Z médií

Události, komentáře

18. července 2012 / rozhovor v médiích

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Dobrý večer. Zatím podle neoficiálních výsledků před pár minutami přežil kabinet Petra Nečase čtvrté hlasování o nedůvěře v tomto volebním období. Opozice 101 hlasů pro pád vlády nesehnala a přiznala, že s tím ani nepočítala. K čemu to tedy nakonec celé bylo? A co policejní prezident Petr Lessy? Je po dnešku silnější? Začali jsme. Do studia sněmovny zdravím Zbyňka Stanjuru, předsedu poslaneckého klubu ODS. Dobrý večer. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Dobrý večer. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Do atria sněmovny zdravím předsedu poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce. Dobrý večer. 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Dobrý večer. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

A čekáme také, až do přenosového vozu před sněmovnu dorazí Stanislav Polčák z poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů. Pane Tejci, k čemu to tedy dnes celé bylo? Bylo jasné, že poslanci nedůvěru vládě nevysloví. Ty počty byly jasné. David Rath ve vazbě, dva sociální demokraté nemocní, další chyběli. Takže šlo o to popovídat si dlouhé hodiny ve sněmovně? 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

To rozhodně ne. A já myslím, že nikdo z nás v životě nedělá vždy věci jen ve chvíli, kdy ví, že je zaručena šance na úspěch stoprocentní. A za druhé, nejde o to tady dlouhé hodině řečnit, ale jde o to poukázat na to, jaké výhrady máme vůči této vládě a především jasně říct, že my nechceme mít s vládou, kde je Miroslav Kalousek ministrem, nic společného. Pokud se poslanci ODS rozhodli, že budou podporovat tuto vládu, že panu premiérovi nedají žádnou podmínku, například podmínku, že by Miroslav Kalousek měl odejít z této vlády, a i tak tuto vládu podpořili, pak to není problém sociální demokracie, je to bohužel špatná zpráva pro všechny občany. Ale to je jejich rozhodnutí, nikoli rozhodnutí sociálních demokratů. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:
Pane Stanjuro, čtvrté hlasování o nedůvěře v tomto funkčním období s odůvodněními opozice, které nelze označit za banální. To není příliš dobrá vizitka pro vládu. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:
 
Já myslím, že vláda nemá vůbec žádnou šanci ovlivnit počet hlasování o nedůvěře. Funguje to tak, že opozice usoudí, že z různých politických důvodů je pro ni výhodné nebo vhodné, aby toto hlasování vyvolala. Stalo se to tak čtyřikrát. A dneska nikdo nemůže říct ani já, ani pan kolega Tejc, že se bude do konce volebního období ještě jednou, dvakrát, třikrát nebo pětkrát. Takže vláda vůbec není schopna ovlivnit počet hlasování o nedůvěře. Co je vláda schopna ovlivnit, je hlasování o důvěře. V okamžiku, kdy se vlastně změnil koaliční formát, tak vláda Petra Nečase si přišla říct znova o důvěru v Poslanecké sněmovně. Bylo to na konci dubna. A tu důvěru získala. To je jediná věc, kterou je vláda schopna ovlivnit. Počet hlasování o nedůvěře není schopna vláda ovlivnit. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Stanjuro, ano, já jsem mluvila samozřejmě o tom, že ta odůvodnění opozice nemůže současná vláda brát za úplně banální. Myslím ta odůvodnění, která padala při tomto návrhu na hlasování o nedůvěře i u těch předchozích. Pane Stanjuro, koalice zamítla taky schůzi o vyšetřovací komisi, která měla zjišťovat okolnosti případného ovlivňování vyšetřovatelů a policie vládním politikem Kalouskem. Proč jste byli proti? Vy nestojíte o informace? 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Ne, protože historie nám říká, že žádná vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny ještě nikdy nic nevyšetřila. Pouze by se strhla politická bitva. Pokud je co vyšetřovat, mají to vyšetřovat ty orgány, které jsou k tomu určeny. Ať už to jsou orgány činné v trestném řízení, či Generální inspekce bezpečnostních sborů. Neviděli jsme žádný smysl k tomu, aby to vyšetřovala paralelně vedle těchto orgánů, které to mají na práci, nějaká vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny, která by byla složena samozřejmě z aktivních politiků všech parlamentních stran. A jsem přesvědčen, že by ti do svého rozhodování vnášeli politický pohled své strany, která je do takové komise vyšle. Takže nemáme žádný pozitivní příklad z minulosti, kdyby nějaká vyšetřovací komise cokoliv vyšetřila. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Stanjuro, víte, nikdo se tím už zabývat nebude, protože Generální inspekce bezpečnostních sborů, o níž mluvíte, tak nemá pravomoc vyšetřovat ministra Kalouska, omezí se na úniky informací od policie, na případné provinění policistů. Ale telefonát mezi Miroslavem Kalouskem a policejním prezidentem se řešit nebude o tom, kdo lhal. To vám nevadí? Vypadá to naopak, že vám vyhovuje, že to vyšumí. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

