Z médií

Partie

29. dubna 2012 / rozhovor v médiích

Hostem nedělního diskusního pořadu televize Prima Family byl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Dobrý den. Staronová vláda Petra Nečase dostala v pátek od poslanců důvěru. Chce pokračovat v rozjetých reformách a úsporných opatřeních. A to i přesto, že si lidé podle průzkumů přáli předčasné volby. Bude to nadále kabinet zmítaný krizemi a jak se vypořádá s protesty odborů a dalších hnutí. I o tom dnes budou diskutovat předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Dobrý den.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:
 
Dobrý den.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A předseda Národních socialistů Levice 21. století Jiří Paroubek. Dobrý den.

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Dobrý den.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane předsedo, kolik času vládě dáváte?

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Tak já si myslím, že na podzim asi ty volby nebudou, to je nepraktické s ohledem na to, že budou volby do krajských zastupitelstev. Ale upřímně, myslím si, že někdy do roka volby budou.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Proč?

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:
 
Nemyslím si, že tahle koalice může déle vydržet. Těch 105 mandátů se zdá být silnou většinou, upřímně řečeno, optimální většinou, ale když vezmu, že jsou u nich tři mandáty zapůjčené od Věcí veřejných a dva mandáty, řekněme, lidí, kteří mají dneska své zájmy, pan Bém a pan Doktor, a upřímně, tak jak znám českou politiku, tak řada lidí si v okamžiku, kdy je ta většina těsná, začne myslet, že právě oni jsou tím 101. hlasem, tak to budou mít velmi těžké. My se …, představitelé vlády tohle to udržet, upřímně, nečekám také, že by prošly všechny ty reformní zákony tak, jak si to vláda dneska myslí.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A vy sám jako předseda relativně malé a nové strany si přejete předčasné volby, anebo je pro vás výhodnější také dotáhnout toto funkční období až do konce a být ve sněmovně co nejdéle.

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Tak já budu zcela upřímný, kdyby ty volby byly teď v červnu, tak samozřejmě Národní socialisté by v nich úspěšní nebyli. My bychom byli na nějakých 3 procentech. No, ale pokud by byly, řekněme, na podzim nebo příští rok na jaře, tak už to je zase o něčem jiném.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane Stanjuru, jakou, jaké šance dáváte koaliční vládě pod vedením ODS vy z hlediska její stability a budoucnosti?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

My chceme vládu, která bude mít sílu prosazovat reformní zákony. A pokud tu sílu mít nebudeme, tak budeme první, kteří budou říkat, aby byly předčasné volby. Říkáme to celou dobu, vlastně necelé ty dva roky, kdy ta vláda je u moci. My jsme i v pátek ověřili, že vláda většinu v Poslanecké sněmovně má. Já myslím, že poté, co se rozpadla jedna koaliční strana, ten krok pana premiéra byl naprosto logický a ústavně čistý. Kabinet předstoupil před Poslaneckou sněmovnu, důvěru dostal. A bude pokračovat vlastně v plnění toho programového prohlášení, s kterým předstoupil před sněmovnu už v srpnu roku 2010. Nedochází k žádné změně programových priorit, programu. Nedochází ani k žádným zásadním personálním změnám v kabinetu. Já si myslím, že možná ta většina je menší, ale paradoxně může být, může být stabilnější než doposud. Čas ukáže. My máme ambici prosazovat reformní zákony. A když se nám to nebude dařit, tak pak je určitě dobře, aby byly předčasné volby. Myslím si, že Česká republika potřebuje jasnou většinu v Poslanecké sněmovně a nejhorší je takovéto nic nedělání a vládnou jenom proto, aby ty volby byly třeba o dva, o tři, o čtyři měsíce později, nemá žádný smysl.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Na druhou stranu, proč to tedy otevřeně nepřiznáte, protože pokud si člověk projde vyjádření Petra Nečase za poslední dva týdny, tak to působí jako kličkování, podle mě, kdyby Petr Nečas rovnou na férovku řekl, chci vládnout za každou cenu a chci prosazovat kroky, o kterých si myslím, že jsou důležité, nebo o kterých si ODS myslí, že jsou důležité, tak je to možná zřetelnější, než když řeknete – nejdřív chceme institucionální podporu, potom nám stačí nějaká většina, potom je, ty poslance ani nechceme podepsané, tak si vyzkoušíme to hlasování o důvěře ve sněmovně. To vypadá jako ustupování z pozic.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já si myslím, že to tak není. Já myslím, že obsah je pořád stejný, možná se mění ta forma. Nakonec to bude nějaká institucionální podpora nebo dohoda. V této chvíli pravděpodobně s přípravným výborem nového politického subjektu. V okamžiku, kdy bude ustaven a bude zaregistrován u ministerstva vnitra, tak to bude zcela jistě dohoda tří politických subjektů, jinak by to ani nešlo. Takže možná se trošku mění ta forma, ale ten obsah je neustále stejný. Nemůže to být tak, že tu koalici bude vytvářet 15 koaličních stran nebo subjektů, z toho budou dvě velké politické strany, které mají své poslanecké kluby a pak bude nějakých 12, 13 jednotlivců. Takže k tomu to určitě směřuje a já myslím, že v řádu týdnů k tomu dojde.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Takže, promiňte, nepočítáte s tím, že jako předseda poslaneckého klubu ODS budete vyjednávat s 10 partnery místo dosavadních dvou.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Ne, to určitě neočekávám.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:
A dokdy tak zhruba počítáte, že bude mít Karolína Peake hotovo, abyste měl s kým jednat?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

My předpokládáme, že v nejbližších dnech podepíšeme koaliční smlouvu s tím přípravným výborem. A v okamžiku, a tam je ta doba, myslím, minimálně měsíc, ale v okamžiku, kdy budou zaregistrováni na ministerstvu vnitra, pak bychom tu koaliční smlouvu podepsali s novou politickou formací. Takže ta koaliční smlouva, předpokládám, příští nebo přespříští týden by se podepsala.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Předpokládám, že my na tu otázku přímo neodpovíte, když se zeptám, jestli považujete tu novou platformu za důvěryhodné zdržení navzdory tomu, že Karolína Peake dlouho úzce spolupracovala s Vítem Bártou navzdory tomu, že s kolegyní Lenkou Andrýsovou sepsaly etický kodex Věcí veřejných, který teď sami flagrantně porušili. Pro vás to je prostě institucionální záležitost a do personálního hodnocení se nepouštíte.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Pro mě je důležité, že s vládou zůstalo 105 poslanců z těch 118. Tím, že ten program je stejný, tak se nic nezměnilo. 13 poslanců časem během těch 2 let změnilo názor, což je jistě legitimní, na to mají právo, ale my jsme nehlasovali v pátek o novém programu, novém složení. Takže já si myslím, že těch 105 poslanců jenom řeklo ano, my neustále podporujeme to programové prohlášení, které jsme podporovali v srpnu roku 2010, náš názor se nezměnil.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Je to záležitost, která podle vás může být stabilní, nebo prostě teď počkáte a budete sledovat, jakým způsobem se vláda bude ve sněmovně chovat.

