Z médií

Otázky Václava Moravce

7. října 2012 / rozhovor v médiích

Hostem nedělního diskusního pořadu ČT byl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Václav MORAVEC, moderátor:

Čím dál méně přehledné jsou tahy na české politické šachovnici. Říjen je však měsícem klíčových tahů. Zemi čekají krajské a senátní volby. Poslanecká sněmovna má rovněž v říjnu hlasovat o klíčových zákonech vrácených prezidentem. Premiérovi Petru Nečasovi podle všeho nezbývá, než aby se připravil na pád svého kabinetu. Rezignace ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka kvůli zatčení jeho dnes už bývalého náměstka Vladimíra Šišky je jen jedním z mnoha střípků do pomyslné mozaiky současného politického dění v České republice. Slova lídrů TOP 09 a Starostů k hledání Drábkova nástupce do ministerské pozice naznačují, že jsou smířeni s pádem Nečasova kabinetu. A to kvůli rebelii sedmi nespokojených poslanců z ODS. TOP 09 dodává, že s hledáním Drábkova nástupce rozhodně nespěchá. 

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu; 4.10.2012 /TOP 09 a STAN/: 

Já se obávám, že to hledání může být také celkem zbytečné díky neshodám uvnitř ODS a díky tomu, že je velmi pravděpodobné, že ODS nedodrží své závazky, které v koalici uzavřelo. A je možné, že ta vláda na konci měsíce padne. 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany; ministr zahraničí; 4.10.2012 /TOP 09/: 

Když máte většinu pouze 101 hlasů, tak to nelze nikdy vyloučit. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Není pochyb o tom, že dvě nejsilnější strany současné české vládní koalice teď hrají hru, komu zůstane v rukách černý Petr. A to v okamžiku pádu vlády premiéra Petra Nečase. 

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu; 4.10.2012 /ODS/: 

Já mám pocit, že jsme všichni před volbami, ale já věřím tomu, že vláda vydrží. 

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany; 4.10.2012 /ČSSD/: 

Myslím si, že pro vládu bude mnohem důležitější, jestli se vládní koalice nerozpadne při přehlasovávání vet prezidenta republiky. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vláda stojí před složitým problémem. V Poslanecké sněmovně má několik zásadních zákonů. Kromě daňového balíčku, se kterým spojila důvěru, i prováděcí zákony k Drábkově důchodové reformě. A nemá hlasy na jejich schválení, respektive přehlasování veta prezidenta Václava Klause. 

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu; 4.10.2012 /TOP 09 a STAN/: 

Ta věc se skutečně týká pouze stranického boje uvnitř ODS a bohužel ten daňový balíček i tato země je rukojmí tohoto stranického boje. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Problém ale může mít i TOP 09, protože penzijní novely by měl před poslanci znovu obhajovat ministr práce a sociálních věcí v demisi Jaromír Drábek. 

Miroslav KALOUSEK, místopředseda strany; ministr financí; 4.10.2012 /TOP 09/: 

Jak v penzijní reformě, tak v daňovém balíčku mohu garantovat naprostou jednotu všech poslanců TOP 09. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Už za týden, po výsledcích krajských a prvního kola senátních voleb, vytušíme, k jakým pohybům dojde na české politické šachovnici. Po nadcházejících volbách navíc čeká Poslaneckou sněmovnu hlasování o reformách. A ač vedení poslaneckého klubu občanských demokratů s nespokojenými poslanci své strany dál vyjednává, k dohodě je podle všeho víc než daleko.

 

Hlavními hosty dnešních Otázek je pětice předsedů poslaneckých klubů zastoupených v Poslanecké sněmovně. Jeroným Tejc z ČSSD, Zbyněk Stanjura z ODS, Petr Gazdík z TOP 09 a Starostů, Pavel Kováčik z KSČM a Kateřina Klasnová z Věcí veřejných. Dámo a pánové, děkuji, že jste přijali mé pozvání. Vítejte v Otázkách. Hezký dobrý den. Kdo z vás by podepsal tezi, že většině v Poslanecké sněmovně už v současnosti vyhovuje vyjednávání o předčasných volbách a že se o nich už dávno mluví? Kateřino Klasnová, začněme u vás. 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Tak ono se říká ještě jiná věc, takový smutný vtip, že jedinou jistou většinu v Poslanecké sněmovně má v tuto chvíli pouze ČEZ. To je takový smutný vtip, který v tuto chvíli platí. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Platí? 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Pravděpodobně ano. Vždycky ČEZ dokáže prolobbovat Poslaneckou sněmovnou ledacos. Tak jenom říkám, je to takový smutný vtip. 

Václav MORAVEC, moderátor:

I u vás? I ve Věcech veřejných? 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Ve Věcech veřejných nikoli. 

Václav MORAVEC, moderátor:

No ale všichni to právě říkají. Zelení to také říkali a ti, kteří říkají, že ČEZ ovládá Poslaneckou sněmovnu, tak jen krom těch malých. 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Říkám jenom, že ten smutný vtip teď nabývá víc na realitě vzhledem k tomu, že několik poslanců z řad občanských demokratů vlastně vyslovilo nesouhlas s daňovým balíčkem. Takže to nabývá na realitě. A samozřejmě předčasné volby, to je otázka, o které se musíme velmi seriózně bavit, protože v říjnu se bude hlasovat o daňovém balíčku. Vláda v podstatě spojila s daňovým balíčkem důvěru a je velmi možné, že zkrátka dojde k tomu, že daňový balíček neprojde, neprojde v podobě tak, jak byl předložen do Poslanecké sněmovny. A já pevně věřím, že právě rebelové z ODS, že jim jde skutečně o principy a nejde jim pouze o politický boj a že podpoří pozměňovací návrhy, které předkládají sociální demokraté a Věci veřejné, to znamená, aby DPH zůstalo 14 a 20%. Protože musíme se bavit o tom, že kdyby padla vláda, tak Českou republiku a občany České republiky čeká 17,5% sjednocená daň DPH. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, ale ten vrácený zákon nepředpokládá se současnou výší daně z přidané hodnoty, ale právě s tím zvýšeným, to znamená s 15 a 21%. 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Ano. Takto je předložený. Nicméně právě ten systém předložení tohoto zákona, tak jak to udělal premiér Nečas, že s ním spojil důvěru, to je pouze institut v jednacím řádu a v ústavě proti nečinnosti Poslanecké sněmovny. Nikde není zcela explicitně řečeno… 

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, ale není už té nejistoty hodně, že ještě do toho 17,5, což už je dnes v zákoně schválené, tak ještě by se teď začalo hlasovat a procházelo by… 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

To není o nejistotě. To je o reálných číslech. Je zcela zjevné a za druhý kvartál bylo zcela patrné, že Ministerstvo financí nevybralo tolik peněz na zvýšení DPH. Pro tento rok se zvýšilo DPH na 14 a 20% a neznamenalo to výběr. Naopak. Klesla koupěschopnost domácností, občané utrácejí v zahraničí. Takže je jednoznačné, a všichni ekonomové renomovaní říkají, nehýbat v době ekonomické recese s daněmi, nechat 14 a 20%. 

