smyslu, že budeme mít méně venkovní reklamy, možná méně inzerce. O to více budou muset naši členové, naši kandidáti dělat kontaktní kampaň, chodit po těch ulicích, debatovat s voliči. A k tomu žádné velké náklady nepotřebujete. K tomu potřebujete nasazení, odvahu, pracovitost. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Může další debakl případný ve volbách vás přivést ke krachu jako stranu? 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Ne, ne, ne. To určitě ne. Víte, že ty výsledky voleb, zejména sněmovní, od čeho se vyvíjí hospodaření těch stran, respektive státní příspěvek, platí po celé volební období. Takže v této chvíli jsme schopni prognózovat naše příjmy na tři roky dopředu. A tomu přizpůsobíme samozřejmě naše chování a naše výdaje. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Já jsem totiž četla, že také jste museli propouštět některé své spolupracovníky, kteří… 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

 
Ano. 

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

…pro stranu pracovali, že se také chystá stěhování strany do levnějších prostor. Tak z toho by člověk usuzoval, že jste na tom opravdu špatně. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Nejsme na tom špatně, jsme na tom hůř, než jsme byli. To je ta ekonomická realita. A jako každý subjekt, který hospodaří, musíme přijímat adekvátní opatření včetně toho, že jsme museli někoho propustit, to znamená, snížili jsme počet pracovních míst. Těm, kteří zůstali, jsme mnohým snížili platy. Budeme hledat skromnější sídlo s nižším nájmem. Snižujeme průběžně provozní výdaje. Ale to já považuju za standardní reakci na to, když máte nižší příjmy, je naprosto logické, že musíte snížit i výdaje. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Zbyněk Stanjura, šéf poslaneckého klubu Občanské demokratické strany byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Děkuju za to, na shledanou. 

 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Na shledanou. 

štítky: #