Z médií

Křehká většina několika poslanců? No a co, ČSSD to také fungovalo

28. dubna 2012 / rozhovor v médiích

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura se včera u řečnického pultíku blýsknul. Asi nejlépe ze všech sociálním demokratům vrátil úder, když pořád namítali, že vláda Petra Nečase stojí na přeběhlících.

I když to dnes pro vládu dobře dopadlo, neobáváte se, že pak stejně budete složitě shánět podporu ke každému zákonu?

Neobávám se toho. Přesto je možné, že budeme u některých zákonů složitě hledat většinu. To je realita. Kdybychom se toho obávali, tak bychom do toho nešli.

Není nakonec chyba, že jste s peakovci neuzavřeli „institucionální dohodu“ a že nemají klub?

Ale ona dříve nebo později bude. Založí politický subjekt a nějakou institucionální dohodu s námi uzavřou. Mnozí z nás prošli radnicemi, kde většina jednoho dvou hlasů zastupitelů je poměrně běžná věc. A radniční koalice fungují a málokdy padají. Já jsem dnes mluvil o té stojedničkové koalici sociálních demokratů. Také byla křehká početně a vydržela. Dvakrát vyměnili premiéra, ale vydrželi.

Jenomže toho tenkrát se stojedničkovou koalicí moc neprosadili.

Já doufám, že nic. Já se tím tehdy nezabýval, nebyl jsem v centrální politice.

Už vám Karolína Peake představila vyjednavače, kteří budou chodit na koaliční jednání?

Ne, ještě nemáme novou koaliční smlouvu, tak my ještě ani nevíme, jestli budeme jednat ve formátu K9, nebo v nějakém jiném počtu. Čekáme na dnešní výsledek. Dnes to dopadlo dobře a příští středu začne řádná schůze Sněmovny…

… a vyberete nového ministra školství?

My ne, pan premiér Nečas ho bude vybírat a vybere ho docela rychle, pokud to dnes dobře dopadne. Ve hře je pořád hodně možností, kdo to může nakonec být. Těžko říci.

Dnes jsme viděli, jak se Vít Bárta několikrát radí s poslanci, se kterými Karolína Peake počítá pro podporu vlády. Oživuje to hypotézy, že právě on ze zákulisí rozdělení VV řídí…

Já na konspirační teorie nevěřím. K tomu rozdělení podle mě došlo spontánně a nemyslím, že je to nějaký tajný plán. 

štítky: #