Václav MORAVEC, moderátor:

My se k daním ještě dostaneme. Vám by vyhovovaly jako Věcem veřejným předčasné volby? 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Odpovím takto, předčasné volby, pokud by se rozpustila, protože si musíme uvědomit, jakým mechanismem by se to stalo, pokud by se rozpustila Poslanecká sněmovna teď v říjnu, znamenalo by to, že by se mohly spojit volby s prvním kolem voleb hlavy státu. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Myslíte, že se to ještě stihnout dá? Podle těch lhůt už asi ne. 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Je tam 60 dní. Pokud by to bylo v říjnu. Dobře, tak mohlo by se to stát v druhém týdnu, ale to už trošičku tady spekulujeme. Každopádně já si myslím, já si myslím, že by nebylo od této vlády a vůbec i od opozičních poslanců dobré, abychom připustili předčasné volby, aniž bychom dořešili situaci okolo státního rozpočtu a okolo DPH. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jeronýme Tejci, sociálním demokratům by vyhovovaly předčasné volby, protože byste v březnu podle zatím nálad, voličských nálad mohli sestavovat vládu, bezesporu by to ovlivnilo sjezd sociálních demokratů, Bohuslav Sobotka by nemusel obhajovat. Není to také motivace sociálních demokratů, proč chcete předčasné volby čím dřív, tím líp? 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

Tak my si myslíme, že předčasné volby jsou nutné a jsou nutné proto, aby se v této zemi konečně začaly řešit problémy, které máme, které mají lidé v každodenním životě. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Neříkejte, že motivace sjezdová ČSSD tam není. 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

Rozhodně to, co chceme, je, aby se vláda nezmítala od skandálu ke skandálu a skutečně se začaly přijímat zákony, které budou lidem pomáhat, nikoli jim škodit. Sjezd Sociální demokracie bude v březnu a já jsem přesvědčen, že výsledky toho, zda budou nebo nebudou předčasné volby, tak rozhodně neovlivní. Já jsem přesvědčen, že Bohuslav Sobotka nebude mít protikandidáta na předsedu sociální demokracie, ať už předčasné volby budou nebo nebudou. Nicméně my jsme proto, aby ty volby byly právě proto, že ten chaos, který tady je, ta neschopnost koalice se dohodnout na jakémkoli rozumném řešení, prostě ohrožuje vývoj státu a ohrožuje například i to, zda vůbec od 1. ledna budeme mít rozpočet, protože to, co je dnes připraveno vládními představiteli, je rozpočet, který se nezakládá na současných zákonech, který je založen na zákonech, které možná ani nebudou platit. A je spíše pravděpodobné, že nebudou schváleny, než budou. Takže já se přimlouvám za to, abychom podepsali dohodu o předčasných volbách a já jsem si na dnešek sem k vám připravil… 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy už ji máte připravenou, tu dohodu? 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

Podpisovou listinu k návrhu na doplnění pořadu 47. schůze Poslanecké sněmovně, návrh usnesení Poslanecké sněmovny, kterým se navrhuje rozpuštění Poslanecké sněmovny. My pro to potřebuje 120 hlasů a já věřím, že bychom se tady dnes mohli zavázat k tomu, že… 

Václav MORAVEC, moderátor:

Že začnete tady sbírat… Pane předsedo, tady jste zatím v České televizi, nejste tady v Poslanecké sněmovně. 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

…že můžeme začít. A pokud to kdokoli dnes bude myslet vážně a bude říkat, že chce rozpustit Poslaneckou sněmovnu, tady máme institut, který říká, získáme-li 120 hlasů, pak se volby konají. A pak je samozřejmě otázkou, zda by se měly konat současně s prezidentskými. Pokud ano, tak si to načasujme tak, aby to schválení v Poslanecké sněmovně tohoto usnesení, které bychom dnes mohli začít podepisovat, mohli načasovat tak, aby to skutečně možné technicky bylo. A možné to je, protože je potřeba 60 dní. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Petře Gazdíku, vy už se připravujete jako TOP 09 na předčasné volby? 

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové: 

My se nepřipravujeme na předčasné volby. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, ale teď vám musím vstoupit do řeči. Když se podíváme na termín rezignace Jaromíra Drábka, za pár okamžiků si Jaromíra Drábka poslechneme, tak to vypadá téměř, že je ten termín rezignace Jaromíra Drábka dán tím, jestli padne Nečasova vláda. Připomeňme si, co Jaromír Drábek řekl o termínu své rezignace. 

Jaromír DRÁBEK, 3.10.2012 /TOP 09/: 

Rozhodnutí soudu je pro mě dostatečným důvodem, abych naplnil to, co jsem v minulých vystoupeních avizoval. Rozhodl jsem se tedy rezignovat na funkci ministra práce a sociálních věcí a to k 31. říjnu 2012. Ten termín je zvolen tak, abych po odchodu prvního náměstka dokázal předat ministerstvo v konsolidovaném stavu. A také abych umožnil své politické straně mít dostatečný časový prostor na výběr mého nástupce. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ohlásil termín své rezignace ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Takže neříkejte, že nekalkulujete s předčasnými volbami. 

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové: 

Je to jedna z variant, která by mohla nastat, ale my pořád věříme tomu, že jsme uzavřeli závazky s našimi koaličními partnery. My jsme připraveni ty závazky dodržet a očekáváme, že naši koaliční partneři ty závazky. Taktéž dodrží. Až potom, co by taková eventualita nastala, se začneme připravovat na případné předčasné volby. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Není to stínohra s Jaromírem Drábkem a jeho termínem? Na straně jedné oddalujte jméno nástupce Jaromíra Drábka, pak slýcháváme od Jaromíra Drábka ta vznešená slova o předávání agendy a přitom myslí-li to vážně, tak jste měli do konce týdne oznámit jméno Drábkova nástupce a už se měla předávat agenda. 

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové: 

My začneme hledat nástupce Jaromíra Drábka po neděli v příštím týdnu. To zásadní, co jaksi přijde, je, jestli ten nástupce má být politický nástupce nebo to má být nástupce z řadu úředníků. V případě, že by ta vláda skutečně padla, že by naši koaliční partneři nedodrželi své závazky, vláda ztratila důvěru ve sněmovně, tak je možné, že ten nástupce nemusí být politickým nástupcem. 

