Z médií

Události, komentáře

12. prosince 2013 / rozhovor v médiích

Téma: koaliční smlouva.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: 
Takže tento týden už poněkolikáté a doufám, že naposledy. Koalice se podle dostupných informací shodla na programu. Zároveň řekla, že dohodu nebude komentovat do zítřejšího rána, kdy dokument v 10 hodin představí. Jedno jednací martyrium je tedy pravděpodobně u konce a další začne co nevidět. V momentě, kdy dojde na počty ministrů. Dobrý večer. 
Šéf ČSSD dnes představil prezidentu Miloši Zemanovi definitivní text koaliční smlouvy. O obsazení vlády by se politici mohli bavit už příští čtvrtek. Samotný text dokumentu strany doladily odpoledne. Například vyškrtly pasáž o minimální dani pro živnostníky. Podle návrhu teď podnikatelé, kteří dlouhodobě nevykazují zisk, přijdou o daňové zvýhodnění. 

redaktor: 
Bohuslav Sobotka popáté u Miloše Zemana. Tentokrát nepřijel s prázdnýma rukama. Měsíc a půl po volbách se chystaná koalice dohodla na klíčovém dokumentu. 

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/: 
Předal jsem prezidentu republiky originální text již finálního znění programové dohody vznikající vládní koalice. 

redaktor: 
Prezident podle šéfa ČSSD kvitoval některé její body. 

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/: 
Určitě jsem rád informoval pana prezidenta o tom, že součástí programu příští vlády bude také přijetí zákona o prokazování původu majetku, a prezident tuto informaci uvítal. 

redaktor: 
Na Hrad zamířil Sobotka přímo z Poslanecké sněmovny, kde se trojice stran dohodla na posledním sporném bodu. Na daních pro živnostníky. Většina z nich si může oddychnout. Z dokumentu vypadla slova o minimální dani, která kritizovali lidovci i hnutí ANO. Finální návrh s ní už nepočítá. 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/: 
Podnikající fyzické osoby OSVČ, které dlouhodobě nevykazují zisk z podnikání a po zohlednění všech zdanitelných příjmů nevykazují základ daně, nebudou mít nárok na daňové zvýhodnění. 

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
My jsme se shodli v podstatě na průniku těch hlavních věcí, které jsme měly všechny tři strany ve volebních programech. Nedá se říct, že někdo zvítězí a někdo prohrál. 

Marian JUREČKA, místopředseda strany /KDU-ČSL/: 
Bylo to trošku, řekněme, nepříjemné, ale nakonec si myslím, že pro nás pro všechny tři zúčastněné strany to řešení, které se našlo, je výrazně dobře přijatelné pro všechny. 

redaktor: 
Slovo hotovo z úst představitelů koalice na konto smlouvy zaznělo už několikrát. Teď je její text, co se programu a procedurální části týče, zřejmě definitivní. Šéfové stran ho představí v pátek ráno. Následující tři dny ho budou všechny strany schvalovat. V sobotu se sejde ústřední výkonný výbor ČSSD, celostátní konference lidovců bude rozhodovat v neděli a hnutí ANO má o dokumentu debatovat v pondělí. A špičky stran se mezitím posunout dál, k obsazení křesel ve vládě. 

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/: 
My jsme dnes mluvili o koaliční smlouvě, myslím si, že příští čtvrtek bude tím termínem, kdy možná už budeme mluvit o konkrétních kandidátech, protože my zatím konkrétní kandidáty nemáme. 

redaktor: 
Jasno přitom koalice nemá ani v počtech. Sobotka navrhl rozdělení postů ve vládě v poměru 8 – 7 – 2. To se ale nelíbí lidovcům. 

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/: 
To byla nabídka, která ležela na stole. Potom tedy jaksi byla připuštěna možnost mít místopředsedu vlády v podstatě bez ničeho. To jsou věci naprosto nepřijatelné. 

redaktor: 
S konkrétními jmény se chce Bohuslav Sobotka vrátit na Pražský hrad během prosince. A právě ještě v letošním roce by ho podle něj mohl Miloš Zeman jmenovat premiérem. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: 
Ve studiu jsou poslanec a předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura. 