A jak si myslíte, že by vyšetřovací komise složená z poslanců zjistila, kdo v tom telefonátu, který slyšeli pouze dva lidé, kdo z nich lhal? 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Předpokládám, že by padly nějaké informace, předpokládám, že by se o tom mluvilo, že by se to vyšetřovalo, diskutovalo… 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

A jaké informace? Já si neumím, já si neumím představit. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

…a že nějaké informace by vzešly z té debaty. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Ne. Já myslím, že bylo jednání bezpečnostního výboru, které bylo veřejné, dokonce to přenášela vaše televize. Tam každý, kdo chtěl, mohl ty informace přinést. A každý si z toho může udělat nějaký závěr. Ale vyšetřovací komise složená z poslanců by jistě nic nového nevyšetřila. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Dobře. Přišel Stanislav Polčák. Pane Polčáku, premiér dnes vytkl vašemu 1. místopředsedovi Kalouskovi, že jeho působení v posledních týdnech mu připomíná projevy jiných tělesných orgánů než srdce a hlavy. Narážel tím na slova předsedy, vašeho předsedy Schwarzenberga, který v Událostech, komentářích označil ministra Kalouska za srdce a hlavu reforem. Nevyzve už TOP 09 ministra Kalouska, aby ustál a mírnil se ve výrocích směrem k policii i po tom dnešku. Teď chce podávat na Lessyho zas občanskoprávní žalobu, jak řekl v Událostech. 

Stanislav POLČÁK, člen poslaneckého klubu TOP 09 a STAN:

Hezký večer, paní redaktorko. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Dobrý večer. 

Stanislav POLČÁK, člen poslaneckého klubu TOP 09 a STAN:

Já si především myslím, že dnešní krok pana ministra je naopak, řekl bych, velmi odpovědný, protože vy jste říkala, že ta věc mezi panem Lessym a panem Kalouskem nikdo nevyšetří. A dneska je tomu vlastně přesně naopak. Pan ministr na sebe vzal roli důkazního tedy žalobce. On bude muset na soudě prokázat, že to bylo tak, jak říká on. On nebude v jednoduché procesní roli. A já jsem rád, že tu roli toho běžného prostého občana, který jde se svou pří na soud a myslí si, že má pravdu, tak bude muset on umět zvládnout. A jako advokát říkám, že věci, které souvisí s ochranou osobnosti, nejsou jednoduché. A myslím si, že pan ministr ukázal, že má rozhodně odvahu prokázat to, co říká od samého počátku. Dnes se mu to minimálně v jedné věci podařilo, protože jednoznačně řekl a označil, že minimálně v jedné věci pan policejní prezident lhal nebo minimálně nemluvil pravdu v tom slova smyslu, že existují dokumenty právě, které potvrzují verzi pana ministra Kalouska, že se bavili již dříve o věcech policejních passatů. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Takže se tím v té občanskoprávní rovině bude zabývat soud. Pane Tejci, co jste vy říkal dnešní obhajobě ministra Kalouska, který dokládal ve sněmovně pravdivost svých slov o tom, že s policejním prezidentem volal jen o passatech, starými dokumenty se žádostí policie o peníze na ně. 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Tak pan ministr Kalousek těmi důkazy usvědčil spíše sebe než pana policejního prezidenta. To, co tady předváděl a ty důkazy, které ukazoval ty písemné, měly spíše cenu cáru papíru než čehokoli jiného. Ať se každý občan podívá na stenozáznam z jednání sněmovny a tam jasně na základě vystoupení, která následovala po Miroslavu Kalouskovi, myslím si, může udělat názor na to, zda pan ministr Kalousek cokoli prokázal, nebo neprokázal. Já myslím, že neprokázal vůbec nic. Možná usvědčil spíše sám sebe. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Polčáku, já jsem se dívala na ty dokumenty, na obsah těch dokumentů, kterými tedy údajně Miroslav Kalousek dokazoval tu pravdivost svých slov. Ale v těch dokumentech není přímo napsáno, že policie žádala o peníze na passaty, ale žádala o peníze na komponenty, které by nějakým způsobem umožnily passaty používat radary a podobně. Nebylo to nefér od Miroslava Kalouska takové vysvětlení? 