Václav MORAVEC, moderátor:

No ale to bude až ve druhé polovině října a pak nepůjde o řekněme kvalitní předání agendy. Protože buď Drábek nedodrží termín nebo bude nekvalitně předaná agenda. Vy nám neoznámíte příští týden jméno nástupce Jaromíra Drábka jako TOP 09 a Starostové? 

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové: 

Ta jednání začnou teprve příští týden. Můžeme oznámit klidně dva jaksi možné nástupce, jak úřednického nástupce, tak politického nástupce. To je jedna z možností. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže o tom uvažujete, aby to nebyla taškařice s termínem Drábkovy rezignace. 

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové: 

Určitě nechceme, aby to byla žádná taškařice. Cílem je, aby Ministerstvo práce a sociálních věcí, které je zásadní, děje se důchodová reforma, dějí se další zásadní sociální reformy, aby bylo předáno jaksi v dobrém stavu, tak aby nedošlo jako k žádnému chaosu. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Je to tedy cesta oznámit dvě jména, popřípadě úřednického, padne-li vláda, a jinak politického, což by byla asi poslankyně Langšádlová? 

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové: 

To, pane redaktore, víte skutečně víc než já. Předsednictvo TOP 09 začne zasedat teprve v úterý a teprve v úterý se začneme o těch kandidátech bavit. Skutečně zatím žádná jednání neproběhla. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže varianta je oznámit dvě jméno, jedno úřednické, pokud by vláda padla, a politické, pokud by nepadla. 

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové: 

Je to jedna z možností. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Když se podíváme na občanské demokraty, smiřujete se s tím, že ta sedmice je tak paličatá a zrada se v ODS pěstuje, že když si shodila ODSTopolánkovu vládu, respektive bývalí poslanci ODS, tak co byste si neshodili Nečasovu? 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

S ničím takovým se nesmiřuju. Dělám všechno pro to, aby to neplatilo. Děláme všechno pro to, ve vedení klubu, abychom dostáli těm svým koaličním závazkům. Já věřím, že jim dostojíme a Petra Gazdíka bych poprosil, aby toho ministra vybrali rychle, aby vybrali jednoho kandidáta a ne dva. Nerozumím tomu, jak politická strana může kandidovat dva lidi na jeden ministerský post. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Stejně jako on nemusí rozumět tomu, že jedna politická strana si je schopná už případně shodit dvě vlastní vlády. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Tak vy říkáte to, co se stane, ale to spekulujeme. Já věřím, že se to nestane. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale ruku byste si za to do ohně nedal. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Svoji ruku? To asi ne. 

Václav MORAVEC, moderátor:

No vidíte. A pak tomu věřte. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Kdyby to bylo čistě na mém rozhodnutí, byla by to věc, kterou ovlivňuji já sám, tak bych tu ruku klidně do ohně dal. Ale tady těch faktorů je samozřejmě hodně a bylo by dobře, kdyby TOP 09 oznámila toho kandidáta co nejdříve a jednoho a politického. A já věřím, že tam mají dostatek kvalitních kandidátů, aby ten post ministra… 

Václav MORAVEC, moderátor:

A co kdybyste jim to usnadnili tím, že jim příští týden přinesete podpisy všech poslanců klubu Občanské demokratické strany, že podpoří vládní návrhy zákonů vetované prezidentem? 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

To jsou dvě různé otázky, protože zatím jsme o tomto jakoby koaličním problému… Já teda věřím, že třeba i opozice bude hlasovat proti tomu vetu v některém případě. Paní kolegyně Kateřina Klasnová dvakrát hlasovala pro druhý pilíř důchodové reformy. 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

To vám klidně, pane kolego, ráda vysvětlím. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

To nemusíte vysvětlovat. Já tomu rozumím. 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Promiňte, vy zapomínáte na sliby, které jste nám dali, když jsme byli ještě v koalici a to znamená zavedení mezigenerační solidarity. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Viděli jsme titulky, že druhý pilíř byl vetován. Není to pravda. Od 1. ledna každý občan České republiky má právo se rozhodnout, že 3 %, která platí na důchodové pojištění, nemusí hradit státu, může si odvádět na svůj soukromý účet, k tomu musí přidat 2 %. Tento zákon platí. My jsme ho přijali, ve sněmovně jsme přehlasovali veto Senátu 6. listopadu loňského roku, to znamená, už platí skoro rok a na tom se tím vetem nic nemění.

Václav MORAVEC, moderátor:

Pane předsedo, nechme stranou ty samotné zákony týkající se… 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Vy jste se ptal na ta veta, tak já jsem jako odpovídal. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Týkající se daně z přidané hodnoty. Záhy na to navážeme. Pavle Kováčiku, KSČM chce předčasné volby, navíc bezesporu teď namlsána těmi předvolebními průzkumy a uvidíme, jak dopadnout krajské a senátní volby. Termín, který vy vidíte jako realistický? V té současné konstelaci Poslanecké sněmovny, jaký termín byste označil? 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu KSČM:

Já jenom musím říct, že to nebyly jenom dvě vlády, které si ODS sama shodila. Ona má takový národní sport už od Sarajeva, se vzájemně podkopávat. Ale to jenom na okraj, aby řeč nestála, jak se říká, jenom v tom suchém. Já si myslím, že tato vláda už dávno měla být pryč. Taky jsme to několikrát velmi hlasitě říkali. V podstatě takové to prohospodaření toho silného mandátu 118 hlasů v Poslanecké sněmovně nemusí být jenom vinou jedné koaliční strany, ale je to vždycky vinou všech koaličních stran, protože politika je umění možného. Ale to by ji nesměli dělat nemožní lidé leckdy. 

Václav MORAVEC, moderátor:

No, nechte toho kádrování, promiňte, nechte toho kádrování koalice. Já jsem se vás ptal na termín… 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu KSČM:

Já jsem o nikom konkrétním nemluvil. A co se týká vaší otázky, čím dřív, tím líp. Čili v nejbližším možném termínu, protože ne, že bychom po nich jásali, toužili, ne, že bychom, jak říkáte, byli namlsáni nějakými momentálními preferencemi, které mohou být trošičku nakašírované, aby se někdo ještě pořád bál, udržte tu vládu, protože jinak přijdou komunisti k moci. Takové to strašení. My jsme velmi střízliví v těch odhadech možného dalšího vývoje, ale jedno je jisté, tato vláda škodí občanům této země a co nejdřív musí jít pryč. Jenom říkám, pádem vlády Petra Nečase nejsou automaticky hned předčasné volby, protože je možné ještě další jednání na nějakém dalším půdorysu nebo koaličním půdorysu, chcete-li, dosavadním, ale považuji to za nepravděpodobné a spíše bude možná ta dohoda na těch předčasných volbách. My ji s vysokou pravděpodobností podepíšeme také. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže začnete podepisovat ty archy Jeronýma Tejce, které nám sem dnes přinesl do Otázek. Daň z přidané hodnoty, ať si rozebereme postupně ta prezidentská veta, jednotlivé věci, které ať už padne nebo nepadne vláda, které se odehrají v Poslanecké sněmovně. Věci veřejné, kvůli vám je teď ta diskuse o tom, jestli má mít Česká republika dvě sazby daně z přidané hodnoty, protože původně koalice prohlasovala 17,5, tedy rovnou sazbu daně z přidané hodnoty. Ta dnes platí v zákoně. Podívejme se na sazby daně z přidané hodnoty v některých evropských státech. Uvidíme, že sníženou sazbu máme v České republice bezkonkurenčně nejvyšší. Už v současné době je ta snížená sazba 14procentní. Je to dvojnásobek stejné sazby v Německu, které má horní sazbu také nižší a to 19 %. My divákům za pár okamžiků nabídneme mapu Evropy. V Polsku je to 23, snížená sazba tam jsou 2, pěti a osmiprocentní. Slovensko a Rakousko mají 20 a 10%, Velká Británie 20 a 5%. Kateřino Klasnová, neuvažujete jako Věci veřejné, že byste byli a trvali na tom vládním návrhu, to znamená, že byste pomohli přehlasovat to prezidentské veto? Protože dovolím si tvrdit, že ten daňový zmatek je i kvůli vám a vaší někdejší účasti ve vládě? 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Já bych to uvedla napřed na pravou míru. Kdyby nebylo Věcí veřejných, tak dnes máme už pro tento rok jednotnou sazbu 20 nebo 21%. A to včetně léků a potravin. To byla první jednání, která se vedla s našimi již bývalými koaličními partnery. To mysleli zcela smrtelně vážně. Jistě si vzpomenete na takové ty diskuse, jestli se z toho vyjmou tiskoviny nebo časopisy a podobně, aby i když nebudou mít občané na léky a potraviny, tak aby se hezky psalo například o ministru financí Kalouskovi. Takže to byla ta první diskuse. Druhá diskuse nad zvýšenou sazbou DPH byla nebo ta druhá rovina byla ta, že zvýšené DPH a ten výběr z DPH měl jít na důchodovou reformu, to znamená, měla se zavést důchodová reforma a ten výpadek v průběžném systému, který by nastal, tak ten se měl vzít právě z toho DPH. Dnes tento veřejný slib je zcela zapomenut a ba co hůř, ukázalo se, a to je podstatné a to nikdo nevěděl, nevěděly to Věci veřejné a nevěděly to pravděpodobně ani ODS, ani TOP 09, že ve druhém kvartále, to znamená za červen, respektive v červenci zveřejněná čísla se ukáže, že zvýšená sazba 14 a 20% nepřinesla žádné peníze do státního rozpočtu. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, co je teď lepší, jestliže jsou teď ve sněmovně, máme dnes platný zákon 17,5. To hrozí, že všichni budeme platit jednotnou sazbu i na potraviny 17,5% anebo dvě sazby 15 a 21. Která z těchto variant je lepší? 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

17,5 % znamená ještě nižší výběr do státního rozpočtu zhruba o pět miliard korun. Dvojí sazba DPH je samozřejmě lepší. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Proč pro ni tedy nezvednete ruku? 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

My zvedneme ruku pro náš pozměňovací návrh, který říká 14 a 20 %. A z jednoho prostého důvodu. Mýlit se je lidské… 

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, prezidentské veto se buď přehlasovává nebo… 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

 
Ne. V daňovém balíčku ještě nejsme přece v prezidentském vetu. Tam jsme ve chvíli, kdy nám vrátil zcela stejný, identický daňový balíček premiér a znovu o něm hlasujeme. Takže ještě nejsme u prezidentského veta. Teď stále můžeme dávat pozměňovací návrhy. A já říkám, já nejsem ekonom, já si na to ani nehraju jako ministr financí a podle toho taky Česká republika vypadá. Já se řídím radami ekonomů a renomovaní ekonomové říkají, v době ekonomické recese zvedat a jakkoli hýbat s daněmi, to je prostě pouze špatná politická recese. To znamená, nechat sazbu 14 a 20 % je lepší. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže je lepší mít 17,5 od 1. ledna. 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Ne. Pane redaktore, vy to… 

Václav MORAVEC, moderátor:

To se nedá stihnout, promiňte. 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:
Ale dá se to stihnout. To se pořád dá stihnout. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

V okamžiku, kdy vznikne nová vládní konstelace ve sněmovně, jiných 101 než dnešních 101, pak se to samozřejmě stihnout dá teoreticky. 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Prosím vás pěkně, už v tuto chvíli pan premiér Nečas nedisponuje většinou. Vždyť to jsou jasná čísla. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže se máme připravit na to, že budeme platit 17,5 jednotnou sazbu z toho, jak vás poslouchám. 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Ne. Pane redaktore, já vám říkám, že 14 a 20 %. 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

Já musím říct, že pokud koalice bude stále trvat na tom, že prosadí sazbu 15 a 21 %, pak je reálné, že neprosadí vůbec nic a budeme platit od ledna 17,5 % za potraviny, za léky a tak dál. Když odcházela sociální demokracie, sazba byla 5 %. Pak stoupala za vlád ODS 9, na 14 a potom na 17,5. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Vy jste hlasovali pro zvýšení na deset, mimochodem. 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

My jsme hlasovali z devíti na deset v rámci konsolidačního balíčku za vlády pana Fischera. Nikoli ale z pěti na devět a z deseti na 14 a potom na 17,5. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Bylo to ale zvýšení z devět na deset. 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

Ale to, co je důležité, je, aby DPH zůstala od příštího roku na té částce, jako jek dnes. Jakékoli zvýšení zaprvé není jisté, jestli přinese další peníze do státního rozpočtu… 

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, pane předsedo, proto tady kladu několikrát už tu otázku, to se nedá, pokud se nedohodnete navzájem, tak se to nedá stihnout. Takže ještě hrozí to, že si daňoví poplatníci užijou tu legraci, že budou mít v prosinci dvě sazby, pak můžou mít jednu sazbu a pak ještě můžou zase dvě. 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Ne, pane redaktore, ta matematika je jednoznačná. V tuto chvíli pokud šest poslanců, plus možná nějací dva poslanci ještě z ODS, pokud jim skutečně jde o to, co říkají, a já tomu chci věřit, že jim jde skutečně o to, aby se nezvedaly daně, pokud se přidají k návrhu, který bude v Poslanecké sněmovně, to znamená 14 a 20 %, který dávají Věci veřejné a sociální demokraté, v tu chvíli je možné prohlasovat zachovanou sazbu 14 a 20 %. To je jenom otázka politické vůle. 

Václav MORAVEC, moderátor:

I se stihnutím všech lhůt, pokud by to vetoval prezident? 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Ano. Toto se všechno dá stihnout. Naopak je velmi pravděpodobné, že prezident bude vetovat daňový balíček v současné podobě. Pan prezident je na rozdíl od ministra financí skutečný ekonom. A promiňte, toto je přece diskuse, která má být vedena i na odborné úrovni. Pan ministr Kalousek má právo jistě na to se splést. Spletl se, ukázalo se, že jeho predikce, kolik se vybere na DPH, byla špatná. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Omlouvám se. Jenom přepneme si na zpravodajskou čtyřiadvacítku. Pětice předsedů poslaneckých klubů zůstává hosty Otázek další hodinu. Přepněte si na zpravodajskou čtyřiadvacítku, kde Otázky pokračují za pár okamžiků po stručných zprávách. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Připomínám, že hosty dnešních Otázek zůstává pětice předsedů poslaneckých klubů zastoupených ve sněmovně. Jeroným Tejc z ČSSD, Zbyněk Stanjura z ODS, Petr Gazdík z TOP 09 a Starostů, Pavel Kováčik z KSČM a Kateřina Klasnová z Věcí veřejných. Ještě jednou, dámy a pánové, vítejte ve druhé hodině Otázek na zpravodajské ČT 24. Ještě jednou hezký dobrý den. Velmi stručná otázka na Kateřinu Klasnovou. Kde berete jistotu, že prezident by v případě, že tvrdíte, že se to dá ještě stihnout, aby zůstaly zachovány ty dvě sazby 14 a 20 %, že prezident ten zákon nevetuje, protože bude součástí toho širšího balíku? 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Já samozřejmě nemám jistotu, ale předpokládám vyjádření. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Může být 17,5 % jednotná sazba od ledna. 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Já říkám jednu věc, a to je podstatné si zopakovat. Pokud se sněmovna shodne, tak je možné zachovat výši DPH v současné výši. Je to z jednoho důvodu nejlepší pro českou ekonomiku. Snížila se spotřeba českých domácností. Lidé utrácejí a utrácejí peníze v zahraničí. Jediným měřítkem je cena, nikoliv i kvalita. Nakonec i v metanolové aféře se ukázalo, jak to může být doslova a do písmene vražedné a je to vražedné pro českou ekonomiku. Já to neříkám jako tady jako Kateřina Klasnová. Já vycházím prostě z čísel, které jednoznačně říká Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické. Vycházím z čísel, o kterých hovoří Hospodářská komora a nakonec vláda má přece poradní orgán, který se jmenuje Národní ekonomická rada vlády. Ta říká to samé a říkám, potom je tam také už to b), že by mohla být určitá prorůstová opatření jako snížení spotřební daně na naftu a podobně. Ale bavme se o DPH. 

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové: 

Paní předsedkyně Klasnová, tak jak je u Věcí veřejných zvykem, říká jen tu polovinu. Ona neříká k tomu, že jsme se zavázali, že dodržíme nějaký konvergenční program. Že schodek bude pod 3 % hrubého domácího produktu a v případě, že se nepodaří schválit daňový balíček, tak ten výběr rozhodně bude minimálně o 25 miliard menší, tím pádem se dostaneme do obrovské finanční nejistoty. Této vládě trhy věří. My si půjčujeme v rozmezí mezi 2 – 3 %. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, ale nevěří občané a čím dál více ji kritizuje i prezident. I když se podíváme na to zvýšení DPH, to se zatím výrazně neodrazilo ve zvýšení výběru daní tak, jak o tom mluvila Kateřina Klasnová a spíš naopak. Podívejme se na ta data, která máme k dispozici, uvidíme, kolik stát vybral na dani z přidané hodnoty a spotřební dani v minulých letech podle České daňové správy objem vybrané DPH meziročně klesl za posledních 8 let jen jednou v roce 2009. Lze to dát do souvislosti s problémy ekonomiky. Vybralo se tehdy asi 253,5 miliardy korun, vloni to bylo skoro 278 u spotřebních daní, po poklesu v letech 2008 a 2009 následoval také růst na loňských 146,6 miliardy korun, ale letos má vláda problém s výběrem daní ať už u DPH i spotřební daně, protože i v rozpočtu a plnění rozpočtu se konstatuje, že výrazně klesla spotřeba domácností. Zbyňku Stanjuro, vy nemáte tu jistotu, že v příštím roce poroste spotřeba domácností, a tudíž budete plnit konvergenční program, kterým se tak často zaštiťujete? 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Jistotu samozřejmě nemáme. Vycházíme z nějakých zkušeností. To co říkala paní předsedkyně Klasnová, si vlastně protiřečí. Současně říká, že občané platí více daní a zvýšíme sazby a současně říká, stejně se tolik nevybere, vybere se stejně nebo méně. Může platit jenom jedno. Myslím, že není ani důležitá debata o té sazbě, ale o tom celkovém výběru. Za druhé, občané ty peníze neutrácí v zahraničí, ale nechávají si je v bankách na svých účtech. 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Takže na tom profitují maximálně bankovní domy. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

 
Na tom profitují zodpovědní občané. Roky říkáme, že lidé si mají spořit, že mají si spořit na důchody, že mají být připraveni na okamžik, kdy mohou přijít o práci. To se může stát každému a tak dále. Takže nechtějte po mně, abych kritizoval, že občané si spoří, že ty peníze si ukládají a že je neutrácejí? 

Václav MORAVEC, moderátor:

Máte strategii v případě, že se ukáže, že opravdu k 1. lednu vstoupí v platnost ta jednotná sazba DPH, což se může stát. To se ukazuje jako čím dál pravděpodobnější varianta při tom, jak vypadá dnešní Poslanecká sněmovna. Máte variantu, co pak bude dál, jestli ODS bude chtít se vrátit ke dvěma sazbám nebo nakonec zůstaneme u sazby jednotné 17,5 %. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já si myslím, že to není zas tak složité, jak to vypadá. Buď najde vláda většinu v Poslanecké sněmovně pro svůj návrh. Pak budou platit nové sazby. Nebo nenajde většinu a bude platit stávající stav 17,5 %, pro který mimochodem hlasovaly i Věci veřejné. To je takové – odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil. 