Tomio OKAMURA, poslanec; předseda hnutí /Úsvit/: 
Dobrý večer. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: 
A předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Dobrý večer, pánové. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/: 
Dobrý večer. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: 
Pane Okamuro, v koaliční dohodě, minimálně tedy z toho, co je o ní známo, je kromě jiného závazek předložit zákon o obecném referendu. Ptám se. Pomohou vaši poslanci tedy té případné koalici, až bude potřebovat ústavní většinu? 

Tomio OKAMURA, poslanec; předseda hnutí /Úsvit/: 
Všichni víte, že záleží na těch parametrech. Všechny strany říkají, že chtějí zákon o referendu, a některé tam mají podmínku, že je potřeba 250 tisíc podpisů. Další mají podmínku, že se nesmí skoro o ničem hlasovat. Další mají podmínku, že se musí zúčastnit 50 % voličů, aby referendum platilo. To znamená tyto plivance do tváří občanům České republiky, kdy je považují politici za nesvéprávné, tak to my odmítáme. To znamená zákon o referendu ano, ale pojďme se podívat na konkrétní parametry, zdali se jedná o návrh realizovatelného referenda, aby lidé se reálně mohli v těch klíčových okamžicích vyjádřit, reálně byla možnost sesbírat ty podpisy. My navrhujeme 100 tisíc podpisů, a aby to bylo realizovatelné. Takže teď se vyjádřit nemůžu, protože ty podrobný parametry nevidím. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: 
Chápu. Možná ani zítra v 10 hodin je neuvidíme, protože dá se asi… 

Tomio OKAMURA, poslanec; předseda hnutí /Úsvit/: 
A pak se o tom pobavmte, jestli je to ono. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: 
…s úspěchem pochybovat, že budou ty parametry napsány v koaliční smlouvě. Čistě jen otázka pro Občanskou demokratickou stranu. Je vůbec pro vás možné uvažovat o jaksi přispění ke schválení zákona o obecném referendu? 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/: 
No, není. Vy jste říkal, že všechny strany to chtějí. My jsme říkali, že vidíme jinou výjimku. My jsme připraveni prosazovat podporovat referendum o přijetí eura. Ale to je speciální referendum. Takže není pravda, že všechny strany chtějí obecné. Takže v tomhle tom my naše hlasy určitě nepřidáme. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: 
Pokud se ta definitivní verze, kterou uvidíme všichni zítra v 10 ráno, teda asi ne všichni, ale minimálně veřejnost, příliš neliší od té, která byla aktuální včera a kterou má Česká televize k dispozici, tak nehodlá koalice zavést vyšší progresi u daně z příjmu, vyjma té extra sazby pro bohaté. Ale obtížná dohoda byla evidentně u minimální daně pro osoby samostatně výdělečně činné. Ta konečná varianta je podle zástupců ČSSD, ANO a lidovců taková, že OSVČ dlouhodobě ve ztrátě nebo se zanedbatelným základem daně nebude mít nárok na daňové zvýhodnění. Jak se vám, pane předsedo, tato varianta líbí? 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/: 
Ta se mi nelíbí, taky bude záležet na konkrétním návrhu. Nicméně to se dá potom jednoduše obcházet. Když jeden rok zaplatím 100 korun daň nebo tisíc korun daň, tak jako na tři roky myslím si, že je to příliš populistické a že to nesplní ta očekávání, pokud jsou tam nějaká fiskální očekávání ve smyslu, že to nějakým výrazným způsobem přinese příjmy do státního rozpočtu. Jsou přece právnické osoby, velké firmy, nadnárodní řetězce, které jsou dlouhodobě ve ztrátě. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: 
A máte pocit, že od OSVČ neutíkají, řekněme, jejich příliš nízkým zdaněním, protože to je argumentace, která je používaná v tom textu koaliční dohody, neutíkají příliš velké peníze? 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/: 
Samozřejmě, protože ke zdanění zaměstnanců automaticky ti, kteří nemají rádi OSVČ, připočítávají zdanění, které za ty zaměstnance platí firma. Čili ten živnostník, OSVČ, když má zaměstnance, což je zcela běžné, také odvádí sociální a zdravotní pojištění za své zaměstnance. Vemte si, že to srovnání není úplně fér. Když se sčítají odvody jednotlivého zaměstnance a odvody, které za něj odvádí jeho firma nebo organizace, pro kterou pracuje. My si myslíme, že ten stav, který je, bychom neměli měnit. Preferujem daňovou stabilitu, je těžká doba. A obáváme se, když zhoršíme podmínky živnostníkům, že mnozí z nich mohou té živnosti zanechat a skončit na úřadech práce a ten efekt bude přesně opačný pro veřejné rozpočty. Nebude více daní, ale bude více peněz potřeba na sociální dávky, podpory v nezaměstnanosti, rekvalifikace a podobné věci. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: 
Myslíte si, že to takto dopadne, pokud to opatření bude opravdu takto designováno, jak to minimálně dnes z té tiskové konference vypadalo, pane předsedo Okamuro? 

