Z médií

Šikana kvůli švarcsystému musí skončit. Neexistuje

17. září 2012 / rozhovor v médiích

Poslanci ODS připravují návrh, který má zmírnit podmínky pro postihování takzvaného švarcsystému. To je stav, kdy firma zaměstnává své pracovníky na živnostenský list namísto klasického pracovního poměru. Zaměstnance to prý nepostihne.

„Nevidím tak vyhroceně, že by zaměstnavatelé nutili někoho odcházet pracovat jako osoby samostatně výdělečně činné,“ řekl v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Musely by se podle něj prokázat konkrétní případy. To, že by se tak dělo například v krajích s vyšší nezaměstnaností, je podle něj jen teorie.

Co vám vadí na současném stavu?

Dnes máme ve dvou zákonech definované podnikání a současně závislou činnost. Já si myslím, že je lepší mít definované pouze jedno. Znamená to zjednodušení. K tomu nám vadí, že v tuto chvíli dochází ke zbytečným masivním kontrolám, kdy jsou zaměstnanci nuceni mít u sebe pracovní smlouvu a podobně. Přitom stát přece ví, za které zaměstnance zaměstnavatel odvádí sociální a zdravotní pojištění. Nám to připadá jako zbytečná administrativní zátěž podniků a také jako zbytečná aktivita státních úřadů, kterou by mohly věnovat něčemu jinému.

V čem tedy bude spočívat to vaše zjednodušení?

Ten návrh se teprve tvoří, my jsme se zatím shodli na obsahu legislativních změn. Ale mělo by to zjednodušit administrativu. Minimálně v tom, že nebudou nuceni zaměstnavatelé zaměstnancům dávat kopie smluv, se kterými se musí neustále pohybovat třeba v okamžiku, kdy jsou třeba na služebních cestách po celé republice. Za druhé si od toho slibujeme, že přestanou ty nesmyslné masivní kontroly pro boj s takzvaným švarcsystémem. To může uspořit jak čas podnikatelů, tak čas úředníků veřejné správy, kteří se pak mohou věnovat něčemu jinému. Ale není to tak, že bychom nechtěli bojovat proti nelegální práci. To je problém, který trápí všechny živnostníky a podnikatele, protože ten, kdo nelegálně někoho zaměstnává, má konkurenční výhodu proti těm, kteří dělají všechno podle zákona a poctivě.

Jak by se tedy mělo podle vás bojovat proti nelegálnímu zaměstnávání?

To se myslím dá vyřešit mnohem elegantněji, například aby zaměstnavatel měl povinnost nahlásit zaměstnance na sociální a zdravotní pojištění ještě předtím, než do zaměstnání nastoupí. Vždycky se ví, že ten člověk nastupuje za dva nebo tři dny, málokdy se podepisuje pracovní smlouva přímo v den nástupu. To si myslím, že by mohlo pomoci, aby se znemožnil fígl těch, kteří by chtěli někoho nelegálně zaměstnávat. Jsme připraveni na tu debatu, protože to chceme zjednodušit. Myslíme si, že nic jako švarcsystém není. Je buď podnikání, anebo závislá práce. A v okamžiku, kdy například u výrobního pásu budou mít zaměstnanci živnostenský list, tak nebudou splňovat podmínky podnikání tak, jak jsou definované.

A nehrozí, že po tom zjednodušení budou zaměstnavatelé nutit některé své zaměstnance pracovat na živnostenský list namísto pracovní smlouvy?

Smluvní vztah je přece oboustranný. Pokud má dnes někdo pracovní smlouvu, tak ho nikdo nemůže přinutit k tomu, aby se z něho stala osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ). Rizika podnikání jsou značná. Je třeba říct, že živnostníci nemají dovoleno ručit svým majetkem, když nemají práci, nedostávají mzdu. A teď bych mohl vyjmenovávat. Já si myslím, že je to na svobodném rozhodnutí těch lidí, zda půjdou podnikat jako OSVČ s výhodami, ale i s riziky, která to nese, nebo se naopak rozhodnou, že budou zaměstnanci. Také není důležité, jestli živnostník pracuje pro jednu, dvě nebo pět firem. V okamžiku, kdy bychom si řekli, že mám dva zákazníky, je všechno v pořádku, tak samozřejmě to v pořádku být nemusí, pokud to nebude odpovídat definici podnikání popsané v obchodním zákoníku a živnostenském zákoně.

Ta dobrovolnost možná může fungovat v Praze, kde je dostatek práce. Ale co třeba v regionech s vysokou nezaměstnaností, kde lidé snadněji přistoupí na nátlak zaměstnavatele, aby pracovali na živnostenský list?

To je teorie. Já nemám žádné rozbory podle teritorií, podle jednotlivých krajů, kolik je OSVČ a zda to procento je stejné v všech krajích nebo není. Možná, že takováto statistika existuje, já ji v tuto chvíli nemám a nemyslím si, že by to bylo regionálně jiné. Znovu opakuji, jsme dospělí lidé, rozhodujeme se samostatně a nemyslím si, že to, že někdo podniká jako živnostník, je špatně. Naopak si to podle mého zaslouží obdiv. Nevidím to tak vyhroceně, že by zaměstnavatelé nutili někoho odcházet na OSVČ. Často o tom slyším, ale myslím, že by to musely být konkrétní případy, a pak zjistit, zda skutečně na místě zaměstnance je někdo, kdo podniká. Ale to se neudělá tak, že budeme nutit všechny zaměstnance, aby u sebe měli v kapse pracovní smlouvu. To je přestřelené.

štítky: #