Z médií

Menšina v ODS má respektovat názor většiny

31. října 2012 / rozhovor v médiích

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura čeká, že kongres vrátí do strany dodržování dohod i podřízení se názoru většiny. Přežití vlády podle něj má poloviční šanci.

ODS se podařilo odložit hlasování o daních a o důchodech o týden. Co jste tím získali? 

Získali jsme čas k tomu, abychom si zvolili nové vedení. To řekne, že buď chce pokračovat v této vládě, nebo legitimně zvolí jiný politický kurz. Získali jsme čas i k tomu, abychom hledali dohodu uvnitř ODS a mohli s ní jít za koaličními partnery. Zatím jsme toho nebyli schopni, a tak jsme nechtěli připustit náhodné hlasování. Daňový balíček je svázaný s důvěrou vládě, na něco takového má jít koalice připravená a dohodnutá. To se kvůli našemu klubu bohužel nestalo. 

Kongres o víkendu zvolí nové vedení ODS, poslance ale nevymění. Proč myslíte, že se změní jejich názor na daňovou politiku? 

Neříkám, že budou mít jiný názor. O názorech se také nepřesvědčujeme. Přesvědčujeme se o tom, že menšina má ctít názor většiny. To je podle mě normální a mělo by to požadovat nové vedení ODS. Jsme v politické straně, podepsali jsme nějakou koalici. Myslím, že je normální, když nepřesvědčím většinu, abych sám hlasoval s většinovým názorem. 

Nakolik věříte po všech jednáních, která máte za sebou, v budoucnost fungování vlády? 

Tak napůl. Na kongresu se rozhodne, kudy bude ODS pokračovat dál. Zda je schopná plnit závazky a pokračovat v koalici. 

štítky: