Z médií

Snaha značkovat zboží z Izraele je historicky mimořádně nešťastná

17. prosince 2015 / rozhovor v médiích

Co sleduje Evropská komise nařízením o označování zboží z židovských osad na okupovaných územích? Diskutovali předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura a místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

 

Do vysokých evropských strukturu by neměly vstupovat osoby s extremistickou politickou minulostí, odkázal Zbyněk Stanjura na šéfku zahraniční diplomacie Mogheriniovou.
 
Čeští poslanci by dnes mohli jednat o označování zboží z židovských osad na okupovaném území, o kterém rozhodla Evropská komise v listopadu na žádost 16 unijních zemí. Česká republika ani Slovensko mezi nimi ovšem nebyly.
 
Brusel tvrdí, že zboží pocházející z území, která Izrael okupuje, nemůže být v Evropské unii prodáváno jako zboží vyrobené v Izraeli. Tel Aviv pokládá opatření za diskriminační a politicky motivované, izraelský velvyslanec v Praze věří, že Češi podle jeho slov diktát Evropské unie odmítnou.   
 
 
„Je to jasný diktát ze strany Evropské unie,“ souhlasí s velvyslancovými výroky předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. 
 
Návrh jde proti zájmům občanů Evropy jako celku, tvrdí poslanec. 
 
„Izrael je náš klíčový spojenec v oblasti Blízkého východu, je to jediná demokratická země, která se v oblasti nachází. Česká republika i předtím Československo mělo nadstandardně dobré vztahy se státem Izrael, a v tom je třeba pokračovat.“ 
 
Stanjura předpokládá širokou shodu v Poslanecké sněmovně. „Myslím, že zdrcující většina poslanců podpoří odmítavé stanovisko k tomuto nařízení, abychom vybavili naši vládu silným mandátem.“ 
 
Může to být první krok nějakému organizovanému bojkotu izraelského zboží obecně,“ varoval poslanec. „Zejména z historických důvodů je snaha značkovat zboží z Izraele mimořádně nešťastná a vyvolává ty nejhorší historické vzpomínky.“ 
 
Podle Stanjury toto rozhodnutí ukazuje odtržení bruselských elit od normálních problémů občanů unie. 
 
„Jsou mnohem palčivější problémy s migrací, ekonomickou situací Řecka, s bojem s terorismem, a tady se řeší problém, který vlastně problémem není a úplně zbytečně se vymezujeme vůči svému spojenci,“ varoval poslanec. 
 
Ten připomněl, že na celém světě je zhruba 200 podobných územích sporů. „A Evropská komise si vybere jeden z nich, a to ten, který postupuje proti zájmům našeho spojence. To je nepochopitelné rozhodnutí.“ 
 
Do vysokých evropských strukturu by neměly vstupovat osoby s extremistickou politickou minulostí,“ odkázal Zbyněk Stanjura na šéfku zahraniční diplomacie Mogheriniovou. 

štítky: # # # #