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové: 

To si dokonce vyvzdorovali. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Protože jste jim nabízeli jen 20, to říkala Kateřina Klasnová. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Žádná další varianta není možná. Já si myslím, že je legitimní říci a pokračuji v té debatě, kterou jsme začali minulou hodinu, že v okamžiku, kdy vláda nebude mít většinu pro své vládní návrhy ve sněmovně, tak pak je legitimní nástroj, jak tohle vyřešit, jsou předčasné volby. To si myslím, že to je. Ano, bude platit jednotná sazba 17,5 %. To je pravda 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale bude platit jednotná sazba DPH. Jak byste pak, Jeronýme Tejci, to řešili, protože všichni podnikatelé říkají: tak takový daňový zmatek, to už je prostě, my ani nevíme, jakou budeme platit sazbu DPH od 1. ledna. Kdy byste pak měnili zase ty sazby dvě? 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

To je právě to, já myslím, že to je strašně nezodpovědné od vládní koalice, co tady předvádí, protože ona nemá jistotu, co se stane a pokud 1. ledna bude platit zvýšená sazba 17,5 % stejně jako snížená sazba 17,5 %, pak ceny půjdou nahoru, případně zůstanou stejné. Výběr daní se samozřejmě rapidně nezvýší, protože řada lidí nebude kupovat ty dražší výrobky, a cesta zpátky je velmi složitá, protože zvýšení daně obvykle je jednodušší než snížení, zejména u DPH, protože samozřejmě v případě snížení ne všichni zlevní, ale výběr bude daleko menší. Já myslím, že v tuto chvíli je potřeba ten problém, který nastal na konci roku 2011, kdy tehdejší vládní koalice si odsouhlasila svorně to, že od 1. ledna příštího roku bude 17,5 % přes obstrukci sociální demokracie přesto, že jsme se snažili tomu zabránit, takto rozhodla, ale teď je potřeba hledat řešení a já myslím, že to řešení je například v tom, že v Poslanecké sněmovně, respektive v parlamentu je v tuto chvíli projednávaná technická novela zákona o DPH. Ten návrh prošel do Senátu. My bychom rádi teď v Senátu vyjednali a vrátili ten návrh právě s pevnou sazbou 14 a 20 %, tedy zachování pro ten příští rok od 1. ledna. To znamená, ta sazba by byla garantována pro příští rok a byly by samozřejmě možné diskuse, co dál a byli bychom rádi… 

Václav MORAVEC, moderátor:

Máte už to předjednané s prezidentem, že vám to nevrátí? Znovu se ptám na to. 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

I kdyby to prezident vrátil, tak se to stihne, protože já předpokládám, že bychom na říjnové schůzi případně na listopadové o tom mohli hlasovat. To znamená, ještě do konce roku by se to… 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Jediná stojednička existuje jiné vládní uspořádání, jinak to není možné. Politika není jen aritmetika. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A vy byste, pane Kováčik, takový návrh podpořili jako KSČM, zachování 14 a 20? 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu KSČM:

Já musím především říct, že jestliže se tady mluví o tom, že občané si měli ušetřit na dobu těžkou, tak já musím říct, že dvě třetiny občanů dneska už nemají z čeho šetřit. Je vidět, že je přeškrtáno, že ty škrty, to utahování těch opasků bylo příliš silné a je to právě vidět na té snížené spotřebě domácností. Ti, co spoří, tak mají z čeho, ale většina, dvě třetiny občanů nemají z čeho spořit, takže takovéto doporučování jsou, skoro bych řekl, hraběcími radami, protože už i ti, kteří se řadí to té střední příjmové třídy, tak mají problémy s tím, aby vycházeli z měsíce na měsíc při řekněme nesnížené životní úrovni. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A pro vás jediným možným tahem je podpořit ten návrh sociálních demokratů? 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu KSČM:

Co se týká výběru daní, jako je jasné, že pakliže klesá spotřeba domácností, tak klesá i výběr daní, protože ten podnikatel, který vyrábí ty potraviny, má holt menší prodej, DPH se odvádí méně a je to prostě přehřáté, přeškrtané a je potřeba znovu nastartovat to, o čem jsme se tady bavili začátkem tohoto roku, tuším někdy s panem ministrem Kubou. On sice ústy řekl, že se bude startovat rozvojový program, nikoliv už jen škrtací, úsporný, rozvojový, ale zatím těch rozvojových projektů nebo rozvojových přístupů nějak moc vidět není. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vraťte se mi k té DPH. 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu KSČM:

My, pane redaktore, budeme uvažovat velmi racionálně. Je možné, že podpoříme to, o čem mluvil pan kolega Tejc. Ale náš přístup k DPH je takový, že ta snížená sazba je příliš vysoká i těch 14 %. My odjakživa tvrdíme, že na léky, na základní potraviny, na dětské zboží. 

Václav MORAVEC, moderátor:

To znamená, že nemají jistotu, že to podpoříte, protože vy byste sníženou chtěli nižší, než je těch 14 %. 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu KSČM:

Na léky, na dětské zboží, na základní potraviny, na bydlení a služby spojené s bydlením je maximum, pro nás přijatelný. 

Václav MORAVEC, moderátor:

No, takže jsme v 17,5 %. 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

My jsme samozřejmě také pro nižší, ale teď je otázka kompromisu, který bude pro příští rok. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Proto se vás tady neptám, tady je kompromis nemožný, to znamená, těšte se na 17,5 od ledna. 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu KSČM:

Dovolte mi dokončit. Tím vám rozbíjím to, co tady říkají kolegové o jakési fiktivní jiné 10,1 než existuje. Ale já netvrdím, že o tom nebudeme ještě uvažovat. Ale v žádném případě nebudeme dělat žádné kroky k tomu, abychom třeba i tímto hlasováním zachránili tuto vládu. 

Václav MORAVEC, moderátor:

To je tedy daňová předvídatelnost. 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

To já chci říct přesně. Tady se něco hází na Věci veřejné. Já bych chtěla říci, já jsem se podívala za posledních 20 let, bylo více než 120 novel daně z příjmu. To je naprosto vražedná situace. Já nechápu, jak třeba právě občanské demokraty může nechat zcela klidným to, že podnikatelé mají nejistotu podnikání, pan premiér Nečas se přihlásil na Kongresu ODS k tomu, že by pro malé i střední podnikatele mohlo pomoci proplácení DPH až po uhrazení faktury. Řada podnikatelů se dostává do druhotné platební neschopnosti. Našli bychom hromadu věcí, na kterých bychom se v zájmu občanů České republiky měli shodnout. Stejně tak snížení spotřební daně, a proto já si myslím, že 14 a 20 % je jediná možnost. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Paní předsedkyně, promiňte, ale když jste byli v koalici, podívejte se na to, jak jste tak neustále měnili ty dohody. To bylo rozdělení pečiva na rohlíky a chléb, mléčných výrobků na mléko a jogurty, maso na ryby a vepřové. 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Zcela jednoznačnou zodpovědnost za rozpočet má, je to resort TOP 09 a jednoznačnou odpovědnost za to měl ministr financí. Já s vámi souhlasím, že vůbec nemělo dojít tady k té bizarní diskusi. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale ta se odehrávala v uplynulých dvou a půl letech a pokračuje nám teď tady. Takže máme se připravit i na 17,5 %. 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Ale to bylo dané tím, promiňte, ministr financí měl vždycky špatný odhad na příjmy do státního rozpočtu na ty své příjmy asi pravděpodobně odhad má dobrý, ale na příjmy do státního rozpočtu má odhad velmi, velmi špatný. To znamená, ani dnes není jisté, že ta sazba tak jak jsme se o tom bavili dvacetkrát tady, 15 a 21 % nebude a nemusí to znamenat vyšší příjmy, a velmi pravděpodobně to nebude znamenat vyšší příjmy do státního rozpočtu. Tudíž souhlasím s tím, že máme držet. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Já jen řeším jedno podstatné, riziko 17,5 a tady jste předvedli, že to riziko je vyšší, než jsem si… 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