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Tak já myslím, že nezbývá, než počkat, čas to skutečně ukáže, v tom bych dal panu předsedovi zapravdu. Domnívám se, že to nebude tak stabilní, jak si samozřejmě vláda představuje. Ale to je jiná věc. Já bych se ani nepouštěl do nějakého morálního hodnocení, co je, co není morální, kdo tu vládu podporuje a jestli Karolína Peake a její věrní potřebují mít v bazénu sava, to jsem sice řekl Poslanecké sněmovně, takže jim to stejně nebude nic platné. Ale v zásadě pro mě nepřijatelná politika vlády, jestli je to tato vláda s většinou 105, anebo jestli to byla vláda s většinou 115 nebo 118. Na to bych se zaměřil. A na to se chci zaměřovat. A na tom jsem se také zaměřil v tom svém vystoupení v Poslanecké sněmovně. Myslím, že bylo chybou řady opozičních předáků, pokud tam začali rozebírat, jestli a jak a kdo je přeběhlík, kdo není přeběhlík a pak jsme se dostali až k Marii Terezii, kde byli přeběhlíci a podobně. Takže to si myslím, že není důležité. Důležité je, není důležité tolik v tuhle chvíli, důležité v tuhle chvíli je, že vláda má skutečně vůli pokračovat v těch reformách, které většina společnosti odmítá, které prostě podle mého názoru jsou jednak reformami, které nepřinášejí efekt, já bych to mohl tady zdokladovat na ekonomických číslech z poslední doby, což je mimořádně zajímavé, které byly potvrzeny Eurostatem, zpráva statistického úřadu, kdy v zásadě roste státní dluh, když bych to řekl velice zjednodušeně, ale hrubý domácí produkt v nominále je nižší, nežli byl v roce 2008. Takže od té doby narostl ten státní dluh o několik set miliard korun, ale klesl nám hrubý domácí produkt o jedno procento v nominále a v reálu to znamená s promítnutím, řekněme, inflace o nějakých 6 možná 7 procent. To je vážné, a to ukazuje, že ta efektivita politiky vlády, hospodářské politiky vlády prostě taková není. A já se obávám, když v tom bude vláda pokračovat, aspoň v tuhle chvíli vypouští dobré první vlaštovky, že s těmi škrty už je potřeba trošku počkat, a že je potřeba se vrhnout na prorůstová opatření, ale pak jde o to, jaká to ta prorůstová opatření budou a jestli přinesou efekt a za jak dlouho.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Čili, když to shrnu, to, co dělá ODS navzdory té proklamaci o stabilizaci hospodaření a podobně, podle Jiřího Paroubka není tak úplně efektivní?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já myslím, že pravda je úplně jiná. Byla by to pravda, kdyby všechny ostatní evropské země na tom byly úplně jinak než my. Ale my jsme přece proexportně orientovaná ekonomika a země …

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Počkejte, takže to funguje, jenom když se to hodí nebo co tím chcete říct.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já ta čísla nezpochybňuji. Jenom říkám, že musíme porovnávat ta čísla s čísly jiných evropských zemích. Více než 80 procent exportu českých firem směřuje do zemí Evropské unie. Já myslím, že dnes a denně slyšíme o problémech mnohých zemí Evropské unii, o mnohem větších propadech, o mnohem drastičtějších úsporných opatřeních, kdy se snižují důchody, kdy se razantně snižují platy ve veřejné sféře a podobně, přesto ty mnohé země mají obrovské problémy. Když jsme už mluvili o tom Eurostatu, tak na konci února nezaměstnanost v České republice byla 6,8 procenta, průměr v Evropské unii byl 10,2. To znamená o 50 procent vyšší. A některé země měly 23,5 procenta, jako Španělsko, Řecko 21 procent. Máme pátou nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii. Takže já myslím, že je třeba říct všechna ta čísla. Ano, situace evropských ekonomik není dobrá. Já myslím, že na tom se shodujeme a ta čísla to jasně ukazují, ale musím říct, že v rámci Evropské unie a evropských zemích si Česká republika vede poměrně dobře, přestože je to složité období, protože letos se očekává ekonomická stagnace, možná nějaká kladná nula, to znamená, že výkon ekonomiky neroste. Tím, že ta ekonomika neroste i v mnoha těch evropských zemích, jak jsem říkal 80 procent exportu jde tam, tak mají problém i naši vývozci, přesto se loni podařilo našim firmám mít 3 biliony exportu, rekordní výsledek. To znamená, naše firmy se adaptovaly velmi dobře.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Já vám do toho skočím, ono to vypadá, že Petr Nečas, pokud nás teď sleduje, bude mít radost, protože ten projev, který včera říkal na ideové konferenci, teď opakujete celkem pregnantně. Souhlasíte tedy s tím, že vláda dělá vlastně, protože vy jí na jednu stranu kritizujete, na druhou stranu i Národní socialisté přiznávají, že z hlediska příjmů po těch daňových změnách, které si teď odsouhlasila vláda, už téměř není co dělat, takže…

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Z hlediska škrtů jsme se vyjádřili takto. No, víte, já mám úplně jinou filozofii,  nežli má Občanská demokratická strana. Já to říkám dlouhá léta. Takže není nic překvapivého, co řeknu teď v reakci na pana předsedu. Ten export, máte pravdu, že jde z 80, 90 procent, ještě bych přidal to číslo, možná, že je vyšší. Český export jde do zemí Evropské unie. To sice je impozantní, krásné číslo, ale do značné míry je číslo, které je pro republiku, ne zas až tak výhodné, protože třeba německá ekonomika, s kterou my jsme spjati, já budu argumentovat na příkladu německé ekonomiky, tak tam jde do Evropské unie, a to je tahoun Evropy, jde 38 procent, takže oni diverzifikovali ten svůj zahraniční obchod, Amerika, Čína, Indie a tak dále. To my jsme nedokázali v téhle té míře, bohužel díky zavinění této vlády a její zahraniční politiky, také bych mohl uvést ty argumenty pro to, co říkám. Německá ekonomika je velmi proexportně orientovaná, přesto ta její tempa růstu jsou rychlejší, zhruba dvojnásobně nežli u nás, v roce 2010 3,7 procenta, v loňském roce 3 procenta. My velice opoceni jsme v loňském roce vykázali 1,7 procenta. Ta kladná nula, o které hovoříte, to je spíš minus. Takže budeme buďto ve stagnaci nebo v poklesu národního hospodářství. Ono je to svým způsobem jedno, jestli to bude nula nebo minus jedno procento, prostě proti tomu, jak je postaven státní rozpočet, tak bude chybět nějakých 25, 30 miliard korun v příjmech státního rozpočtu.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Já se v té argumentaci trochu ztrácím. Co tedy konkrétně vládě vyčítáte, že dělá špatně?

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Tak ta vláda prostě nedokáže mít dostatečně, nedokáže, nedokázala přijít s takovou hospodářskou politikou,  která by využila třeba to oživení, které zaznamenala německá ekonomika, a prostě ona se v tom trošku v té Evropě ztratila. Já myslím, že nemá smysl se strašit Řeckem, Itálií, Španělskem, my jsme navázáni zejména na německou ekonomiku. A v době, kdy jsem byl českým premiérem, německá ekonomika rostla jedním procentem a my jsme zaznamenávali růst 6, 7 procenty. Teď je to tak, že německá ekonomika roste dvojnásobně rychleji, nežli česká ekonomika, a to je špatně. Takže já si myslím, že ta politika škrtů, s kterou vláda přišla, připravila do určité míry českou ekonomiku část dynamiky hospodářského růstu. Pan Singer říká 0,6 procenta. Odborářští předáci nebo jejich analytici říkají 1 procento. Já si spíš myslím to druhé. Takže kdyby nebyla tahle ta hloupá politika škrtů, tak bychom měli asi o 1 procento víc a byli bychom souměřitelní s tou dynamikou růstu té německé ekonomiky. Ale já jsem rád, že jste konečně došli k tomu, že teď už je potřeba se vrhnout na ten hospodářský růst, jenom mi trošku uniká, jak to budete dělat a o tom bychom se měli bavit.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já teda musím odmítnout slova o hloupé ekonomické politice a podobně. Pan poslanec Paroubek si protiřečí. Na jedné straně říkal, že je špatně, že vyvážíme hlavně do Německa a o tři věty později říká, že jsme nevyužili oživení v Německu. Může platit buď jedno nebo druhé, nemůže platit obojí. V těch dobách, kdy byl 6procentní ekonomický růst, je pravda. Nicméně schodek státního rozpočtu v roce 2006 byl přes 93 miliard. Skoro stejný, který plánujeme pro letošní rok, kdy bude kladná nula nebo nula, ať se nepřeme o nějakou, dvě, tři desetiny růstu HDP. A tam byl zadělán problém, že v dobách, kdy se nám dařilo, jsme vyráběli tak neuvěřitelné schodky a veřejný dluh je přece největší problém Evropy. Mluví a jednají o tom v Evropské unii poslední 2 roky úplně všichni a nemůžeme se tvářit, že to není problém číslo jedna. A na ten jsme se museli zaměřit, na ten se zaměřujeme, letos se dostaneme poprvé na 3 procenta dluhu veřejných rozpočtů HDP. Máme ambici to snižovat v příštích 3 letech až k 0,9 a k vyrovnanému rozpočtu, protože jenom v případě, kdy budeme mít stabilní veřejné finance, jsme schopni pozitivně ovlivňovat ekonomický růst. Už dneska jsou výdaje na obsluhu státního dluhu třetí největší položkou ve státním rozpočtu, a to se prostě musí zastavit a stabilizovat. To, že tohle byl prioritní úkol, o tom vůbec nepochybujeme a podporuje to i odborná veřejnost. To, že přicházejí ruku v rukou s tím opatřením na podporu růstu, je naprosto logické. Já myslím, že říkáme, že pokud mají být dlouhodobě vyrovnány státní finance, tak kromě toho, že ten stát musí šetřit, být efektivní, malý, nezatěžovat podnikatelské prostředí, kromě toho musí vytvářet podmínky pro ekonomický růst. Ne vláda, vláda žádné ekonomický růst neudělá, to jsou naše firmy a těm musíme vytvořit podmínky pro to, aby mohly více exportovat třeba do těch nových trhů, jak se říká, Brazílie, Indie, Čína, ale taky Rusko.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Abychom se vrátili oslím můstkem k tomu všemu, že potřebujete většinu ve sněmovně. Vy jste si pochválil, že v pátek jste získali důvěru, že teď vláda může pokračovat. Pojďme to vzít k detailu, tu důvěru vám dali mimo jiné dva poslanci, o které se zajímá policie, bude ODS hlasovat pro jejich vydání a ohrozí si tím tuhle většinu.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Budeme postupovat stejně, jako v každém jiném případě. V okamžiku, kdy dorazí ta žádost do sněmovny, sejde se mandátový a imunitní výbor. My tam máme zastoupení. Předpokládám, že mandátový a imunitní výbor dá nějaké doporučení na plénu sněmovny. ODS historicky hlasovala vždy tak, že každý, že nebylo žádné závazné hlasování pro členy klubu. Každý z nás se rozhoduje individuálně a na základě vlastního rozhodnutí a tak budeme postupovat stejně, ať ten člověk, když ta žádost přijde, ať bude patřit ke koalici nebo k opozici, já si myslím, že to je jedině správný přístup a jinak se postupovat nedá. Takže pokud nemám dostatek informací, tak v této chvíli nedokážu říct, také bude záležet, co ti poslanci řeknou, jestli si řeknou o vydání, není žádný důvod jim nevyhovět. V okamžiku, kdy řeknou, že…

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pan Chaloupka už naznačoval, že o to vydání tak úplně zájem nemá.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Tak uvidíme, co řekne, uslyšíme, co řekne, jak to zdůvodní. Uvidíme, co nám řekne mandátový a imunitní výbor, v jeho čele stojí opoziční politik. Já myslím, že je to takhle dobře. A podle toho se budeme rozhodovat. Až to bude na pořadu pléna, tak se k tomu vyjádříme. Ale já předpokládám, že každý z nás se bude rozhodovat individuálně.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

To je tedy ten trik, že to neuděláte jako závaznou záležitost, takhle by to nevypadalo, že nemáte o toho poslance zájem.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

To není žádný trik, tak postupujeme 20 let. A bez ohledu na to, jestli ODS byla v koalici nebo v opozici. Dá se to dokladovat na všech předchozích hlasováních. Takže já se omlouvám, to není žádný trik, to je dlouhodobý postoj naší politické strany.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Bez ohledu na to, že tím může vláda ještě víc oslabit tu většinovou…

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:
 
Bez ohledu na to, že může vláda oslabit nějakou většinu ve sněmovně. Přesně tak, bez ohledu na tohle.

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Tak z mého hlediska je to vcelku nezajímavá otázka. My budeme hlasovat pro vydání těch poslanců, to je jasné. Oni ať se obhájí. Já bych se ještě vrátil přece jenom k těm argumentům, to, že oni se objevují pořád. A já vím, že pan předseda není ekonom nebo zřejmě není ekonom, proto to řeknu jasně a spíš pro televizní diváky, protože nepochybuji o tom, že pan předseda to bude říkat dál a dál. V tom roce 2006 při více než 7procentním růstu bylo skutečně dosaženo výše deficitu ročního 97 miliard pro zaokrouhlení, ne 93, 97, čili to vypadá ještě hrozivěji, ale 46 miliard korun byly rozpočtové rezervy, které byly zkonzumovány tou následující Topolánkovou vládou a ministrem financí v těch následujících letech. Jen tak mimochodem, když jsem odcházel z úřadu a po roce 2006, když jsem odcházel z úřadu premiéra a po roce 2006, po vytvoření těch 46 miliard dalších rezerv, těch rezerv bylo 156 miliard.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Počkejte, říkáte to teď proč, protože v jistém smyslu deficit z roku 2006 je prostě vybojovaná bitva, je to záležitost …

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

No, není, protože…

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

… má smysl se vracet?

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Samozřejmě, protože když se k ní vrací pan předseda v tom, že to bylo něco špatně, těch 97 miliard, tak 46 miliard byly vlastně peníze, kterými jste si mohli vylepšit hospodaření v těch dalších letech. To jsou rozpočtové rezervy. A 20 miliard korun byly peníze, které naopak se vylepšilo to hospodaření z 90. let, uhradila se ztráta Konsolidační banky. Takže ten vlastní dluh, to vlastní navýšení bylo zhruba 30 miliard korun, a to je velmi slušné. O rok před tím, když bych, když bych se podíval na ty rezervy, které se týkaly budoucnosti a řekněme krytí těch transformačních ztrát, tak vlastně by ten státní rozpočet byl v plusu. Takže je potřeba říkat celou pravdu, jaká je. Vám se to hodí říkat trošku jinak, ale já říkám, jaká je skutečnost. Tak jako jsem tady uvedl ty čísla Eurostatu, že prostě hrubý domácí produkt nominálně, dokonce nominálně klesá proti roku 2008, i s tím ohromným zatížením toho státního dluhu, tak jak jste postupovali. Jen tak mimochodem, já jsem neřekl, že vazba na německou ekonomiku je špatně, já jsem řekl naopak, že se divím, jak je možné, když německá ekonomika roste tak intenzivně a jsme s ní tak spjatí, že prostě u nás jsou ty růsty poloviční. To je špatně.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já myslím, že tady je opravdu zásadní pohled na ekonomiku. Pan poslanec Paroubek si myslí, že premiér generuje nějaký růst. To prostě tak není, dělají to naše firmy, naši podnikatelé, naši živnostníci. A prostě to číslo 97,58 miliardy minus je prostě reálné. A z toho platíme každý rok úroky. A díky naší politice nejsou tak vysoké, jsou možná jenom 3,5 nebo 3,6 procenta a mohly by taky být 5 nebo 6 a z toho bychom platili. Protože shodneme se na tom, že Česká republika ještě nevrátila ani korunu svého státního dluhu. Vy jste svého času taky říkal, že ty státní dluhy se tak úplně platit nemusí a nebudou a bůhví jak to bude. Ta skutečnost ukázala, že to je jinak, že ti věřitelé nakonec ty peníze chtějí. A proto jsou v takových problémech země jako Řecko, Itálie a Španělsko. Já tím nestraším, já jenom říkám, že to jsou reálná fakta, každý si je může ověřit, může se podívat na to, jaká opatření přijímají vlády a parlamenty v těch jednotlivých zemích, čím později se k tomu přistoupí, tím je to tvrdší a tím je to těžší pro obyvatele i pro firmy, nic víc. Vy jste byl premiérem v roce 2005/2006, zhruba 13 měsíců, a za ty dva roky byl schodek státního rozpočtu zhruba 160 miliard, to přece není zanedbatelné číslo, když byl růst 6,3 a 6,8 procenta HDP. A my tvrdíme, že v dobách, kdy se ekonomice daří, má stát hospodařit s přebytkem, aby v dobách, kdy se ekonomice nedaří, a je to standardní ekonomický cyklus, nic překvapivého, aby stát mohl toto období překlenout a měl na tyto, na tyto těžší doby naspořeno. To se v České republice nestalo, proto děláme tak obtížná a nepopulární opatření. Nikdo je nedělá rád. To, že jsou nepopulární, je nám naprosto jasné, ale jsme přesvědčeni, že se udělat prostě musí a že čím později se udělají, tím nakonec ten dopad bude tvrdší. V tom se možná lišíme, v tom vedeme spor s levicí, my jsme přesvědčeni, že ten problém musím řešit co nejrychleji.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

To je věc, ve které si vzápětí můžete zopakovat svá stanoviska. Nicméně zpátky do sněmovny. Omlouvám se, že se do ní pořád, pořád vracím, protože…

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Pane redaktore, ale já bych přece jenom rád reagoval, měl bych na to stejný prostor jako pan předseda, protože to, co říká, přeci není pravda. Z té částky, o které vy jste hovořil, bylo přes 90 miliard rozpočtových rezerv, které použily a zkonzumovaly vaše vlády. 40 miliard z těch dvou let byly rezervy, kterými byly pokryty ztráty konsolidační agentury a vy jste za 5 let dokázali, a to je, to jsem neřekl, vy jste dokázali navýšit státní dluh téměř o tři čtvrtě bilionu korun, takže nepovídejte tady o tom, jaká je účinnost těch vašich opatření, co jste všechno dokázali, co jste…Vaše hospodářská politika i na základě těch nejnovějších čísel podle Eurostatu je zcela neúspěšná. Takže ta vaše odpovědnost je jednoznačná, bohužel je to tak.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Opak je pravdou. A kdybyste vládli vy, ať už v barvách té či jiné politické strany levice, tak by ty výsledky byly mnohem horší, protože ty výdaje by byly mnohem…

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Já si myslím, že ne, ale to je jedno.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Ale máte pravdu, že to se nedá změřit už. To už se změřit nedá.

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Tady se dá změřit to, co je měřitelné, a to jsou vaše neúspěchy.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Čísla za rok 2005, 2006, schodky, které jste vyráběly při velkém ekonomickém růstu…

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

A rezervy, které jsme vyráběli a kryli ztráty, ztráty z 90. let, to jsou fakta, pane předsedo.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

To jsou fakta, 160 miliard za 2 roky, za 13 měsíců už jste byl premiérem. Nicméně já se domnívám, já nechci žít v roce 2005 a 2006. Já myslím, že jsme v roce 2012, máme…

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Tak neargumentujete lživě.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Ale to není lživě, to jsou jasná čísla a já myslím, že je nezpochybníte. Sám jste řekl, že to bylo 97 miliard, tak to není žádná lživá informace, to přece není fakt.

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Ale musíte ještě dodat to B. To znamená, ta výše rezerv …

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Nemusím.

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Samozřejmě, že ano, jinak to není pravdivá informace, pane předsedo.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:
 
Ale je to pravdivá informace.

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Vy jste nevytvořili ani korunu rezerv, naopak tři čtvrtě bilionu dluhů za 5 let, to je výsledek vaší práce. Klesá nominálně i reálně velmi závažným způsobem hrubý domácí produkt, to jsou bohužel…

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já jsem říkal, to by byla …

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

… tady to mám z Eurostatu, to je bohužel pravda.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

…kdybychom byli jediná ekonomika na světě a všude jinde by to rostlo závratnými tempy. Vy zase neříkáte to, co se děje kolem nás. Shodujeme se na tom, že jsme proexportně orientované ekonomika a že jsme enormně závislí na tom, co se děje v prostředí Evropy a Evropské unie. Tak netvařte se, že tam všechno je v pořádku, že tam ty dluhy nerostou, rostou mnohem hůře…

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

To neříkám, ale ta německá ekonomika roste lépe než ta naše.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Samozřejmě, já tomu rozumím, buďme ambiciózní, srovnávejme se s tou nejlepší evropskou ekonomiku, proč ne, ale …

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

A před těmi 6 lety jsme byli lepší.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Nebyli jsme lepší …

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

… v tempu hospodářského růstu.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

To je jeden z ukazatelů, ale na úkor čeho, na úkor zadlužování budoucnosti, na úkor zadlužování budoucnosti.

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

To není pravda.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Nezaměstnanost byla vyšší než je dneska, to je prostě pravda, ale já …

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Není to pravda, ale to je jedno.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Není to jedno. A vemte si, že v roce 2012…

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Vy to pořád opakujete, ale přitom říkáte, že to, přitom víte, že to tak není. Ta čísla přeci vás usvědčují, že to tak není.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Ta čísla usvědčila vás, my jsme se na nich shodli. Tak neříkejme, že nejsou pravdivá. Ale já myslím, že důležitější je, co bude v roce 2012, 2013, 2014 …

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Pokles nominálního hrubého domácího produktu za 4 roky.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Teď jste hezky ukázali, jak může vypadat politická debata …

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Ale já myslím, že to byla dobrá debata.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Nejsem si úplně jistý, že si z ní diváci vzali to, co chcete dělat v současné době a co se chystá dělat vláda a zejména, jestli tedy vláda má skutečně většinu na to, aby ty kroky prosadila, protože stále se vracím k tomu, že se ve sněmovně opíráte dost nejistou většinu. Předpokládám, že teď mi odkývete, že ty věci, které jste dohodli v dubnu, asi teď sněmovnou projdou.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Uděláme všechno pro to, aby prošly. Je pravda, že část těch lidí, kteří se na té dohodě podíleli, dneska říká, že se tou dohodou necítila, necítí vázáni, já to beru na vědomí, to tak prostě je, změnili názor od 11. dubna do 27. Dubna. To se stát může, naší ambicí je, aby ta opatření byla přijata. To, jakou máme většinu, není nic mimořádného v českém parlamentu. Ty vlády vlastně od roku 96 jsou buď menšinové nebo mají těsnou 101 podporu. A já říkám, pokud bude mít sílu to prosazovat, tak ta vláda existovat bude. Pokud se ukáže, že nemáme sílu prosazovat ty zákony, tak určitě budou předčasné volby, že nemáme zájem na nějaké udržovací vládě …

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane předsedo, myslíte, že ten strašák předčasných voleb ještě bude na někoho fungovat, vzhledem k tomu, že teď používáte zhruba ob týden.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Ale to není strašák, my prostě říkáme, že aby ta vláda měla smysl, tak musí něco dělat, musí něco prosazovat. Já si myslím, když se podíváme na výsledky třeba minulé úřednické vlády, která v mnohém zapsala, neřešila problémy, které zůstaly ležet…

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

To už jsme zase zpátky těch 6 let, pojďme do toho roku 2012 tedy.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Ne, to není 6 let, to je zpátky asi 2,5 roku, to není 6 let zpátky. Takže vy se ptáte, jestli máme většinu. Vláda v pátek většinu získala, u těch jednotlivých zákonů věřím, že jí získáme. Jenom poctivě říkám, že když jí nezískáme, tak nebudeme je udržovací kabinet, který nebude prosazovat, bude v zásadě jenom vládnout exekutivně a nebude mít sílu prosazovat legislativní změny.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A proč…

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Pak mimo jiné nejsme schopni splnit svoje cíle, zejména co se týče snižování schodku veřejných rozpočtů, bez legislativy to prostě nepůjde.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A to je ta priorita, snižování schodku, takže dejme tomu, církevní restituce, ty nemusí projít, protože ty tady do té priority tak úplně nespadají.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Je to jedna z priorit. Nemyslím si, že je první. Myslím si, že mnohem důležitější jsou za prvé snižování schodku. A za druhé prorůstová opatření. Tyto dvě priority jsou podle mě vyšší než církevní restituce, nicméně ty bychom chtěli vyřešit, protože to je problém, který se tady táhne 22 let a bylo dobře ho vyřešit.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A na druhou stranu část těch poslanců, kteří v pátek hlasovali pro důvěru vládě, už teď říká, že zrovna církevní restituce nejsou jejich šálek čaje.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Budeme o tom vyjednávat, jsme před druhým čtením. Předpokládám, že druhé čtení bude někdy v červnu, protože zatím ten návrh zákona nedoprojednaly ani naše výbory, a ta debata se povede.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Co z vašeho důvodu je ten důvod, co z vašeho pohledu je ten důvod, proč vláda ještě existuje?

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Tak já nechci zkoumat ty pohnutky.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Tak nějak /nesrozumitelné/ předpokládám.

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Ale to je spekulativní rovina, to mně pan předseda řekne a řekl bych, že do určité míry oprávně, že to tak není. Víte, 60, 70 procent rozhodnutí, které vláda dělá, tak se činí, možná že ještě více, že se činí, nikoliv na půdě parlamentu, ale v exekutivě, ve vládní exekutivě. Takže že by to bylo tak, jak říká pan předseda, že by dobrovolně vyklidili pole, to si nemyslím, bylo by to také podle mě politicky hloupé. Já použiji podruhé to slovo dneska, nerad, ale použiji ho, protože prostě takhle asi dobrovolně se prostě ze scény nemá odcházet a zcela nepochybně by to asi volič neocenil, ale to je věc vládní koalice.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Takže sdílíte logiku Petra Nečase, že dokud je možné poskládat nějakou většinu ve sněmovně, tak má smysl to dělat a neobtěžovat lidi předčasnými volbami.

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Já nesdílím logiku Petra Nečase, tohle je politická, politologická logika, takhle to prostě ve světě funguje. Řekněte mi předsedu vlády, který by kromě toho, že má třeba nějaké psychické problémy, pak to chápu, nebo nějaké osobní problémy, takže by řekl – mě už to přestalo bavit, prostě takový člověk na to své místo nepatří. Takže já si myslím, že teď pan předseda a celá vládní koalice vychází a řekl bych, že většina médií z chybné představy, že věci se budou řešit jenom v Poslanecké sněmovně, že tady jde o nějakou aritmetiku. Jednak ta aritmetika je obtížná, to, že vy sám jste přišel s tím, že vlastně dva poslanci, kdoví jak to s nimi bude, já říkám tři poslanci, kdoví jak to s nimi bude, další dva poslanci, kdoví jak to s nimi bude, ale to je nezajímavé. V situaci, kdy ta vláda má podporu 16 procent veřejnosti, podle některých průzkumů 14, a pouští se do podstatné části svých, ona říká reforem, tak já si myslím, že může spíš tu podporu ještě ztratit, na veřejnost to působí…

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Promiňte, připomeňte mi, pane předsedo, jakou měla popularitu sociální demokracie a vláda v době, kdy jste se stal premiérem? Nebylo to nějakých 13 nebo 14 procent.

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

To bylo 10 procent. Ale o rok později, na konci března 2006, to znamená 2 měsíce před volbami, měla podporu 49 procent, takže …

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

To můžete vládě přát taky, ne?

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

To jí samozřejmě přeju, ale je to pro ní nedosažitelné. Ale já bych se ještě zastavil u toho, co jsem chtěl říct. Já si myslím, a řekl jsem to jasně ve sněmovně, že teď by měla nastoupit změna vládní politiky, tak jak to kdysi řekl v určité souvislosti Napoleon Bonaparte – změnit vládní postup. To znamená, utlumit některé reformy, některé reformy přehodnotit, začít dialog s veřejností, nejen s odbory, ale také s podnikatelskou veřejností, ten se vám také nedaří v rámci tripartity, a zkusit se dohodnout na přijatelných kompromisech, aby některé ty reformy přežily. Vy jste tady jmenovali církevní restituce, já si nemyslím, že to je dobrá záležitost v tom pojetí vládním. Ale myslím si, že je potřeba ten vztah financování církví nějakým způsobem řešit. Tímhle tím způsobem jako reparace českého národa katolické církvi, to si nepředstavuji, o takovýchto reformách bychom měli hovořit v Poslanecké sněmovně, a také o těch byste měli hovořit třeba v té sociální oblasti nebo podnikatelské, o reformách v tom podnikatelském sektoru, na bázi tripartity. To si myslím, že by bylo dobré tenhle ten dialog obnovit. To je ta změna toho vládního postupu, za ten bych se přimlouval. Jinak se může stát, že v té druhé polovině roku nás ta veřejnost vyhází z té Poslanecké sněmovny z toho prvního patra všechny. To je to riziko, do kterého přicházíme v téhle té době, že jsou slyšet militantní hlasy, velmi radikální hlasy, chaotické hlasy, no, a já mám zájem o standardní politické řešení.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Souhlasím.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Jiří Paroubek a Zbyněk Stanjura jsou hosty Partie na Prima Family.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Teď tady budeme mluvit o odborářských protestech. Mimo opozice volají po odchodu vlády i odbory a další občanská hnutí. Před týdnem se v Praze sešlo na 100 tisíc demonstrantů. Tento týden odboráři ještě přitvrdili a začali hrozit generální stávkou. Protesty prý mají pořádně bolet. Berete ty protesty vážně, anebo ne, pane předsedo poslaneckého klubu ODS?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Bereme je vážně. Já myslím, že jsme bojovali o to, aby lidé mohli vyjádřit protest proti vládě svobodně. A přece to nebudu kritizovat jenom proto, že zrovna ta vláda je, vláda, v které sedí ODS. Takže bereme to vážně. Co musím odmítnout, jsou ty militantní názory. Myslím si, že tam zaznělo zbytečně mnoho urážlivých až sprostých útoků a já se bojím těch útoků a těch řečí o tom, že je třeba změnit politický systém, že demokracie nefunguje a že budeme hledat něco jiného, to jsou potom protisystémové a ne protivládní postupy.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Na druhou stranu, promiňte, pane předsedo, pokud si celkem výrazná část lidí, kteří přijdou někam na náměstí, myslí, že demokracie nefunguje, to přeci není, že jí chtějí zbořit, to je to, že vidí, že pravděpodobně něco není v pořádku.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

To jsou ale dvě různé věci. Demokracie podle mě je standardně politický systém, který má svoje nedostatky, ale podle mě stojí za to, aby u nás fungoval. A druhá věc je, a to jsou i výroky některých odborářských předáků, že je třeba ho změnit a změnit politické systémy. A toho já se teda fakt obávám, protože to není o tom, jestli jsme v koalici nebo v opozici, ale o to, zda tady fungují nebo nefungují standardní politický mechanismy, standardní politické strany se všemi klady i zápory toho systému.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Čili říkáte, že berete odborářské protesty vážně, až na to, že nemůžete brát vážně, co tam odborářští bossové říkají. Do toho říkáte, že odbory spolu s ČSSD a KSČM prosazují chaos a negaci a berete to tedy jako sociální …

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já se omlouvám, vy teď překládáte moje slova z češtiny do češtiny. Já jsem nic z toho neřekl, nevím, jak jste na to přišel. Já jsem o komunistech jsem ještě nemluvil, ale …

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Já jsem citoval vašeho předsedu tedy.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Dobře, ale pan předseda můj tady není. Já jsem říkal, že prostě tu situaci bereme vážně, a jestli půda, kde máme sdělovat, tak je to opravdu ta tripartita. Není rozhodnutí vlády tam nechodit. Bohužel tam v této chvíli nechtějí chodit odboráři. A jasně předseda vlády říkal, že je připraven ta jednání vést, že není připraven ustoupit od toho, že ty reformy potřebujeme, ale že je připraven a my všichni jsme připraveni vést debatu o parametrech, načasování, způsobech. To já myslím, že je naprosto legitimní, a to se v té Poslanecké sněmovně velmi často děje. A když porovnáte tvar těch zákonů v okamžiku, kdy do té sněmovny přijde, s tím, co se případně ještě v té Poslanecké sněmovně nebo v Senátu změní, tak to není vždycky to samé. Pak jsme zase kritizováni, že to měníme na poslední chvíli. Tak já pak nevím, co je vlastně dobře. Jednou říkáme, jednou jsme kritizováni za to, že hlasujeme pro vládní návrhy a jednou za to, že je měníme. Já jsem jenom říkal, že ty protisystémové hlasy jsou nebezpečné, ne že je neberu vážně, to já je beru vážně, jenom říkám, že jsou nebezpečné. A že těm bychom se měli postavit všichni bez ohledu na politickou příslušnost. Jedna věc je debata o tom, jakou, jaké reformy a jaké změny zákonů nebo exekutivní kroky má dělat vláda a tam je logické, že pravice a levice se neshodnou a mají svoje recepty. Na druhé straně si myslím, že ty osobní útoky, urážky, anebo volání po změně systému, tam prostě do té debaty nepatří.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Nenahráváte v tomhle smyslu vládě na tento typ argumentace ve chvíli, kdy se jako politici připojujete k odborářským protestům.

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Tak já bych přece jenom trošku uklidnil pana předsedu. Já jsem tam na té demonstraci byl, já jsem tam neviděl mnoho nějakých názorů radikálnějších, nebo osobních útoků. Já je samozřejmě nechci zlehčovat, ty osobní útoky, ale rozhodně, a to bych velmi rád se vyjádřil k tomu, abychom ty věci nepřeháněly. Z odborářů, z těch jejich lídrů nikdo žádné militantní řeči nevedl, jestliže jeden z odborářských předáků řekl něco o změně ústavy, no, tak je to jeho názor, ale …

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Realizování země.

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

No, tak to je, to je trošku jiná věc, ale to přeci probíhá při odborářských protestech v každé západoevropské zemi. Možná, že to nemůže proběhnout v Severní Koreji, to asi ne, ale v demokratických zemích to takto probíhá. Takže je to legitimní nástroj, na který jenom my nejsme zvyklí, protože to nikdy takhle daleko nemuselo dojít a teď mají odboráři pocit, že s těmi reformami, v uvozovkách těmi takzvanými reformami, ta vláda zašla moc daleko. Já bych chtěl říct, pane předsedo, protože možná ty věci nesledujete, jak probíhají v západní Evropě, myslím to levicové hnutí, odborářské hnutí, já bych chtěl říci, že my bychom si za ty odbory mohli gratulovat, protože neslyšel jsem odborářích, třeba v západní Evropě, že by takhle otevřeně hovořili, že chtějí reformy. Ty odbory chtějí reformy, ale samozřejmě, že mají od nich jiné představy, nežli má vládní koalice. A jestli dostanou na náměstí 120 tisíc lidí a jestli si myslí, že třeba do konce června může být generální stávka, nebo že dostanou na náměstí milion lidí, no, tak je to věc, s kterou vy se budete muset nějakým způsobem vyrovnat. A já bych velice doporučoval, abyste se vyrovnávali dialogem, protože to je rozumné. Jestli já jsem hovořil o těch militantních hlasech, no, tak jsou to takové ty hlasy, které říkají, rozpusťme de facto politické strany, příští volby bez politických, to je prima názor, ale co na místo nich.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane předsedo, tak tedy vládě poraďte, jak má vést dialog ve chvíli, kdy jeden z partnerů na ten dialog vůbec nechodí.

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

No ale, proč tam nechodí, musí se vláda ptát, proč tam nechodí. Protože prostě dialog probíhá tak, že je to vlastně diktát, že jí sdělíte té straně, jak si to představujete, respektive vyslechnete její připomínky a uděláte to stejně po svém. Takhle to ti odboráři říkají. Takže sedněte si s těmi odboráři, zeptejte si jich, co oni chtějí, a obnovte dialog, to je jediná cesta k tomu, aby v téhle té společnosti nebyly sociální nepokoje. Já je nechci, vy je nechcete, celá politická scéna, kromě nějakých militantů je nechce. Protože na tom nikdo rozumný přeci nemůže, v uvozovkách, vydělat.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já souhlasím, že na tom nikdo nemůže vydělat, bohužel někteří ti odborářští bossové to tím směrem ženou. To je pravda. A já bych to mohl, tu argumentaci úplně přesně otočit. Někteří ti odborářští vůdci říkají, že dialog je jenom tehdy, když vláda bude přijímat všechny jejich návrhy a bude podle nich a pak odcházejí z těch jednáních zklamaní. Mohl bych uvést konkrétní příklady o tom, jestli druhý pilíř důchodové reformy jsme původně chtěli, ustoupili jsme, mimo jiné i po debatě se sociálními partnery s oběma na to, že je dobrovolný a mohli bychom dokumentovat jasné konkrétní případy, kde se ten kompromis nalezl a pak jsou samozřejmě případy, kdy jsme kompromis nenalezli, kdy jsme setrvali na svých názorech, protože se prostě v těch řešeních míjíme. A to je naprosto legitimní. Je přece u nás evidentní, že minimálně dva minulí šéfové největší odborové centrály jsou dnes politici za sociální demokracii, takže to propojení na tu sociální demokracii je přece naprosto jasné. Jak v europarlamentu, tak v Senátu, v barvách sociální demokracie bývalí odborářští vůdcové. A já myslím, že je třeba nazývat věci pravými jmény. A když někdo vede jakoby demonstraci z politických důvodů a má politické cíle, tak proč se za to stydí. Proč neříkají, že to byli sociální demonstrace, když hlavním požadavkem byla demise vlády a to určitě není sociální požadavek, ale politický. Pak se zbytečně přeme o tom, podle mě nejdřív se musíme shodnout v popisu toho stavu a pak hledat řešení. Já chci říct, že vláda, vládní koalice je připravena k tomu dialogu a stojí o ten dialog. Nicméně současně říká, že má nějaké programové cíle, které plnit chce, s kterými získala důvěru Poslanecké sněmovny v roce 2010, a teď hledáme a snažíme se přesvědčit veřejnost, odbornou veřejnost, že ty cesty a ty kroky jsou nezbytné. Ale ke kompromisu jsme připraveni a už jsme to i dokázali za ty dva roky, že jsme kompromisy učinili a přijali jsme je.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Čím to je, že si to veřejnost nemyslí.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Samozřejmě je to naše chyba. Já vždycky hledám chybu na naší straně. To znamená, musíme zlepšit argumentaci, vysvětlování, komunikaci. Nehledám nikdy chybu na druhé straně, hledám chybu v našich řadách, v tomhle tom. Kromě toho věci, které veřejnost prostě vnímá oprávněně negativně, když se na něčem domluvíme a pak je to jinak, že zatěžujeme vnitřními spory, že mnohdy děláme politiku v přímém přenosu, což je špatně. A to veřejnost, říkám, oprávněně, vnímá negativně, a to je věc, kterou my musíme zlepšit.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A to už teď nebude, protože máte tu stabilní většinu ve sněmovně tedy?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:
 
Ne, vy to tak ironicky říkáte. Je to přece dlouhodobý úkol pro všechny, kteří v té politice jsou. To já neříkám, to hlasování, jestli máte 105 nebo 115 nebo 99, na tom nic nemění, to je o přístupu každého z těch politiků, kteří tu politiku dělají, jak vystupují, jak jsou připraveni argumentovat, zda jsou ochotni k těm kompromisům a k vyjednávání. To s číslem u jednoho nebo dvou hlasování opravdu nemá žádnou souvislost.

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

No, víte, já jsem v této době reprezentantem politické strany, která byla nejen stranou Edvarda Beneše za první republiky, ale která měla svojí vlastní velmi silnou odborovou centrálu, takže u mě není asi překvapivé, že jsem na straně odborářů zcela nepochybně. Ale já jsem především na straně téhle té země. V tuhle chvíli ta země potřebuje, abyste obnovili dialog. To je zřejmé. A co mě znepokojuje v tuhle chvíli, je, a to by vás mělo znepokojovat velmi, že podle sociologických analýz 53 procent lidí si myslí, že ten bývalý režim byl lepší než tenhle. A to je věc, kterou asi, to je to základní, že nám ta demokracie asi nějak nefunguje, jak by měla, aby si lidé mysleli, že je to ten správný systém pro ně, a to se musí změnit. A myslím, že ten dialog mezi vládou – opozicí v něčem ustoupit. Vy říkáte vlastně jinými slovy, že vlastně budete pokračovat v těch reformách, které jste začali před 2 lety. Ale ta veřejnost to takhle nechce, tak byste měli ubrat plyn, aby vám to neřekl nějaký marxistický ideolog, tak jsem použil slova Napoleona Bonaparte „Změňte vládní postup.“ A pokud ho změníte, tak si myslím, že ta spokojenost lidí se projeví, protože není beznadějné situace v politice. Tady pan redaktor velice správně řekl těch 10 procent v dubnu 2005, kterou měla podporu, řekněme, strana pod mým vedením a vláda pod mým vedením o rok později 49 procent. Možná, že budete takhle úspěšní, ale základ toho já vidím v tom dialogu s veřejností.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

My jsme na ten dialog připraveni.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Nevadí vám, že vám tedy radí kolega z opozice, jak co nejdéle udržet u moci tedy?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:
 
Já myslím, že nám neradí, jak se co nejdéle udržet u moci. Já myslím, že logickým cílem opozice je si to vyměnit a přijít do vlády a koalici poslat do opozice. To je standardní, to jsou jasně dané role v demokratickém systému a na tom není nic překvapivého, ani proč bych se… Jasně, že opozice chce vyměnit koalici a naopak koalice nechce pustit k moci opozici, to je prostě standardní a děje se to na všech úrovních politiky a děje se to i na té centrální úrovni. A bude to zrovna, která strana je v koalici a která je v opozici, to tady bude pořád.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane předsedo, vy jste říkal, že jeden z těch důvodů, proč jsou lidé nespokojeni, je to, že neustále řešíte svoje vnitřní spory vnitrokoaliční a podobně. Odhadnete, kdy nás čeká další koaliční krize?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já doufám, že za dlouho. Nebudu odhadovat za jak dlouho, ale doufám, že za dlouho. Ta zkušenost, kterou máme, která nás poznamenala všechny, celou politickou scénu, nejenom tu koalici, tak si myslím, že nás vede k tomu, že bychom tohohle se měli vyvarovat.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Co proto budete dělat, vy jste zatím tvrdili, že tím hlavním problémem by nestále těkavé Věci veřejné, takže předpokládáte, že tím, že se teď zdrcli na tu platformu Karolínu Peake, že už to bude v pohodě tedy.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Tak já vycházím se slovy paní vicepremiérky, která sama říkala, že je, že mimo jiné odchází proto, že už nechce být spojována s nějakou politikou ultimát a měnění názorů a nesrozumitelných kroků. Takže já budu jenom rád, když se to potvrdí a když vládní koalice jako celek bude vystupovat, pokud možno srozumitelně a bude jasně vysvětlovat svoje kroky. A znovu opakuji, jsme připraveni na ten dialog.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Je to pro vás věrohodné?

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Tak podívejte, pan předseda to vidí samozřejmě z jiné politické strany, nežli já. Já si myslím, že vláda pochopitelně se bude chtít snažit udržet co nejdéle. Já jsem řekl svůj odhad, že to vydrží tak ještě rok. Ta vláda zatím a nic nenasvědčuje tomu, že se věci nějak podstatněji změní, uvidíme, jak to bude v těch příštích 14 dnech, tím prvním testem bude například jmenování příštího ministra školství, protože tam se ukáže, jaká je váha těch jednotlivých politických stran, jaká je úroveň dialogů v rámci té obnovené koalice. A zatím jsem viděl, za těch rok a tři čtvrtě jenom nepřetržitou vlastně krizi, jakousi reality show krize, politické krize na úrovni vlády, do určité míry i Poslanecké sněmovny, byť to tam třeba nevypadalo. Ta hlasování byla masivní, ale ty rozpory mezi těmi jednotlivými politickými partnery byly tak hluboké, jaké jsem zatím ještě za tu dobu, co politiku dělám, tak jsem je neviděl. To znamená, na bázi demokratického režimu samozřejmě, jak to bylo dřív, to já nevím.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Taková byla nedělní Partie s Jiřím Paroubkem a Zbyňkem Stanjurou. Děkuji, že jste přišli, na shledanou.

Jiří PAROUBEK, předseda NS-LEV21:

Děkuju. Na shledanou.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Na shledanou.


štítky: # #