Tomio OKAMURA, poslanec; předseda hnutí /Úsvit/: 
Tak já jsem to také, skutečně mám jenom kusé informace z tiskové konference, takže se musíme podívat přesně na ty parametry. My v Úsvitu přímé demokracie víme, že může být problém u těch nejmenších živnostníků s výběrem daní. My navrhujeme to, aby třeba měli nějakou minimální paušální daň, jako to bývá na Západě běžně, třeba u profesí jako taxikáři, řemeslníci a podobně, kde prostě není možnost tu daň reálně pohlídat tak, aby se vybralo aspoň něco, a pokud možno tak, abychom těm živnostníkům nezatěžovali je, abychom jim prostě nějakým způsobem nezatěžovali tak, aby ta černá ekonomika nebo ta šedá ekonomika nějakým způsobem kvetla. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: 
Pardon. Od toho koalice nebo ta budoucí koalice evidentně ustoupila, protože tady, minimálně tuším včera nebo předevčírem v Událostech, komentářích, Martin Stropnický z ANO prezentoval, že se bavili o tom, že by živnostníci měli mít zhruba ve výši 1 800 korun měsíčně minimální daň. To je něco, co by vám přišlo jako vhodné. 

Tomio OKAMURA, poslanec; předseda hnutí /Úsvit/: 
Tak, tady my se opět musíme. Podle mě 1 800 plus zdravotní a sociální připadá teda celkem dost měsíčně. To se asi shodneme. To znamená, to, to asi není, co se týče těch parametrů, úplně optimální záležitost, protože z toho důvodu, že ty dosavadní vlády tady způsobily prakticky největší nezaměstnanost za dlouhou historii, máme přes půl milionu nezaměstnaných, máme 8 % lidí bez práce, k tomu ještě ti, kteří pracují třeba, řekl bych, načerno kvůli různým exekucím a tak dále, tak my naopak musíme podpořit živnostenské podnikání, abychom měli co nejmenší překážky k tomu, aby se lidé mohli sebezaměstnat, aby ulevili tomu pracovnímu, vlastně tomu trhu nezaměstnaných, protože těch pracovních míst stát není schopen ve stávající situaci nějak příliš mnoho vytvořit. To znamená my právě proto spíš, než abychom sankcionovali ty nejmenší živnostníky, tak jim chceme co nejvíce ulevit tak, aby tam vznikla ta nová pracovní místa. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: 
Pardon. Já tomu rozumím. Jenom znovu. Ta argumentace ze strany těch tří politických stran, a je to, myslím, psáno i v tom aktuálním textu koaliční dohody, je taková, že zdanění OSVČ v podstatě vytváří určitou nespravedlnost potom u zaměstnanců. 

Tomio OKAMURA, poslanec; předseda hnutí /Úsvit/: 
Tak já si to nemyslím, protože právě ti živnostníci, to by měla být taková páteř, páteř takové té, řekl bych, ekonomiky, takoví ti drobnější podnikatelé. A já si nemyslím, že by měli být více zdaněni a více sankcionováni. Rozhodně ne v této situaci, kdy tady máme takovou nezaměstnanost a ani do budoucna v Úsvitu my to v plánu nemáme. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/: 
Myslím, že zbytečně stavíme proti sobě zaměstnance a OSVČ, nebo někteří je staví proti sobě. Každá, zaměstnanecký poměr má nějaké výhody a nevýhody a stejně tak když se někdo rozhodne, že podniká sám na svoje riziko OSVČ, já myslím, že je zbytečné rozdělovat společnost a říkat, tihle pracují na tyhle nebo, nebo naopak. Každý se může svobodně rozhodnout, každý může zkusit podnikat, a zjistí, že to není tak jednoduché, jak to třeba vypadá, když je člověk v zaměstnaneckém poměru a naopak. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: 
Tak. Vypadá to podle dostupných informací, že současní, součástí té budoucí koaliční dohody by měl být i plán, jak naložit s poplatky ve zdravotnictví. A znovu musím říct, že zatím podle dostupných informací to vypadá, že budou zrušeny poplatky za recept a návštěvu u lékaře, že zpátky nebudou do systému vráceny poplatky za hospitalizaci. A zůstat by měl jen poplatek za pohotovost. Jaký z vašeho pohledu, pane předsedo Stanjuro, bude ten plán, pokud bude realizován, mít důsledky, dopady? 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/: 
Tak já myslím, že bude mít velmi negativní dopady zejména na soukromé a ambulantní lékaře, protože na jedné straně se říká, že se třeba uleví za léky, a tam to pocítí především nemocnice, pokud budou se realizovat jiná opatření, která ta koalice prezentuje. To znamená, podle mě je to nezodpovědné, způsobí to další propad příjmů ve zdravotním systému, který budou zřejmě kompenzovat dalším navýšením platby ze státního rozpočtu, to znamená, daňoví poplatníci, ti, kteří ty daně platí, budou přispívat do toho systému reálně více než dneska. A jsem přesvědčen, že to poškodí ty soukromé ambulantní lékaře. Úplně absurdní mně připadá, že chtějí zrušit ten poplatek za stravu, když to řeknu takhle, v nemocnicích. Jako úplně bez náhrady. To ty nemocnice ze dne na den přijdou o obrovské příjmy. Vzpomeňme si, že jsme museli zákonným opatřením podle mě zcela zbytečným zvýšit příjmy do zdravotního systému 4 miliardy a současně ti samí nechají vypadnout poplatky za hospitalizaci v nemocnicích, které dělají zhruba 2,1 – 2 miliardy, 2,1 miliardy ročně. To znamená, podle mě je to jenom takzvaná úspora, nakonec to zaplatí někdo jiný. Zaplatí to ti, kteří platí daně, na úkor toho, že v tom státním rozpočtu nezbude na něco jiného, vědu, výzkum, platy učitelů a podobně. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: 
Jenom abych dodal k tomu informaci. Podle zástupců nemocnic a například i podle bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera by takovým zrušením poplatků v této šíři přišel celý ten systém o zhruba 5 miliard korun. Souhlasíte s tím? 

Tomio OKAMURA, poslanec; předseda hnutí /Úsvit/: 
Tak my rozhodně souhlasíme s tím, aby se zrušily poplatky. My máme problém i s tím poplatkem za pohotovost ve výši 90 korun, protože právě v těch urgentních situacích, a já jsem mluvil s lékaři, jsou na to různé názory, uznávám, tak ti lidé třeba nemají u sebe ani 90 korun a potom by třeba i jim bylo odepřeno ošetření. A vy jste se ptal, kde na to vzít peníze. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: 
Počkejte, pane poslanče. Jako opravdu víte o případu, kdy bylo odepřeno ošetření na pohotovosti, protože člověk u sebe neměl 90 korun? 