Stanislav POLČÁK, člen poslaneckého klubu TOP 09 a STAN:

Já si myslím, že zrovna v této věci se pouštíme na tenký led. Tuto věc bude posuzovat nezávislý soud. Jak říkám, pan ministr nebude v jednoduché… 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Já vím, ale váš první místopředseda toto v Poslanecké sněmovně řekl, proto se ptám na tu férovost toho vysvětlení. To zaznělo ve sněmovně. 

Stanislav POLČÁK, člen poslaneckého klubu TOP 09 a STAN:

On samozřejmě bude muset to důkazní břemeno, pokud to mohu dopovědět, bude muset unést nejen v Poslanecké sněmovně. To je věc čistě politická, ale především před tím soudem. A ty závěry jsou velmi předčasné. Já si myslím, že ten soud to bude posuzovat komplexně, včetně svědeckých výpovědí, ty jsme neslyšeli. Tudíž neděje se nic nestandardního. Naopak, je relativně nestandardní to, že ministr třeba by mohl použít i cestu trestní žaloby, a té nevyužil. Nešel cestou obvinění. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Polčáku, já se omlouvám. Ano, pane Polčáku, omlouvám se, v Poslanecké sněmovně, v Poslanecké sněmovně oficiální vyhlášení výsledků hlasování, omlouvám se. 

František LAUDÁT, poslanec /TOP 09/ (záznam): 

Výsledek hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Pro návrh hlasovalo 89 poslanců a poslankyň. Proti návrhu hlasovalo 89 poslanců a poslankyň, zdrželo se nula, nepřítomno nebo nehlasovalo 22 poslanců a poslankyň. Děkuji. 

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/ (záznam): 

Děkuji. Konstatuji tedy, že Poslanecká sněmovna návrh usnesení nepřijala. Tím končím 44. schůzi Poslanecké sněmovny. Dámy a pánové, je to až do září poslední schůze Poslanecké sněmovny. Přeji vám příjemný pobyt v létě na dovolené, pokud ji budete mít. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Oficiální výsledky potvrdily počty ČT24, bylo to tedy 89:89, kabinet Petra Nečase přežil hlasování o nedůvěře. Policejního prezidenta Petra Lessyho dnes podpořila hlava státu Václav Klaus. Podle něj musí přímé i nepřímé útoky na policii a její vedení přestat. Jen připomínám, že opozice vyvolala hlasování o nedůvěře vládě právě kvůli možnému ovlivňování ze strany Miroslava Kalouska, 1. místopředsedy TOP 09, kauzy letounů CASA. Pane Stanjuro, překvapilo vás, že se prezident Václav Klaus zastal dnes policejního prezidenta Lessyho? 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Mě to nepřekvapilo. Já jsem očekával výzvu pana prezidenta, aby se zklidnila situace. Já myslím, že je to správná výzva, že mnozí, kteří používají silné výroky, by ty výroky neměli používat. Je pouze úsměvné, že to začalo před několika týdny, kdy čelní představitelé sociální demokracie mluvili o tom, že tady máme dvě policie. Jednu pro koalici a jednu pro opozici. A najednou ti samí lidé mají dneska upřímnou starost o nezávislost policie. Já si myslím, že naším společným zájmem je, aby policie a orgány činné v trestním řízení byly skutečně nezávislé. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Stanjuro, podle premiéra Nečase je policejní prezident Lessy politickým aktivistou, podle prezidenta Klause musí přímé a nepřímé útoky na policii přestat. Na čí straně stojíte? Jednoduchá otázka. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já myslím, že to není proti sobě ty dva výroky. Jinak já stojím samozřejmě na straně pana premiéra Petra Nečase. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Vy v tom nevidíte jistý štulec, lidově řečeno, od prezidenta k některým těm slovním útokům ze strany premiéra a ministra Kalouska na vedení policie? 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já teď budu obhajovat pana premiéra. Já jsem byl včera na té tiskové konferenci, kde odpovídal na dotaz novinářů a říkal, ta slova byla poměrně mírná, že si není jist, zda pan prezident už nepřekročil hranici a že se musí rozhodnout, zda bude představitelem nezávislého sebevědomého sboru, nebo zda půjde cestou politického aktivismu. A já chci jenom připomenout výrok pana policejního prezidenta, který do té kategorie politického aktivismu bezesporu patří. A podle mě je opravdu nepřijatelný. Pan policejní prezident řekl, že neudělal záznam o telefonátu s panem ministrem Kalouskem, protože se obával, že by ho koaliční poslanci mohli zneužít či jinak deziterpretovat. A já myslím, že to prostě je špatně. A už jsem dneska ráno říkal, že představa, že policejní prezident říká to samé, jenom mluví o opozici, protože to na kvalitativně stejné úrovni, že pan policejní prezident řekne, nedal jsem nijakou informaci, protože jsem se obával, že to opozice zneužije. To si myslím, že ani jeden, ani druhý výrok prostě k policejnímu prezidentovi nepatří. A takové výroky prostě patří k politickému aktivismu a musí si je odpustit podle mého názoru. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

A když tedy říkáte, že v tomto stojíte na straně premiéra, tak to znamená nepřímo odvozeno, že tedy podle vás přímé i nepřímé útoky na policii přestat nemusejí. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Ne, já si myslím, že přestat mají. To já s tím naprosto souhlasím. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Ale stojíte na straně premiéra s tím, že tedy ty výroky, které učinil a které byly útočícími… 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

A pan premiér dneska žádné útoky… 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

…vlastně směrem k policii, tak byly namístě. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Pan premiér dneska žádné útoky na policii nečinil. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Mluvím o těch, které zazněly. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Naopak, kdo poslouchal jeho projev, tak jasně zaznamenal ocenění práce policie a víru pana premiéra v to, že policie činí skutečně nestranné kroky a že je skutečně nezávislá. Kdo chtěl, to dneska slyšel. Takže dneska žádné útoky na stranu policie ze strany pana premiéra se prostě nekonaly. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

No, ne. Já jsem se vás ptala na to, jestli zkrátka stojíte na straně premiéra anebo na straně prezidenta Klause, protože v tom, co dnes v té podpoře prezidenta Klause směrem k policejnímu prezidentovi bylo znát, jisté pokárání směrem k útokům od některých politických představitelů. Pane Polčáku, vadí vám ty tance vašeho 1. místopředsedy Miroslava Kalouska kolem policie, nebo vůbec ne? 

Stanislav POLČÁK, člen poslaneckého klubu TOP 09 a STAN:

Já myslím, že to není otázka jakýchsi tanců nebo jestli jsem slyšel správně, tady zvuk odjíždějících poslanců mně možná znepříjemňuje tu zvukovou vazbu. Každopádně pan ministr Kalousek neválčí s policií. On má pocit, že právě ty kroky, které on činil, tak jsou dezinterpretovány, falešně obraceny. A teď já nebudu znovu opakovat to, co říkám. On bude muset prokázat na soudě, že ta jeho verze je pravdivá. A všichni se dovíme, jak to bylo. Ten soud bude veřejný. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Mimochodem, co dnešní otázka sociálního demokrata Lubomíra Zaorálka ve sněmovně, zda peníze z CASY, míněno z letadel, nešly taky do kasy TOP 09? 

Stanislav POLČÁK, člen poslaneckého klubu TOP 09 a STAN:

Já myslím, že to je spíš úsměvný bonmot, který se možná trochu panu místopředsedovi povedl. Ale bonmoty Miloše Zemana bývaly lepší. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Tejci, vy nějaké důkazy o tom máte, myslím sociální demokracii, o tom, že by mohlo dojít k nějakému zneužití při financování politické strany ČSSD v této kauze? 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

My především chceme, aby tato věc byla důkladně prošetřená. A nechceme, aby se na policii činil nátlak. Nechceme, aby se činil nátlak na státní zástupce. A to je to, co se nám nelíbilo. V případě Davida Ratha všichni tleskali policii. A postoj sociální demokracie byl jasný. My jsme ocenili práci policie, státních zástupců a jenom jsme říkali, že je zvláštní, že se stejnou pečlivostí se policie nezaměřila na ostatní politické strany. A věřili jsme, že tomu tak bude do budoucna. V tuto chvíli se tak stalo. A my jsme nevolali v případě Davida Ratha a nebudeme ani volat v případě Davida Ratha policejnímu prezidentovi, státním zástupcům a přesvědčovat je, že něco dělají špatně, že jsou hloupí, že jsou zmanipulovaní, že mají estébácké prakticky jenom proto, abychom toto zvrátili. A v tomto si myslím, že je zásadní rozdíl mezi námi a koalicí. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Tejci, máte ale nějaké důkazy o tom, že některé výroky a kroky policejního prezidenta Petra Lessyho nebyly provokací, která zasáhla, řekněme, do politiky a do integrity ministra Kalouska, jak to říká ministr Kalousek. 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Důkazy můžete mít pro něco, co se stalo, ne pro to, co se nestalo. Já se přiznám, že nevím, jaké bych měl shánět důkazy. Pro mě je důležité, zda je pro mě věrohodnější… 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Tak důkaz v podobě informace, kterých jistě z hlediska své pozice máte dost. 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Pro mě je daleko více věrohodnější výpověď pana policejního prezidenta, než pana ministra Kalouska, protože už jen když si dám na misku vah to, koho obvinil pan ministr Kalousek z manipulace a ze lží a z podvodů, tak je to nejen policejní prezident, je to vyšetřovatel pan podplukovník Mazánek, je to znalec, který zpracovával posudek na kauzu CASA, a to už je těch lhářů na jedné straně příliš mnoho. Na té druhé straně jeden jediný pravdomluvný Miroslav Kalousek. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Polčáku, TOP 09 nějaké takové důkazy či informace má. Miroslav Kalousek mluví o provokacích, o zásahu policie do politiky, vlastně od tohoto se odvíjelo jádro té politicko-policejní války, které jsme byli v posledních týdnech svědky. 

Stanislav POLČÁK, člen poslaneckého klubu TOP 09 a STAN:

Bylo by asi naivní očekávat, že sociální demokraté ocení jakousi bojovnost pana ministra, který teď na sebe, pořád říkám, bere tu roli žalobce, běžné soukromé osoby, který musí unést to důkazní břemeno. Já samozřejmě nechci předjímat výsledek toho soudu. Zatímco pan Tejc ví přesně, jak to bylo, ví, kde leží ta pravda. Tak já si velmi rád počkám na ten soud. A uvidíme, co všechno přinese. Teď hovořit o tom, že ta pravda je na jedné straně, tak je to nesmyslné. Pan Tejc hovoří o tom, že všichni ostatní vlastně se spikli proti jednomu, respektive on to aspoň takhle povídá, na druhou stranu my zde máme právě výkladová stanoviska předchozích ministrů financí, které svědčí pro to, jak to řekl pan ministr financí Kalousek, a ti ministři financí byli nebo jsou současní, je to současný předseda sociální demokracie. Takže úplně to není takhle jednostranné, jednobarevné, jak to povídá nyní sociální demokraté. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Polčáku, bojí se vládní strany někteří vaši politici nezávislé policie? Kdyby vítali nezávislou a konající policii, tak by asi premiér a váš ministr neposílali na její adresu dehonestující výroky. 

Stanislav POLČÁK, člen poslaneckého klubu TOP 09 a STAN:

Ne, já jsem pevně přesvědčen, že tato vláda musí stát o nezávislou policii a samozřejmě o nezávislou justici. Ony ty justiční složky jsou i podle ústavy alespoň v části státního zastupitelství součástí i výkonné moci, stejně tak samozřejmě policie. Ale pořád to znamená, že policie musí konat podle zákona. V tomto smyslu být nestrannou a nezávislou. Podívejte se, tato koalice přinesla jaksi zpřesnění dohledu nad prací policie. Již to není Generální inspekce ministra vnitra, zřídili jsme relativně nezávislejší dohled nad policií, která prostě nepodléhá takhle tlaku politiků. A myslím, že toto jsou správné systémové kroky, které dělá tato vláda. A já jsem hrdý na to, že můžu dnes říct, že jsem proti nedůvěře této vládě, jak navrhovala naopak opozice. Ty kroky jsou jednoznačně ve prospěch nezávislosti policie a justice. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Polčáku, podle sociální demokracie je teď ten proces, kdy se rozhoduje o budoucí nezávislosti policie a státních zastupitelství v klíčové rozhodující fázi. Podle vás to tak není? 

Stanislav POLČÁK, člen poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /STAN/, Poslanecká sněmovna:
 
Ne, já si myslím, že ne, že ty kroky jsou postupné. Není to žádné vymykání se systému. Naopak, vláda postupuje podle předem daného programového prohlášení vlády. Ty kroky jsou nalinkované, jsou v legislativním výhledu. Není to nic nestandardního. Myslím si, že vláda v tomto postupuje seriozně. A ani výměnou ministra spravedlnosti myslím, že se ty kroky nezastaví. Naopak, pokud jsem měl dnes možnost hovořit s panem ministrem, tak on například chce předložit poměrně brzy ten zákon o státním zastupitelství. Takže takové ty mediální klišé, že někteří členové vlády by měli spíše sloužit jako ti, kteří budou zametat ty zákony nebo nepodávat je do legislativního procesu, tak jsou zcela liché. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Podle vás skutečně není cílem celého procesu zbavit se policejního prezidenta Petra Lessyho v té době, kdy vlastně došlo k jistému nadechnutí policie, k nezávislosti, k tomu, že začala konat směrem k politickým kauzám. Věříte skutečně tomu, že to tak není? 

Stanislav POLČÁK, člen poslaneckého klubu TOP 09 a STAN:

Podívejte se, pokud se samozřejmě ukáže, že pan policejní prezident lhal, pokud ten soud dopadne špatně pro pana policejního prezidenta, tak si myslím, že z toho samozřejmě svoji odpovědnost bude muset vyvodit. Ale myslím, že platí i věta Petra Gazdíka. Buďto lže v této rovině pan ministr Kalousek anebo pan policejní prezident Lessy. A já si myslím, že právě výhoda toho soudu spočívá v tom, že to bude postaveno najisto. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Nebyl by jednoznačným důkazem toho, že TOP 09, ale hlavně ODS, která má tedy svého ministra spravedlnosti, že chce nezávislou a konající policii a státní zastupitelství, kdyby ministr spravedlnosti jmenoval vrchní státní zástupkyní v Praze Lenku Bradáčovou? 

Stanislav POLČÁK, člen poslaneckého klubu TOP 09 a STAN:

Nevím, jestli je to ještě otázka na mě. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Ano, ano, je to na vás otázka, pane Polčáku. 

Stanislav POLČÁK, člen poslaneckého klubu TOP 09 a STAN:

Asi ano, pardon. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Jestli si myslíte, že by skutečně toto nebylo tím jednoznačným důkazem, že vládní koalici jde o nezávislost a o konající orgány činné v trestním řízení. 

Stanislav POLČÁK, člen poslaneckého klubu TOP 09 a STAN:

Podívejte se, role ministra spravedlnosti je dána v tomto případě zákonem. A diktovat mu, koho by měl v tuto chvíli a jak jmenovat, je prostě porušení jeho práva. Já si na druhou stranu myslím, že prostě pan ministr to dokazuje svým jednáním, že prostě v té věci koná, že to nenechává u ledu, že to je věc, která vyžaduje několik konzultací. A myslím, že vede se všemi hlavními aktéry, ať je to paní Bradáčová, nebo pan nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. My v tomto smyslu nechceme kritizovat teď konání pana ministra, protože si myslím, že je velmi odpovědné. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Teď jsme ještě znovu ve spojení s předsedou poslaneckého klubu ODS Zbyňkem Stanjurou. Pane Stanjuro, bývalý člen vlády za Věci veřejné Radek John dnes řekl, že lituje, že byli kdy ve vládě. Ale za velký úspěch považuje to, že se stal policejním prezidentem právě Petr Lessy a že ten zrušil nařízení svého předchůdce Martinů, podle kterého museli vyšetřovatelé hlásit nahoru do systému, že pracují na politicky citlivých kauzách. Teď jde podle mnohých o to zbavit se Petra Lessyho. Takže ODS nadechnutí policie vadí? 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Nic takového. Já si myslím, že Radek John si přiznává zásluhy na všem, co se stane v policii a státním zastupitelství ještě v příštích 20 letech. Já myslím, že to je úsměvné. On jako ministr vnitra evidentně neuspěl. Musel tu funkci opustit, takže on je ten poslední, kdo by se k tomu měl vyjadřovat. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Tejci, podle vás to vadí? 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Tak mně je celkem jedno, co říká Radek John. To myslím, že už je jedno skoro každému v naší zemi. Důležité je, aby policie byla nezávislá, aby zůstala nezávislá. Já doufám, že přestanou snahy o diskreditaci policejního prezidenta, o jeho odvolání a pak budu spokojen, ať už bude stíhán kdokoli. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Dochází teď podle vás k pokusu o ovládnutí policie a státních zastupitelství ze strany vládních stran, tudy cílím svou otázku. 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Pokud bude pokračovat snaha o diskreditaci policejního prezidenta, o jeho odvolání, pak ano. Pokud ustane, tak myslím, že můžeme být všichni spokojeni s tím, že i toto hlasování o vyslovení nedůvěry splnilo svůj cíl. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

A jde teď o to, pane Tejci, jak svobodné a nezávislé budou v příštích letech orgány činné v trestním řízení? Rozhoduje ten proces, nebo ne? Velmi stručně. 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Tak nepochybně ano. A myslím, že to není první ani poslední souboj o nezávislost těchto orgánů a bude probíhat v dalších letech. A možná bude probíhat i za jiných vlád. To není věc jedné vlády. To se vždy bude v pravidelných cyklech opakovat. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Ano. Pane Stanjuro, ještě jedna otázka na vás. Ptala jsem se na to i pana Polčáka, nebyl by jednoznačným důkazem toho, že ODS chce nezávislou a konající policii to, že by ministr spravedlnosti ODS jmenoval pražskou vrchní státní zástupkyní Lenku Bradáčovou, protože není tajemstvím, že v ODS její jméno vyvolává bouři nevole. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já si myslím, že nebyl, protože vy říkáte, že důkazem o nezávislosti policie je rozhodnutí ministra spravedlnosti o jmenování státní zástupkyně, a to jsou dva jiné orgány. Takže já si myslím, že tady směšujeme dvě různé věci, a to je policie… 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Ne, mluvím o orgánech činných v trestním řízení a o tom, zda orgány činné v trestním řízení, kam patří policie i státní zastupitelství, budou, nebo nebudou nezávislé. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já myslím, že to je jednoznačná pravomoc a odpovědnost pana ministra spravedlnosti a uvidíme, jak se rozhodne. My jako ODS mu do toho nemluvíme a neříkáme mu, co má udělat, zda má jmenovat toho či onoho. To si myslím, že je výsostně jeho pravomoc. A on se jí určitě zhostí. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Podle vás orgány činné v trestním řízení, policie i státní zastupitelství budou v budoucnu nezávislé a vládní strany do její ingerence nebudou zasahovat. Rozumím tomu dobře. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já jsem přesvědčen, že už jsou nezávislé, my do nich nezasahujeme a pokud my budeme vládní stranou, tak do nich zasahovat nebudeme. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pánové, já vám všem třem děkuji, na shledanou. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Na shledanou. 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Na shledanou. 

Stanislav POLČÁK, člen poslaneckého klubu TOP 09 a STAN:

Hezký večer. 

štítky: #