To není riziko, to je platný zákon. Tu nemůžeme mluvit o riziku. Je to platný zákon, pro který hlasovali… 

Václav MORAVEC, moderátor:

No, vám se to, ale riziko toho, že se může stát, pokud by ještě byly předčasné volby, že se pak zase vrátíme ke dvěma sazbám, ale říkám, jako pro většinu lidí je tato nejistota takovým rizikem. 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Jediný zodpovědný přístup by byl najít většinu pro to, aby zůstala sazba 14 a 20 % a já musím říct, že za Věci veřejné se o to budeme pokoušet. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

To je polovina Věcí veřejných, protože pro to jsme měli nejdřív 24 hlasů, vy jste měla v klubu 24 lidí, dneska jich máte 12. 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Ale, pane Stanjuro, vy víte, kdy váš pan premiér legalizoval přeběhlictví. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Nehlásíte se k tomu, pro co jste hlasovali. Já tomu rozumím. Ale já tu jen konstatuji fakta, kdo pro to hlasoval. Já chci říct, že ten kompromis je přece učiněný. Že kdybychom si mohli my, občanští demokraté, vybrat. Tak my jsme pro jednu sazbu. My se tím netajíme, je to dlouholetý náš program, rovná daň jak pro fyzické a právnické osoby, tak v rámci DPH. Pak jsme udělali kompromis v rámci koalice s TOP 09 a Věcmi veřejnými, domluvili jsme 14 a 20 na rok 2012 a od roku 2013 17,5 %. 

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové: 

To si vyvzdorovaly Věci veřejné, znovu opakuji. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

A chci říci, vycházíme ze zkušeností Janotova balíčku v roce 2009, pro který hlasovali i sociální demokraté, kdy se zvýšila jak základní, tak snížená sazba o 1 %. To znamená, to je rozdíl mezi stávajícím stavem a vládním návrhem na příští rok, je to stejné, jako když vystupoval premiér Fischer, já jsem si to našel, vy jste to /nesrozumitelné/. Bylo to proto, aby deficit nebyl vyšší než 5,2 % HDP, to znamená mnohem méně ambiciózní cíl a máme čísla, co to udělalo s výběrem daní, když se zvýšila základní i snížená sazba o 1 %. Pan redaktor říkal, že to mají od roku, nevidím tu tabulku. Takže šlo to zhruba o těch zhruba 16 miliard nahoru, je to zkušenost z let 2010 a 2011. A pokud mluvíme o výběru v druhém kvartálu, tak je korektní říct, že byla změněna metodika, že vlastně stát v zásadě měsíc nevracel DPH, protože kdo někdy podnikal, ví, že ještě 20. mu přišla faktura a on ji zaúčtoval a DPH, protože podával přiznání 25., si mohl uplatnit na vstupu a stát to vracel. My jsme změnili metodiku. To znamená, proto byl v květnu tak dramatický propad, vlastně o 70 % byl výběr v jednom měsíci menší. 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

 
Když se bavíme o tom, co znamenala v rozpočtu. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, dokončíme tu debatu, která se týká daně z přidané hodnoty, protože to riziko se… 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Riziko, že bude platit zákon, který platí. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, riziko toho, že se bude zase měnit, protože bude-li jednotná sazba, tak se ukazuje, že padne-li vláda, protože nebude přehlasované to veto a vstoupí v platnost 17,5 %, budou předčasné volby a bude-li jiné politické uskupení, které zatím se ukazuje ve společnosti, tak se zase budeme vracet ke dvěma sazbám. 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

To je přece možná ještě vláda úřednická, je možná i vláda profesionálů, která by dotáhla některé věci do konce. Já si myslím, že v tu chvíli…

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, ale na tom se ty politické strany, to možná si přejete vy jako Věci veřejné, ale na tom se zjevně, to je jediné, na čem se dovedou všichni shodnout, čím dříve předčasné volby, tím lépe. 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Ale jediné, na čem by se měli shodnout to, že od 1. 1. sazba 17,5 % je špatně. To je jediné, na čem bychom se měli shodnout. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Chápu to správně. Ale podívejte, tady máte shodu čtyř, kteří vám říkají, že radši budou v únoru předčasné volby a nechtějí úřednickou vládu po roce. Chápu to správně, Jeronýme Tejci, že po zkušenosti… 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Předčasné volby, ale na překlenovací období vláda profesionálů, aby se dotáhly určité věci do konce. Já si nemohu pomoci, ale tam jsou za 17,5 %. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže 4 strany jsou pro to, aby byla Nečasova vláda v demisi, chápu to správně? 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

V tom případě je rozpočtové provizorium, v tom případě platí DPH 17,5 %. V tom případě se nerozšíří kontrolní pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu. 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

Pokud bude podepsána tato dohoda o předčasných volbách, o tom, že se volby budou konat, my jsme jako sociální demokraté ochotni jednat o tom, že bychom například odešli při hlasování o rozpočtu, aby nevzniklo rozpočtové provizorium, protože to by bylo to nejhorší pro tuto zemi. Ale musí být v tu chvíli podepsána ona dohoda, o tom, že se konají nové volby. Pokud to tak bude, tak samozřejmě sociální demokraté nebudou ti, kteří budou chtít podrážet české ekonomice nohy a nebudou chtít podrážet nohy občanům, a přesto si ale myslíme, že by bylo dobře, aby od 1. ledna platila 14% sazba, byť souhlasím s Pavlem Kováčikem, že my také, když jsme tehdy odcházeli, bylo 5 %, že by bylo dobré se k této sazbě vrátit, uvidíme, co je reálné. Nicméně 14 % je určitě lepší od ledna než 17,5. Proto chceme tu dohodu zafixovat, tu DPH, ale jsme ochotni samozřejmě jednat o schválení rozpočtu tím, že bychom odešli ze sálu a umožnili přijetí rozpočtu. Ale pouze za předpokladu, že bude dohoda, že bude 120 hlasů pro nové volby. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Na předčasných volbách, to se v prosinci stihnout dá. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

To je druhá varianta, první je, že vláda má podporu sněmovny a pracuje dál svůj program, to je pro nás varianta číslo jedna. V případě, že se ukáže, že není reálná, tak já určitě budu prosazovat uvnitř ODS, abychom udělali politickou dohodu, domluvili se na předčasných volbách a to tak v usnesení sněmovny, to znamená, že ty volby budou do 60 dnů od okamžiku. V tom okamžiku nepotřebujeme žádné překlenovací vlády. Žádné překlenovací vlády nepotřebujeme, protože legislativní proces, který může něco změnit, například v otázce DPH netrvá dva měsíce, to trvá 4 – 5, někdy 6 měsíců, podle toho jak složitý ten proces je nebo není, a je to podle mě i politicky čistší, přijít, když přijdou občané k volbám a vyberou novou většinu. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Bylo by to nejlepší spojit s prezidentskými volbami? To znamená, načasovat ty lhůty tak, aby se konaly volby předčasné? 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Víceméně nic jiného asi nezbude, protože jinak pokud by to byla lhůta 60 dnů, tak my budeme hlasovat o daňovém balíčku 26. října, počítám-li správně, takže potom se dostáváme tedy do přímo období vánočních svátků. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Ale 26. října ještě neskončí legislativní proces u toho balíčku, ať už dopadne jakkoliv to hlasování. 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Ale pozor, tak to si musíme vyjasnit, pánové, mě by to samotnou zajímalo, protože pan premiér Nečase řekl, že končí ve vládě ve chvíli, že jakékoliv hlasování pro něj závazné. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Ale jak víte, že to nebude schválené? Vycházejte z konkrétního. To je pokud, pokud, pokud… 

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu VV:

Já říkám, pokud by to 26. neprošlo, v tu chvíli premiér řekl, že rezignuje. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Budou-li předčasné volby, bylo by nejlepší a dá se to spojit s volbami prezidentskými? Pavle Kováčiku? 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu KSČM:

Musím říci jednu věc. V okamžiku, kdy je rozpuštěna Poslanecká sněmovna, tak žádný legislativní proces přece nepokračuje, nemá kdo hlasovat o případně zamítnutém nebo vráceném zákonu ze Senátu nebo od pana prezidenta. To je přece jasné a proto tam i kdyby se podařilo toho 26. Nějakým, já nevím jakým způsobem, vaší dohodou něco schválit, tak v okamžiku, kdy je sněmovna rozpuštěna, tak to jde všechno dostoupit. A musí se začít znovu od začátku po volbách, nová vláda. 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

To může schválit Senát dočasně. 

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu KSČM:

Zákonné opatření Senátu. Já nevím, jestli změna daně z přidané hodnoty je možná, aby byla tímto způsobem přijímána? Je nemluvím o černém scénáři, já mluvím o tom. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Pokud by existovala politická shoda, tak jsme určitě schopni vzít v potaz to, co říkal třeba pan kolega Tejc, načasovat to tak, aby stát měl rozpočet. To se přece v rámci politické dohody předpokládá. Vy pořád máte zafixované datum 26. října. Ano, když ten zákon bude zamítnut, tak z ústavy platí, že tato vláda přišla o důvěru. To zase s volbami nemá nic společného. To je o kabinetu, o konkrétním kabinetu, ne o volbách. My říkáme, že než se zmítat v nějaké politické nejistotě ještě rok a čtvrt, pokud nebude existovat reálná vládní většina ve sněmovně, tak si myslíme, že je lepší politická dohoda o termínu předčasných voleb a také o tom, co do toho termínu, než to sněmovna schválí, jakou agendu bychom ještě ve sněmovně projednali tak, abychom třeba zabezpečili přijetí státního rozpočtu. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Když se bavíme teď o té turbulentní situaci, tak výrazným hráčem na české politické šachovnici je prezident Václav Klaus. Když ještě nebyl Václav Klaus prezidentem, tak kritizoval předchozího prezidenta Václava Klause, promiňte, Václava Havla, cituji: za aktivismus kvůli počtu vetovaných zákonů. Slovo aktivismus bylo v té souvislosti jedno z nejčastějších, které Václav Klaus používal. Teď se ukazuje, že Václav Klaus se oproti Václavu Havlovi stal rekordmanem. Zatímco Václav Havel v letech 1993 až 2002 za 10 let ve funkci vetoval 25 zákonů. Václav Klaus je v desátém roce prezidentování na čísle 56 a to ho ještě pár měsíců na Pražském hradě čeká vůbec prvním zákonem, který Václav Klaus vrátil Poslanecké sněmovně, byl zákon o zoologických zahradách, rekordní byl rok 2006, prezident Václav Klaus vetoval 12 zákonů. Zákony o pojistném a důchodové spoření narazili na prezidentské veto letos v září. Když se podíváme na ta data během tohoto měsíce, tedy během září, Václav Klaus vrátil Poslanecké sněmovně ještě novelu trestního zákoníku a zákona o sociálně právní ochraně dětí, který zakotvil konec ústavní a začátek pěstounské péče pro většinu dětí do tří let věku, které jsou nyní v dětských domovech a kojeneckých ústavech. Je nepochybné, že Václav Klaus je jako prezident ještě větším politickým aktivistou, než byl Václav Havel v prezidentském úřadu ve vztahu k vládám, pokud byste se dohadovali na předčasných volbách, uvažovali byste i o změně fungování budoucích vlád, popřípadě nějakých změnách volebního systému či podobně. Protože se ukazuje s dalšími přibývajícími vládami, že je-li prezident aktivistický, tak přispívá k vládní nestabilitě, politické strany nejsou usazeny. Vidíme, že se ze 118 dovede během dvou let stát křehké vládnutí. Přeběhlíky, s těmi má zkušenost i sociální demokracie. To znamená, ta politická kultura nám tady může ukázat to, že případné předčasné volby nám nutně nemusejí zajistit stabilní vládnutí, Jeronýme Tejci. 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

Já myslím, že to jaká je sněmovně nebo jak vypadá politika, není odvislé na tom, jaký je volební systém, jestli se volí většinově, menšinově, jestli je prezident aktivistický nebo ne. Protože ten konkrétní předseda vlády by si měl zajistit v Poslanecké sněmovně dostatečnou většinu. Já si nemyslím, že je špatně, když prezident nebo Senát vrátí některé návrhy zákonů. Jenom to ukazuje, že na nich není ve společnosti shoda a znamená to, že se musí parlament, respektive Poslanecká sněmovna znovu zamyslet nad tím, zda skutečně takovéto řešení je správné. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jinak řečeno, bude-li prezidentem Miloš Zeman, až vám bude vracet ty zákony, tak tady budete pronášet tu větu. 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

Na to, kdo bude prezidentem, si musíme počkat. O tom rozhodnou naštěstí tentokrát lidé. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Já jsem zvědav, j

štítky: #