Tomio OKAMURA, poslanec; předseda hnutí /Úsvit/: 
Tak zrovna můj kamarád Jaroslav Novák, spoluzakladatel Úsvitu, když se mu před nějakou dobou udělalo špatně a byl, opravdu se mu udělalo špatně na ulici a najednou prostě bylo to, bylo to na venkově, nebyl tam ani bankomat, nic, udělalo se mu špatně a měl s tím problémy. Říkal mi teďka cestou do televize, když jsem se o tom bavil po telefonu s ním, kdy jsme se o tom teďka zrovna bavili. To znamená, já… 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: 
Že ho ta daná pohotovost odmítla ošetřit, protože neměl 90 korun. 

Tomio OKAMURA, poslanec; předseda hnutí /Úsvit/: 
Oni dělali obstrukce s tím, že by měl nejprve zaplatit. Jenže mu bylo tak špatně, že by bylo dobré ho nejprve ošetřit. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: 
A ošetřili ho? 

Tomio OKAMURA, poslanec; předseda hnutí /Úsvit/: 
V tom je ten problém. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: 
Ošetřili ho? 

Tomio OKAMURA, poslanec; předseda hnutí /Úsvit/: 
No, právě po přehadování byl potom ošetřen, a to si myslím, že u pohotovosti by se mělo nejprve šetřit. A těch případů, kdy nejprve zaplaťte, i když je vám špatně, a pak ošetříme, těch je tady samozřejmě více. Ale k těm úsporám. Jenom DPH u nemocnic podle ekonomů na tom přicházíme o 8 miliard korun. To znamená, kdyby nemocnice nemusely platit DPH, což tady bylo zavedeno, tak je tady 8 miliard korun zpátky. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/: 
A je to příjmem státního rozpočtu. 

Tomio OKAMURA, poslanec; předseda hnutí /Úsvit/: 
Dál jsem chtěl říct, a to jsem rád, že vládní koalice tento nápad, který já jsem vám tady říkal asi před třemi týdny v tomto pořadu, aby se poprvé v historii České republiky udělal forenzní audit státního rozpočtu. Jsem rád, že už tento nápad převzali a že už konečně tady slyšíme, že někdo chce dělat ten forenzní audit. A jenom na tom ekonomové odhadují, že by se ušetřilo více než 5 miliard korun, kdybychom našli díry ve státním rozpočtu. Forenzní audit nebyl udělaný nikdy za historii České republiky, abychom našli jednotlivé díry v jednotlivých rozpočtových kapitolách. To znamená, ty peníze tady jsou i bez toho, abychom z občanů tahali poplatky za zdravotnictví. Jenom musíme najít ty díry v rozpočtu, zalátovat je. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/: 
Já chci jenom říct, že plánovaný schodek… 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: 
Poslední poznámka. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/: 
…příštího roku je 112 miliard minus. Když najdem 5 miliard, dobře, ale zůstane schodek 107 miliard. To mi nepřijde vůbec normální, nepřijde mi něco, s čím máme být spokojeni. 

Tomio OKAMURA, poslanec; předseda hnutí /Úsvit/: 
No, tak já se omlouvám, ale teď jsme se bavili pouze o kapitole zdravotnictví a poplatků. Jestli se teda chceme bavit o rozpočtu jako takovém, tak jestli se na to pan Veselovský zeptá, rozeberu vám i ostatní oblasti, kde můžeme dělat úspory. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: 
Moc se omlouvám. Pan Veselovský už se na to nezeptá. Pánové… 

Tomio OKAMURA, poslanec; předseda hnutí /Úsvit/: 
V pořádku. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: 
…díky za tuto debatu. Zítra v 10 dopoledne uvidíme to, jak vypadá aktuální minimálně programová část koaliční smlouvy tří stran, ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Díky, na shledanou. 

Tomio OKAMURA, poslanec; předseda hnutí /Úsvit/: 
Na shledanou. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/: 
Na shledanou. 

štítky: