Z médií

Stalo se dnes

13. září 2012 / rozhovor v médiích

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Jan RICHTER, moderátor:

První jednání 6 poslanců ODS s vedením jejich poslaneckého klubu o daňovém balíčku dnes skončilo bez výsledku. Skupina poslanců trvá na zachování současných sazeb z daně z přidané hodnoty, kterou chce vláda od příštího roku o 1 % zvednout. Ve spojení jsme teď s předsedou Poslaneckého klubu ODS Zbyňkem Stanjurou. Dobrý večer. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Dobrý večer. 

Jan RICHTER, moderátor:

Pane Stanjurou, jak byste poslal to jednání? Řekl byste, že se oněch 6 poslanců chce dohodnout? 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Bylo to pracovní jednání uvnitř našeho klubu. Cílem toho jednání nebylo dneska nalézt dohodu. Já jsem to jednání inicioval a v zásadě jsme si jenom domluvili harmonogram a způsob projednávání uvnitř našeho klubu. 

Jan RICHTER, moderátor:

Pro 6 vašich kolegů zůstává jednou alternativou současného stavu podle jejich prohlášení tedy, sjednocení sazeb DPH, čili buď to ty sazby podle jejich názoru by měly zůstat takové, jaké jsou anebo by se měly sjednotit. Bylo by to přijatelné pro vedení ODS? 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

My ta jednání teprve povedeme. Myslím, že klíčovým parametrem je výše schodku státního rozpočtu pro rok 2013, když se vláda zavázala. My jsme to všichni podpořili, že ten schodek nepřekročí 3 % HDP, což je 100 miliard korun, a to je ten základní parametr. 

Jan RICHTER, moderátor:

Vaši kolegové také zmínili některá opatření, která by vláda mohla udělat právě, aby udržela schodek na té hranici, na které se koalice domluvila, a mimo jiné tedy změnili, že by vláda neměla schvalovat kroky, na které nemá peníze, například důchodovou reformu a církevní restituce. Stala se tedy důchodová reforma a církevní restituce předmětem toho jednání? 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Ne, já si myslím, že ne. ta důchodová reforma, ten druhý pilíř samozřejmě v dlouhodobém horizontu přinese úspory, protože do penzijního systému přinese i dvě procenta ze soukromých zdrojů. Víme to od začátku. Víme to víc než rok, když jsme jednali o druhém pilíři, že v okamžiku, kdy se zapojí občané a jsou různé odhady, kolik jich bude, tak na tom vybraném pojistném v tom daném roce, nebude to jen první rok, ale bude to několik prvních let možná 10, 15 let, když ten pozitivní efekt, ze zapojení privátních peněz se ukáže, takže to je standardně, je to dlouhodobá věc, ta důchodová reforma se nedělá na 1, na 2 na 5 let a nemůžeme čekat, že ji spustíme v okamžiku kdy bude konjunktura, takže nás čekají roky, kdy bude hospodářský růst a čekají nás roky, kdy bude stagnace, kdy bude recese. Tak to bylo vždycky, bude to tak i do budoucnosti a myslím si, že je škoda, že ta důchodová reforma nebyla odstartovaná dřív. Nicméně jsme rád, že jsme ji odstartovali my, že začne fungovat od 1. ledna 2013. A logicky v těch prvních letech bude výpadek příjmu a právě proto se zvyšuje DPH, aby ten schodek na důchodovém účtě, to znamená to, co se vybere na důchody a to, co se jednotlivým penzistům vyplatí, aby byl ten schodek co nejmenší. 

Jan RICHTER, moderátor:

Jistě, mně šlo spíš, pane Stanjuro, o to, jestli se to téma, například církevních restitucí stane jaksi tématem jednání s těmi vašimi kolegy, kteří odmítli podpořit zvýšení daně z přidané hodnoty? 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já to nepředpokládám, ten zákon je ve sněmovně schválen, v této chvíli ho zamítl Senát, takže my se k němu v pravý čas vrátíme, ale nepředpokládáme nové jednání o církevních restitucích, protože nevidím prostor pro změnu v tom zákoně. 

Jan RICHTER, moderátor:

Říká předseda Poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, děkujeme a na slyšenou. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Taky děkuji, na shledanou. 

štítky: