Z médií

Musíme přesvědčit trpělivou prací

22. října 2013 / rozhovor v médiích

Moravskoslezský volební lídr ODS Zbyněk Stanjura v rozhovoru pro deník Právo.

ODS v Moravskoslezském kraji rok od roku ztrácí. Jak chcete zastavit propad v předčasných volbách? 

Pravice obecně se v našem kraji těžce prosazuje a jediná šance, jak to obrátit, je trpělivá, dlouhodobá práce. Není nic, jeden akt nebo čin, který by ten trend otočil. Myslím, že jsme poskládali dobrou kandidátku. Nabízíme lidi, kteří mají respekt ve svých bydlištích, ve svých oborech, lidi, kteří za sebou něco mají, zkušené starosty, ale taky úspěšné zástupce jiných profesí. Ono je v zásadě jedno, jestli je to zaměstnanec, podnikatel, ředitel nebo referent. Pokud ten člověk má dobrou pověst, tak straně samozřejmě pomáhá. Byli jsme sedm let vládní stranou, za to prostě logicky platíme. Funguje to všude v demokratických zemích, že vláda se mění a že lidé po nějakém čase vymění svou preferenci. Nemyslím si, že máme problém s programem. Jestli nás něco v minulých týdnech, měsících a letech oslabilo, tak to byla ztráta důvěryhodnosti díky některým našim bývalým členům.  

Co se dá udělat s tou ztrátou důvěry, která je u voličů vůči ODS velká. Dá se nahradit? 

Postupně. Určitě to nejde jednoduše. Musíme je prostě přesvědčit, že lidi, které jim nabízíme na kandidátkách, jsou důvěryhodní a úspěšní, že je znají v těch obcích a městech, kde žijí, a že pokud budou zvoleni, že budou dobře pracovat, že budou kvalifikovaní a tu funkci budou vykonávat slušně. A na druhé straně, zase ti, kteří zklamou, s těmi bychom se měli nemilosrdně rozloučit a tím jasně ukázat, že ty problémy vnímáme. Mám pocit, že na nás jsou voliči přísní, možná přísnější než na jiné strany, ale říkám, že to je dobře. Protože ta strana to musí řešit jako první, protože jinak to řeší až voliči, to už je ale pozdě.  

Řada stran říká, že by do koalice nešla se stranami z poslední vládní koalice. Vnímáte to tak, že ODS se nyní stala stranou, která nemá moc šancí dostat se do nové koalice? 

Ne, tak to vůbec nevnímám. My říkáme v zásadě to samé, že nikdy nebudeme spolupracovat s komunisty. Se stranami napravo od středu jsme připraveni spolupracovat a myslím, že i ony s námi. Vlády, které spojují levicové a pravicové strany, mohou vznikat, mohou mít opodstatnění, ale jenom na přechodnou dobu, protože je to vždy nestabilní spojení. Myslím, že je naopak dobře, když strany říkají dopředu, s kým chtějí nebo nechtějí vládnout, protože takové to okřídlené rčení, že koalice se skládá až po volbách, by se dalo také přeložit, jako: chci u toho být za každou cenu. 

 

(Autor: Pavel Karban)

štítky: # #